Foto: Kadrs no video

Pirms 20 gadiem Ziemeļamerika piedzīvoja vienu no lielākajiem kautiņiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) un visa hokeja vēsturē, ar ko Kolorādo "Avalanche" un Detroitas "Red Wings" komandu savstarpējās attiecības pārauga jaunā neiecietības pakāpē.

1996. gada Stenlija kausa pusfināla sērijas sestajā spēlē "Avalanche" labās malas uzbrucējs Klods Lemjē laukuma centrā no muguras rupji pagrūda "Red Wings" centra uzbrucēju Krisu Dreiperu, kurš ar galvu ielidoja apmalē. Dreipers ar žokļa lūzumu un vairākām citām traumām tika nogādāts slimnīcā, bet komandas kopš tā brīža bija "kara stāvoklī".

"Avalanche" uzvarēja mačā un līdz ar to visā sērijā ar 4-2, bet pēc tam izcīnīja Stenlija kausu. Toreiz Stenlija kausu izcīnīja arī Sandis Ozoliņš, kurš joprojām ir vienīgais latvietis, kurš virs galvas cēlis prestižo hokeja trofeju.

Lai gan nākamajā gadā regulārajā sezonā pirmās trīs savstarpējās spēles aizritēja bez lieliem incidentiem, spriedze starp klubiem bija jūtama. Dusmu slūžas "pavērās" 1997. gada 26. martā komandu ceturtajā duelī sezonā.

Visa mača gaitā tiesneši fiksēja desmit kautiņus, neskaitot nelielās bakstīšanās starp spēlētājiem, kurus soģiem izdevās apturēt pirms tie pārauga dūru vicināšanā. Pirmā perioda piektajā minūtē sakāvās Brents Severīns ("Avalanche") un Džeimijs Pušors ("Red Wings"), vēl pēc piecām minūtēm izplūcās Kirks Maltbijs ("Red Wings") un Renē Korbē ("Avalanche"). Tomēr iespaidīgākais no deviņiem kautiņiem bija pēc skaita trešais, kuru iesāka divu zvaigžņu – Igora Larionova ("Red Wings") un Petera Forsberga ("Avalanche") – sadursme laukuma vidū. Tajā brīdī izdevību atriebties Lemjē par iepriekšējās sezonas nedarbiem izmantoja Darens Makārtijs ("Red WIngs"), kurš izvairījās no tiesnešiem un brutāli sāka sist Lemjē.

Redzot notiekošo, no vārtiem izslidoja "Avalanche" vārtsargs Patriks Ruā, kurš gribēja steigt palīgā Lemjē. Viņu ar iespaidīgu spēka paņēmienu apturēja Brendans Šenehens ("Red Wings"), kuram uzreiz virsū uzmetās Adams Fūts ("Avalanche"). Šenehens ar Fūtu izveidoja nākamo dueli, bet Ruā metās virsū Maikam Vernonam, kurš bija atslidojis no "Red Wings" vārtiem.

Pēc vairāku minūšu pauzes un asiņainā ledus uzkopšanas spēle atsākās, bet jau pēc 15 sekundēm "pirmo raundu" jeb pirmo periodu noslēdza Adama Dedmarša ("Avalanche") un Vladimira Konstantinova ("Red Wings") duelis. Spēles turpinājumā tiesnešiem ar grūtībām izdevās izvairīties no masveida kautiņa, tomēr piecas reizes nācās hokejistus izšķirt pēc kārtīgas izplūkšanās.

Mačā ar 6:5 pagarinājumā uzvarēja "Red Wings", tiesneši fiksēja desmit kautiņus, piesprieda 39 noraidījumus, komandas nopelnīja 148 soda minūtes, no kurām divas pienācās arī Ozoliņam, kurš trešajā periodā izcēlās ar rupjību pret Maltbiju. Šajā incidentā arī pretinieks nopelnīja divu minūšu sodu.

Pēc šī kautiņa tuvākajās sezonās katra "Avalanche" un "Red Wings" spēle tika gaidīta ar bažām. Līdz pat 2002. gadam savstarpējās spēlēs izcēlās dažādi incidenti, bet lēnām "kara cirvji" tika aprakti un pēdējās sezonās "Avalanche" un "Red Wings" mači vairs neizceļas ar rupjībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!