Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas izlases basketbolists un Dalasas "Mavericks" vienības pārstāvis Kristaps Porziņģis pirmo reizi savas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) karjeras laikā veicis oficiālus auguma mērījumus, kuri liecina, ka 24 gadus vecais Porziņģis pēdējo gadu laikā ir vēl mazliet pastiepies.

NBA komandām septembra pēdējā nedēļā līgas vadība paziņoja, ka treniņnometnes pirmo dienu laikā jānosūta oficiāls katra spēlētāja augums un vecums, vēstīja "New York Times" žurnālists Marks Stains.

Līgas vadība apzinoties, ka vairāki spēlētāji gadiem ilgi komandu pieteikumos bijuši atzīmēti garāki vai īsāki par savu patieso augumu, ko NBA vēlējusies mainīt. Auguma mērījumi spēlētājiem jāveic ar novilktiem basketbola apaviem.

"Mavericks" komandas sastāvā pēc vecajiem datiem šosezon varēja būt divi 2,21 metru (septiņas pēdas un trīs collas) gari spēlētāji – Kristaps Porziņģis un Bobans Marjanovičs.

Tomēr oficiālie mērījumi radījuši izmaiņas. Porziņģis atzīts par 2,20 metrus garu (septiņas pēdas un 2,75 collas), bet Marjanovičs patiesībā izrādījies 2,22 metrus garš (septiņas pēdas un trīsarpus collas), ziņo portāls "dallasnews.com".

Oficiālie mērījumi arīdzan ļāva pierādīt vienu no NBA žurnālistu teorijām par Hosē Huana Bareas nepatieso augumu. Vienmēr par 1,83 metru (sešas pēdas) garo dēvētais Barea patiesībā ir 1,78 metrus garš (piecas pēdas un desmit collas). Visi trīs basketbolisti arī atzīmēja savas ievērojamās auguma atšķirības, veicot kopīgu fotogrāfiju.

ASV žurnālisti līdz šim bieži norādījuši, ka vairāku spēlētāju norādītais augums nemaz nav patiess. Vairāki tieši aizsargu pozīcijas spēlētāji papīros esot "pieauguši" pa dažiem centimetriem.

Bieži gan arī spekulēts par pretējiem gadījumiem, kā uzbrucēju Kevinu Durantu, kurš patiesībā esot vismaz septiņas pēdas (2,13 metrus) garš, bet nevēloties līdzināties garā gala spēlētājiem. Durants kopš sava NBA debijas gada bijis pieteikts kā 2,06 metrus garš basketbolists.

Iespējams, ka pēdējais publiskais Porziņģa auguma mērījums notika 2015. gada vasarā pirms viņa pirmās sezonas NBA. Toreiz organizācijas "Impact Basketball" treniņos nepilnus 20 gadus vecais Porziņģis tika atzīts par 2,16 metrus garu (septiņas pēdas un 1,25 collas), kas nozīmē, ka liepājnieks gadu laikā pastiepies pa teju četriem centimetriem.

Pietiekami ierasta prakse ir mērījumu rezultātiem pielikt klāt pāris centimetrus, lai norādītu uz spēlētāju augumu basketbola apavos. Šī iemesla dēļ var uzskatīt, ka Porziņģis līdz šim NBA pieteikumos figurējis ar aptuveni precīzu augumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!