Foto: RIA Novosti/Scanpix
Olimpiskā uguns ir viens no senākajiem olimpisko spēļu simboliem, un, šķiet, vienīgais, kas saglabājies no antīkās Grieķijas līdz mūsdienām. Senie grieķi uguni uzskatīja par dievišķu elementu un tika teikts - kamēr deg olimpiskā uguns un notiek spēles, valstī valda miers. Valda sports. Taču uguns ir uguns - cimperlīga, un reizēm pavisam negaidīti nodziest arī svētā olimpiskā uguns.

Šajā pasaulē viss ir pakļauts gadījumiem, negadījumiem un misēkļiem, un olimpiskā uguns nav izņēmums, neskatoties uz to, cik dievišķa tā ir. Olimpiskajai ugunij ir jādeg visu spēļu laiku, no lāpas aizdegšanas Grieķijā līdz atklāšanas ceremonijai un spēļu noslēgumam, taču nereti izrādījies, ka tā ir nodzisusi. Traģēdija, tā, protams, nav, jo pielikt sērkociņu gāzes deglim nav liela māksla, taču kāds, iespējams, saskatīs tajā sliktu zīmi...

Soču uguns dziest un dziest

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Soču ziemas olimpisko spēļu lāpu jau no paša sākuma piemeklējušas "dzišanas nedienas", turklāt vietā, kur tai pievērsta vislielākā uzmanība un prestiža dēļ pienāktos, lai viss notiek "uz ūsiņu" - Maskavā. Krievijas galvaspilsētā lāpas stafetē piedalījās pazīstamākās zvaigznes, slavenākie sportisti un izcilākie čempioni, taču liesma vismaz četras reizes spītīgi apdzisa, liekot lāpnešiem aicināt palīgos ļaudis ar šķiltavām... Kāds, iespējams, atkal "sazīmēs" ko simbolisku - pirmoreiz olimpiskā uguns izdzisa Kremļa vārtos. Bet tai vēl jāveic piecus mēnešus ilgs ceļojums pa visu Krieviju, jānonāk kosmosā un jāienirst Baikāla ezerā...


Londonas uguns pārvietošanas operācija

Foto: AP/Scanpix

Tie, kuri vēroja 2012.gada Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, noteikti atceras iespaidīgo un ļoti oriģinālo olimpisko lāpu, kurā uguns kausu veidoja "ziedlapiņas", kuru skaits precīzi atbilda Olimpiādes dalībvalstu skaitam. Lāpa bija skaista, tās iedegšana - aizkustinoša, taču atradās šī konstrukcija stadiona vidū, kur bija jānotiek olimpiskajām sacensībām. Tāpēc lāpa tika nodzēsta, demontēta un pārcelta uz vietu, kur tā netraucēja sacensībām.

Taču arī Londonas olimpiskās lāpas stafete neiztika bez misēkļiem - pirmoreiz tā nodzisa jau pie Hēras tempļa Grieķijā, tikko aizdedzināta, pirms priesterienes to nodeva pirmā lāpneša rokās. Stafetes laikā tā nodzisa vēl divas reizes, bet kādā no "pieturas punktiem" svinīgajā ceremonijā lāpu nogāza spēcīgais vējš.

Pekinas liesma

Foto: AFP/Scanpix

2008.gada Pekinas olimpisko spēļu uguns, iespējams, bija viskaprīzākā no visām - tā dzisa neskaitāmās pilsētās, jo stafete notika pa daudzām pasaules valstīm visos piecos kontinentos.

Arī šīs lāpas radītāji pirms tam pārliecinoši apgalvoja, ka tās konstrukcija ir tik droša, ka liesma nenodzisīs pat cunami! Cunami lāpai ceļā netrāpījās, bet parastas vēja vēsmas ar to tika galā itin viegli.

Brāķi nomaina ar citu lāpu

Foto: AFP/Scanpix

2010.gada Vankūveras Ziemas olimpisko spēļu lāpai arī ceļā gadījās kuriozi.

Vienā no stafetes posmiem skrējējam neizdevās pārņemt uguni, jo lāpa nevēlējās iedegties. Stafetes rīkotājiem nācās ņemt citu lāpu, kura uzreiz aizdegās un stafete varēja turpināties.

Ūdens un uguns nav draudzīgi elementi!

Foto: Reuters/Scanpix

1976.gada Monreālas olimpisko spēļu laikā apdzisa pati galvenā lāpa, kas atradās olimpiskajā stadionā. Taču šis negadījums neizsauca tik plašu rezonansi, jo notika laikā, kad stadionā neviena nebija, sacensības tieši tobrīd tur nenotika.

Šim incidentam iemesls bija visai prozaisks - ilgstošās lietavas, kas Monreālu piemeklēja spēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!