Foto: AFP/Scanpix/LETA

No 1.janvāra spēkā stājies jaunais Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) kodekss, kas paredz bargākus sodus par aizliegto vielu lietošanu, informē aģentūra.

Jaunais WADA kodekss tika pieņemts jau 2013.gadā. Salīdzinot ar tā iepriekšējo 2009.gada versiju, kodeksā veikti vairāk nekā 2000 papildinājumi.

Tagad pēc pirmās sportista pieķeršanas dopinga lietošanā līdzšinējās divu gadu diskvalifikācijas vietā var sekot maksimāli iespējamais četru gadu sods. Tik ilga diskvalifikācija būs iespējama, ja sportists būs lietojis noteiktas aizliegtās vielas un nespēs pierādīt to neapzinātu lietošanu.

Četru gadu diskvalifikācija būs iespējama arī par aizliegto vielu lietošanas mēģinājumu vai to glabāšanu, kā arī par nesadarbošanos izmeklēšanas gaitā un mēģinājumiem patvaļīgi iejaukties analīžu ņemšanas procesā.

Tāpat dopinga analīžu glabāšanas un atkārtotas pārbaudīšanas termiņš pagarināts no astoņiem uz desmit gadiem, bet par izvairīšanos no pārbaužu veikšanas un savas patiesās atrašanās vietas neatklāšanu aģentūras pārstāvjiem sportists varēs saņemt divu gadu diskvalifikāciju.

Ar divu līdz četru gadu diskvalifikāciju tagad varēs sodīt arī personas par tiešu piedalīšanos kāda sportista aizliegto vielu lietošanas procesā. Tāpat lielāka iespējamo sodu amplitūda atvēlēta valstu nacionālajām antidopinga aģentūrām.

Diskvalifikāciju pagarināšana līdz četriem gadiem ļaus WADA sodīt sportistus un pilnu olimpisko spēļu ciklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!