Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Londonas Augstākā tiesa pirmdien nolēma, ka Anglijas futbola kluba "Blackpool" īpašniekiem, skandalozi slavenajai Oistonu ģimenei jāmaksā 31 miljons sterliņu mārciņu Latvijas uzņēmējam Valērijam Belokoņam, vēsta "Daily Mail".

Tiesa lēma, ka 20% "Blackpool" kluba akciju īpašnieks Belokoņs ir vērtējams kā "līdzvērtīgs partneris". Tādējādi "Blackpool" lielākās daļas akciju turētājiem Oistoniem nāksies maksāt vienu no iespaidīgākajām summām britu futbola vēsturē.

Oistoniem jāsamaksā Belokoņam tiesāšanās izdevumi, kas ir vēl gandrīz 2 miljoni mārciņu, portālu "Delfi" informē Belokoņa pārstāvji.

Kā norādīja tiesnesis Markuss Smits, Oistonu ģimenei un tai piederošajiem uzņēmumiem nāksies atpirkt 20% akciju no Belokoņa, kurš nedrīkst ieņemt amatus kādā futbola klubā Anglijā. Ziņots, ka Anglijas Futbola līga (EFL), kas pārrauga Anglijas pēc spēka otrās, trešās un ceturtās divīzijas klubus, liegusi ieņemt augstus amatus "Blackpool" prezidentam un bijušajam direktoram Belokoņam, ziņojot, ka Latvijas baņķieris neesot izturējis īpašnieku un direktoru testu. Tests paredzēts, lai pasargātu līgas un to sacensību tēlu un godīgumu. Belokoņs gan šo lēmumu ir pārsūdzējis.

Akcijas no Belokoņa jāizpērk Oistonu ģimenei vai tās uzņēmumiem, bet tiesas spriedums nekādi nedrīkst atsaukties uz pašu futbola klubu "Blackpool", lēma tiesnesis.

Pirmdien Londonas tiesas lēmumu klātienē noklausīties bija ieradušies vairāki "Blackpool" futbola kluba līdzjutēji, bet neviens no Oistonu ģimenes nebija ieradies. Atbildētājus pārstāvēja vien advokāts Alans Steinfelds, kurš sacīja, ka lēmums, visticamāk, smagi ietekmēs "Blackpool". Iespējams, ka Oistoniem nāksies pārdot ne tikai futbola klubu, bet arī iespaidīgus nekustamos īpašumus, vēsta britu mediji.

Belokoņam piederošā SIA "VB Football Assets" prasību pret "Blackpool" futbola kluba līdzīpašniekiem Karlu un Ovenu Oistoniem un viņiem piederošiem uzņēmumiem iesniedza par minoritārā akcionāra tiesību aizskaršanu.

Belokoņs prasību iesniedza pret Karlu un Ovenu Oistoniem, kā arī pret viņiem piederošiem uzņēmumiem: "Blackpool Football Club Ltd." un "Segesta Ltd", kurai uz šo brīdi aktuālais nosaukums ir "Blackpool Football Club (Properties) Limited".

Pēc "Blackpool" futbola kluba (BFC) iekļūšanas Anglijas premjerlīgā 2010. gadā, Oistoni pārskaitīja desmitiem miljonu mārciņu kluba līdzekļu uz citām Oistoniem piederošām kompānijām, izsniedzot nenodrošinātus bezprocentu aizdevumus, kā arī izmaksājot 11 miljonus mārciņu Ovenam Oistonam direktora algā. Šīs darbības Oistoni veica, neinformējot Belokoņu, neiesaistot viņu lēmumu pieņemšanā, un neizmaksājot Belokoņam viņam pienākošos peļņas daļu, tādējādi pārkāpjot minoritārā akcionāra tiesības.

Vienlaikus Oistoni neinvestēja pienācīgus līdzekļus futbola komandā, neraugoties uz to, ka tā saucamie "drošības izpletņa maksājumi", komandai atstājot premjerlīgu, vairāku gadu laikā pārsniedza 100 miljonus mārciņu. Rezultātā komanda dažu gadu laikā no premjerlīgas noslīdējusi līdz trešajai futbola līgai.

2006. gadā, iesaistoties "Blackpool Footbol Club", Valērijs Belokoņs investēja vairāk nekā 10 miljonus mārciņu vairākos komandas attīstībai nozīmīgos virzienos: sākotnējā samaksa par BFC akcijām deva klubam reālu naudu, ko investēt futbolā, investīciju līgums ar "Segesta Limited" garantēja nepieciešamos stadiona infrastruktūras uzlabojumus un jaunu tribīņu izbūvi fanu ērtībām. Tāpat Belokoņs izveidoja fondu augsti kvalificēta trenera un spēlētāju piesaistei un apmaksai.

Šī gada februārī Mančesteras tiesa apmierināja Belokoņam piederošā uzņēmuma prasību pret BFC līdzīpašniekiem un tiem piederošo kompāniju "Segesta Limited" par 2008. gadā noslēgtajā Investīciju līgumā atrunāto saistību neizpildi.

Tiesa atzina, ka Oistonu ģimene nepamatoti nav izmaksājusi Valērijam Belokoņam pienākošos peļņas daļu par viņa investīcijām stadionā. Neizmaksātās peļņas apjoms ir apmēram viens miljons mārciņu. Tiesa arī lēma piedzīt no Oistonu ģimenes tiesāšanā izdevumus 425 tūkstošu mārciņu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!