Foto: AP/Scanpix
Leģendārā britu vieglatlēta sera Rodžera Banistera kurpes, kurās viņš sasniedza vienas jūdzes distances rekordu, "Christie's" izsolē pārdotas par 266,5 tūkstošiem mārciņu, ziņo britu mediji.

Īpaši Banisteram izgatavotās kurpes sver tikai 127 gramus un tās nosolījis kāds anonīms kolekcionārs, kurš izsolē piedalījās telefoniski. "Christie's" tās bija cerējuši pārdot par 30 tūkstošiem mārciņu, taču izsole izpelnījās milzīgu starptautisku interesi un gaidītā cena tika vairākkārt pārsniegta.

"Šie apavi simbolizē ne tikai vēsturisku mirkli pasaules sportā, bet to, ko cilvēks spēj sasniegt ar neatlaidību un apņēmību," izdevums "The Mirror" citē izsoles vadītāju Keitu Sammersu.

1954. gadā sasniegtais rekords bija ikonisks brīdis sporta vēsturē, jo pirmo reizi kādam vieglatlētam jūdzes distanci (1,6 km) izdevās veikt ātrāk kā četrās minūtēs. Banistera rezultāts bija trīs minūtes un 59,4 sekundes. Lai arī rekords noturējās tikai 46 dienas, tas joprojām tiek vērtēts kā viens no dižākajiem sasniegumiem sportā. Pašreizējais jūdzes rekords pieder marokānim Hikamam El Guerūžam - 3:43,13, kas tika sasniegts 1999. gadā.

Foto: AP

Daļa no izsolē iegūtās summas tiks ziedota labdarībai fondam, kas nodarbojas ar neiroloģiskiem pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!