Foto: Reuters/Scanpix
Pagājušajā nedēļā 2018. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē Bosnijas un Hercegovinas futbola izlases uzbrucējs Edins Džeko tika noraidīts no laukuma par šortu novilkšanu pretiniekam.

Tādējādi Džeko pievienojās citiem pazīstamiem futbolistiem, kuri izcēlušies ne tikai ar savu futbolista meistarību, bet arī nesavaldību un nesportisko rīcību laukumā.

Apkopojot ārzemju futbola apskatnieku veidotos rakstus, portāls "Delfi" izveidoja izlasi ar vairākiem muļķīgiem noraidījumiem, kuri varēja arī nebūt.

Leģendārais sitiens ar galvu


Francijas slavenā futbolista Zinedina Zidāna nopelnītā sarkanā kartīte 2006. gada Pasaules kausa finālspēlēs, iespējams, ir visu laiku slavenākais nesportiskais pārkāpums un muļķīgākais noraidījums.

2006. gada Pasaules kausa finālspēlē 9. jūlijā Berlīnē starp Franciju un Itāliju pagarinājumā 110. minūtē starp Zidānu un itāli Marko Materaci notika vārdu apmaiņa. Likās, ka incidents jau rimies, Zidāns devās tālāk no itāļu aizsarga, bet pēkšņi francūzis pagriezās un ar galvu iesita Materaci.
Galvenais tiesnesis epizodi neredzēja, bet pēc konsultēšanās ar saviem asistentiem galvenais soģis parādīja Zidānam sarkano kartīti.

Zidāna un Materaci strīds ir kļuvis par vienu no teiksmainākajiem notikumiem futbola vēsturē, par to pat sarakstītas grāmatas, izveidoti dažādi video klipi un izvirzītas sazvērestības teorijas, kā radās konflikts. Desmit gadus pēc notikušā Materaci atzina, ka Zidāns ilgi viņu provocējis ar dažādiem vārdiem un beigās itālis nav izturējis, atbildot Zidānam ar provocējošiem vārdiem par francūža māsu, , nevis māti, kā ilgu laiku uzskatīja žurnālisti.

Spēcīgs sitiens ar bumbu pa sēžamvietu

2013. gada Anglijas premjerlīgas spēlē Vestbromvičas "Albion" pussargs Jusufs Mulumbu nenovaldīja emocijas un pēc tiesneša svilpes ar spēcīgu sitienu raidīja bumbu Vesthemas "United" spēlētājam Gerijam O'Nīlam tieši pa sēžamvietu.

"Bija smieklīgi. Īsti pat nesāpēja. Galvenais, ka mēs jau šajā spēlē uzvarējām, bet Jusufs ir normāls džeks. Tikai pārlieku nervozs," pēc notikušā teica O'Nīls, kurš pret Mulumbu pat nenospēlēja rupji un pretinieku neprovocēja.

Iesper bumbu padevējam

Vēl viens slavens muļķīgas sarkanās kartītes īpašnieks ir beļģu futbolists Edens Azārs.

2013. gada janvārī Anglijas līgas kausa izcīņas pusfināla atbildes spēlē pret "Swansea City" beļģu futbolista pārstāvētā "Chelsea" cīņas gaitā bija zaudētājos. Pēc vienas no epizodēm bumba šķērsoja vārtu līniju no "Chelsea" futbolistiem. Lai pasteidzinātu pretiniekus ievadīt bumbu atpakaļ spēlē, Azārs devās pats pēc bumbas, pie kuras gan pirmais bija bumbu padevējs. Azārs centās bumbas padevējam atņem bumbu, to pagrūda un vēl iespēra, līdz tika pie bumbas.

Tiesnesis par šo rupjību beļģu futbolistam parādīja sarkano kartīti, bet bumbas padevējs, tobrīd 17 gadus vecais Čārlijs Morgans kļuva par britu tabloīdu un dažādu šovu zvaigzni, ieguva popularitāti sociālajos tīklos un pamanījās gūt arī finansiālu labumu, pārdodot tās spēles savu jaku izsolē.

Neiztur spriedzi līdzjutēju sarīkotajā ellē


To, ka līdzjutēji nepiedod sava kluba spēlētāju pāreju pie konkurentiem, uz savas ādas skarbi izjuta cits beļģu futbolists Stīvens Defūrs.

2006. gadā Defūrs profesionāļa karjeru iesāka Lježas "Standard" komandā, kurā kļuva par komandas līderi un līdzjutēju elku. Pēc pieciem gadiem Lježā viņš pārcēlās uz "Porto", bet 2014. gadā atgriezās Beļģijā – taču izsvēlējās "Anderlecht". 2015. gada 25. janvārī Defūrs atgriezās Lježā jau "Anderlecht" kreklā, un "Standard" līdzjutēji sarīkoja viņam "laipnu sagaidīšanu" – tribīnēs izklāja milzīgu plakātu "Red or dead". Tajā bija redzams kāds tēls, kuram vienā rokā bija zobens, bet otrā asiņaina Defūra galva.

Līdzjutēju provokācija pirms spēles un mača gaitā izkliegtie saukļi izveda no pacietības Defūru. Viņš divas reizes spēcīgi trieca bumbu tribīnēs, par katru šo rīcību saņemot dzelteno kartīti.

Pierāda spērienu speciālista statusu


Brazīliešu futbolists Žuninju pazīstams kā labs soda sitienu izpildītājs, un savas spēriena prasmes lika lietā nevietā.

2013. gadā 38 gadu vecumā Žuninju pārcēlās uz ASV futbola līgu, noslēdzot līgumu ar Ņujorkas "Red Bulls". Šajā vienībā viņš tā arī neizcēlās ar vārtu guvumu, bet līdzjutējiem paliks atmiņā ar vienu precīzu bumbas spērienu. Mačā pret "Kansas City Sporting" Žuninju savdabīgā veidā padeva bumbu pretinieku vārtsargam Džimijam Nīlsenam, lai viņš to ātrāk ievadītu spēlē, - ar spēcīgu sitienu gandrīz pa seju.

Soģis notikušo labi redzēja un bez vilcināšanās pieredzējušajam brazīlietim parādīja sarkano kartīti.

Ieķērās dārgumos

Serbu futbolistam Zoranam Mirkovičam nervu nesavaldīšana maksāja dārgi, jo par savu muļķīgo rīcību viņš saņēma diskvalifikāciju, kādēļ nācās izlaist 2000. gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

EURO 2000 kvalifikācijas pēdējā spēlē toreizējā Serbijas un Melnkalnes izlase tikās ar Horvātiju. Pirmā puslaika izskaņā horvātu futbolists Roberts Jarni pārkāpa noteikumus pret Mirkoviču, taču nebija mierā ar tiesneša lēmumu, par ko aktīvi žestikulēja. Jarni pienāca arī pie Mirkoviča, taču nepaspēja neko viņam pateikt, jo serbu futbolists ar roku ieķērās Jarni vīrieša labumos. Blakus esošais tiesnesis bez vilcināšanās parādīja Mirkovičam sarkano kartīti.

Vēlāk šis incidents tika izskatīts atsevišķi, un Mirkovičs saņēma diskvalifikāciju, kas viņam liedza dalību EURO 2000 finālturnīrā.

Parādīja tiesnesim kartīti

Brazīliešu aizsargs Andrē Luišs Garsija karjeras laikā bieži izcēlās ar nesavaldīšanos, tāpēc arī sarkanās kartītes un diskvalifikācijas viņam nebija retums.

2008. gadā "Copa Sudamericana" turnīra spēlē Luišs Garsija pēc viena no pārkāpumiem nebija apmierināts ar tiesneša lēmumu, un izrāva soģim no rokām dzelteno kartīti, to parādot pašam tiesnesim. Diezgan loģiski, ka pēc mirkļa brazīliešu futbolists ieraudzīja sarkano kartīti, bet vēlāk par šo rīcību saņēma arī diskvalifikāciju.

Kāns uzbrukumā nospēlē kā vārtsargs


2001. gada martā vienu no saviem muļķīgākajiem noraidījumiem karjerā saņēma leģendārais Vācijas izlases vārtsargs Olivers Kāns.

Spēlējot Minhenes "Bayern" rindās, Kāns savas vārtsarga prasmes bieži lika lietā, ne par velti viņš ir viens no visu laiku izcilākajiem vārtsargiem. Arī 2001. gada martā mačā pret Rostokas "Hansa" Kāns gribēja palīdzēt savai komandai, kas cīņas gaitā zaudēja ar 2:3. Pēdējās minūtēs Kāns devās palīgā savai komandai uz pretinieka soda laukumu un uzvarēja gaisa duelī pēc stūra sitiena, raidot bumbu pretinieku vārtos – kā jau vārtsargam pierasts, ar rokām.

Tiesnesis Kānam parādīja otro brīdinājumu un noraidīja no laukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!