Foto: AP/Scanpix

2014.gada 7.februārī Soču olimpiskajā stadionā ar krāšņu ceremoniju sākās XXII Ziemas olimpiskās spēles, bet jau gadu pēc nozīmīgā notikuma lielākā daļa olimpisko celtņu un objektu ir pamesti un nolemti aizmirstībai.

Viens no dzīvīgākajiem objektiem ir slēpošanas kūrorts, kuru apmeklē tūkstošiem tūristu. Tomēr, kā norāda bloga "blogsochi.ru" autors Aleksandrs Valovs, viss nav tik spīdoši, jo lielākā daļa olimpisko celtņu ir vienkārši pamestas un nevienam nevajadzīgas. Savulaik bijis plāns, kā Soču olimpiskās celtnes izmantos pēc olimpiskajām spēlēm, bet tas esot aizmirsts un to neviens nepilda.

Ļoti tukšas un klusas ir daudzās ēkas centrālajā olimpiskajā ciematiņā, kur Olimpiādes laikā dzīvoja vairāk nekā 3000 sportistu. Tagad tur ir gandrīz 3000 apartamentu, kuriem tā arī nav uzradušies īpašnieki. Pārdošanas speciālisti norādījuši, ka apmēram 30% no apartamentiem esot nopirkti, tomēr "blogsochi.ru" pārstāvji, klātienē apskatot objektus, bažījas, ka tas ir ļoti pārspīlēts skaitlis.

Soču olimpisko spēļu sporta objektu celtniecībai un infrastruktūras sakārtošanai Krievija iztērēja 51 miljardu ASV dolāru. Sočos tagad ir uzlabojusies transporta kustība, ko izdevies panākt ar jaunu šoseju būvniecību, taču lielajām ielām ir savi mīnusi - pilnībā aizmirsts par gājējiem, raksta Valovs. "Nav gājēju tiltu vai pazemes pāreju. Piemēram, lai no sabiedriskā transporta pieturas "Stadions" tiktu mājās, kas ir 50 metru attālumā ielas otrā pusē, ir jāmēro vairāku kvartālu tāls ceļš. Savukārt tur, kur ir pazemes ejas, nestrādā lifti un pacēlāji. Tos speciāli uzcēla, lai gājēju plūsma netraucētu braucējiem, bet tagad tie nestrādā. Tiklīdz beidzās Paralimpiskās spēles, tā šie lifti un pacēlāji pārtrauca savu darbību."

"Diemžēl, viss tika darīts ne jau priekš vietējiem iedzīvotājiem, bet tikai, lai "pūstu miglu acīs" pārējai pasaulei, lai parādītu, ka "mēs varam". Ja, veicot celtniecības darbus, domātu par tiem, kuri to lietos pēc olimpiskām spēlēm, tad nerastos problēmas," secina Valovs.

Valovs norāda, ka mediju centrs un lielākā daļa olimpisko būvju bijuši kā "baltie ziloņi" - ļoti dārgas, bet pilnībā nevajadzīgas izpriecas. "Speciāli izveidoja hokeja komandu. Bet Soči ir vasaras kūrorts, te loģiskāk būtu uzcelt labu futbola stadionu un izveidot labu futbola komandu. Hokeja arēnas izmaksas katru dienu ir vairāki miljoni rubļu, kas gadā ir vairāki simti miljoni. Un šie izdevumi lēnām gulstas uz pilsētas budžeta pleciem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!