Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā tika veikts veiksmīgs Ginesa pasaules rekorda labošanas mēģinājums disciplīnā "5 km skrējiens basām kājām pa sniegu vai ledu" - Latvijas skrējējs Edgars Rencis tiesnešu un liecinieku klātbūtnē Daugavas stadionā mēroja piecu kilometru distanci, iepriekšējo rekordu uzlabojot vairāk kā par 2 minūtēm, informē Latvijas Baskāju skriešanas biedrība.

Šo rekordu Latvijas Baskāju skriešanas biedrības pārstāvis Edgars Rencis bija plānojis pārspēt jau pērnajā ziemā, bet Latvijas nepastāvīgie laika apstākļi un mazais sniega daudzums neļāva šo ieceri realizēt. Taču aizvadītajās brīvdienās visi apstākļi bija piemēroti skrējiena veikšanai, un rekords tika veiksmīgi pārspēts, sasniedot jaunu rekorda laiku - 21 minūte un 28,48 sekundes.

Jaunais rekordists atklāj, ka ceļš uz šo rezultātu nav bijis viegls, jo ilgstoša skriešana pa sniegu vai ledu prasa rūdīšanos un specifiskus treniņus, pieradinot pēdas pie aukstā, asā seguma. Lai arī Edgars jau vairākus gadus trenējas skriešanā basām kājām, skriešana pa sasalušu segumu prasa īpašu sagatavošanos. Tāpat Edgars atzīst, ka šoreiz lielākais izaicinājums ir bijis nevis aukstums, bet gan asais ledus, kas atradies zem sniega segas, tomēr tas viņu nav atturējis no mērķa sasniegšanas.

"Novēlu ikvienam uzdrošināties un mēģināt piepildīt savus mērķus un ieceres pat tad, ja tas sākotnēji neliekas vienkārši. Protams, vienmēr jāatceras par drošības pasākumiem un savu veselību, tādēļ pārdomāts gatavošanās process ir ļoti svarīgs," saka Edgars.

Šobrīd skrējiena organizators, Latvijas Baskāju skriešanas biedrība, veic dokumentu sagatavošanu iesniegšanai Ginesa rekordu komisijā, lai apliecinātu rekorda atbilstību nepieciešamajām prasībām. Rekorda izvērtēšanas process var ilgt līdz 6 nedēļām.

Iepriekšējais Ginesa pasaules rekords 5 km skrējienā basām kājām pa sniegu vai ledu tika sasniegts 2012. gada februārī Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!