Foto: PantherMedia/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu dalībnieki tradicionāli dāvanā saņems vairākus bezmaksas prezervatīvus, tomēr rīkotāji Covid-19 pandēmijas ēnā aicina nenodarboties ar seksu un prezervatīvus ņemt līdzi kā suvenīrus, vēsta ārvalstu mediji.

Tokijas olimpiskajā ciematā būs nodrošināti 160 000 prezervatīvu (katram no 11 000 sportistu būs kādi 14 prezervatīvi). Taču Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) cer, ka lielākā daļa no prezervatīviem būs kā suvenīri, jo sportisti aicināti ievērot piesardzību, lai cīnītos ar Covid-19 izplatību.

"Mūsu nolūks un mērķis nav, lai sportisti izmantotu prezervatīvus olimpiskajā ciematā, bet gan informēt par drošību, aizvedot tos atpakaļ uz savām valstīm," atsaucoties uz SOK, vēsta "Tokyo Sports".

Jau februārī SOK sportistiem izplatīja vadlīnijas par dzīvošanu olimpiskajā ciematā. Starp daudziem ierobežojumiem sportistiem lūgts ievērot divu metru distanci, izvairīties no tuvības, roku spiešanas un apskaušanās. Sportisti drīkstēs atstāt olimpisko ciematu tikai ar pamatotu iemeslu (treniņi, sacensības, utt.). Noteikumu pārkāpumiem sekos sankcijas, draud SOK.

Olimpiskie bezmaksas prezervatīvi ir tradīcija, kas iesākās 1988. gadā Seulas olimpiskajās spēlēs, lai cīnītos pret AIDS izplatību.

Pēdējos gados olimpiskajās spēlēs randiņi starp sportistiem kļuvuši vēl populārāki, parādoties dažādām iepazīšanās platformām, piemēram, "Tinder". ASV snovbordiste Džeimija Andersone savulaik teica, ka izdzēsusi "Tinder", lai varētu koncentrēties dalībai olimpiskajās spēlēs.

Prezervatīvi ir ļoti pieprasīti olimpiskajās spēlēs. 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs sportistiem bija nodrošināti 70 000 prezervatīvu, bet rīkotājiem vēlāk nācās pasūtīt papildus partiju ar 20 000 prezervatīviem. Rio olimpiskajās spēlēs rīkotāji pasūtīja 450 000 prezervatīvu, jo tobrīd Brazīlijā plosījās Zikas vīruss, kas varēja izplatīties arī seksa laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!