Foto: AP/Scanpix/LETA
Sveicot vienu no izcilākajiem valsts hokejistiem Jaromīru Jāgru apaļā jubilejā, Čehijā izlaista piemiņas banknote, kas tika zibenīgi izpirkts, vēsta vietējie mediji.

Jaromiram Jāgram šogad aprit 50 gadu, taču viņš joprojām ir aktīvs hokejists, spēlējot Kladno komandā Čehijas čempionātā.

Čehijas naudas kaltuve "České dukáty" un Valsts vērtspapīru tipogrāfija laidušas klajā kopumā 10 000 īpašas piemiņas banknotes, kas veltītas izcilajam hokejistam. Aversā redzams Jāgra portrets hokeja formā ar leģendāro 68. numuru, fonā ir čehu lauva un valsts karogs. Banknotes reversā ir svinības Prāgā ar plandošiem Čaheijas karogiem un uzraksts "Lepnums un gods ir uzvara" čehu un angļu valodās. Šī aina atsaucas uz 1998. gadu, kad Čehijas izlase uzvarēja Nakano olimpiskajās spēlēs, kā arī uz "zelta hettrika" laiku no 199. līdz 2001. gadam, kad čehi triumfēja trijos pasaules čempionātos pēc kārtas.

Naudaszīmes prezentācijā Jāgrs pajokojis, ka viņam ļoti patīkot izvēlētais portrets, jo "tajā viņš izskatoties jaunāks", vēsta "Radio Prague International". "Izskatās jauki. Uz banknotes es izskatos jaunāks nekā tagad esmu, tas varētu būt laiks, kad man bija 35 gadi un vēl gari mati," saka Jāgrs. "Gribu piebilst, ka esmu ļoti laimīgs un jūtos pagodināts, ka varu piedalīties šādā projektā. Domāju, ka šī būs iena no dažām lietām, kas paliks pēc manis, kad manis vairs nebūs."

"Atzīšos, ka pirmajā brīdī es samulsu, kad man piedāvāja veidot šīs banknotes dizainu, jo tā ir pirmā piemiņas zīme, ko man lūguši izveidot personai, kas joprojām ir dzīva, vesela un enerģijas pilna," saka banknotes dizaina autore Eva Haškova, kura ir veidojusi piemiņas banknotes arī iepriekš, piemēram, Čehijas pirmajam finanšu ministram Aloīzam Rašīnam.

Lai arī banknotes nomināla vietā ir rakstīts skaitlis "50", kas atsaucas uz Jāgra jubileju, tās vērtība ir ievērojami augstāka – 2490 čehu kronas (102 ero). To var iegādāties īpašā mājas lapā, bet pagaidām varat necensties – pirmais laidiens jeb 10 000 banknotes tika izpārdotas dažu stundu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!