Foto: AP/Scanpix
Ir dažādi iemesli, kāpēc šķiras klubi un treneri; reizēm treneris aiziet no posteņa, esot slavas zenītā, bet biežāk pēc ieilgušas neveiksmju sērijas, kad komandai neizdodas izpildīt kluba īpašnieku mērķus. Gadās arī, ka treneris atgriežas savā iepriekšējā darbavietā un aiziet no tās vēlreiz, un ne jau pensijā…

Portāls "Squawka" apkopojis gadījumus pasaules futbolā, kad treneri un klubi nolēmuši pamēģināt vēlreiz un pēc kāda laika atjaunojuši sadarbību, un kas no tā sanācis.

Žozē Mourinju

Foto: AP/Scanpix

Titulētais portugāļu treneris Žozē Mourinju Anglijas premjerlīgas klubu "Chelsea" aizveda līdz trim uzvarētāju tituliem Anglijas premjerlīgā, trim Anglijas līgas kausiem un viena Anglijas kausa. Tas notika laikā no 2004. līdz 2007. gadam, kad Mourinju pirmoreiz strādāja ar šo klubu.

Pametis "Chelsea" 2007. gada sezonas beigās, Mourinju atgriezās tajā 2013. gada sezonas sākumā, un šoreiz panākumi izpaliek. Mutīgā portugāļa vārds medijos tagad biežāk izskan saistībā ar komandas neveiksmēm un skandāliem, kas seko Mourinju kārtējiem izteikumiem medijos. Taču līdzjutēju mīlestību tas nemazina un popularitāti arīdzan.

Zdeneks Zēmans

Foto: AFP/Scanpix

Lai gan Itālijas A sērijas futbola klubs "AS Roma" čehu trenera Zdeneka Zēmana vadībā laikā no 1997. līdz 1999. gadam neieguva nekādas ievērojamas uzvaras pašmāju čempionātā un Eirokausos, pēc 13 gadu pārtraukuma viņš tika uzaicināts vēlreiz strādāt ar šo klubu. Tomēr 2012./2013. gada sezona "AS Roma" komandai Zēmana vadībā bija visai "pelēcīga" un treneris bija spiests otrreiz atstāt šo klubu.

Zēmans, kurš tiek uzskatīts par vienu no inteliģentākajiem un harizmātiskākajiem treneriem Itālijā, savulaik, 90. gadu vidū, atklāja Frančesko Toti talantu, tomēr kluba panākumu saraksts viņa laikā nemainījās.

Otmārs Hicfelds

Foto: DELFI

Vācu treneri Otmāru Hicfeldu viņa dzimtenē dēvē par "Ģenerāli" un pat "Dievu", un viņš ir viens no veiksmīgākajiem treneriem Vācijas futbola vēsturē. Taču arī viņam neizdevās atkārtot savu triumfu Minhenes "Bayern" komandā, kad 2007. gadā Hicfelds tajā atgriezās.

Vācijas bundeslīgas superkluba vadībā Hicfelds nonāca 1998. gadā un aizvadīja tajā sešas izcilas sezonas, kuru laikā četrreiz tika uzvarēts bundeslīgā, divreiz - Vācijas kausā un vienreiz triumfēts UEFA Čempionu līgā. Tomēr 2003./2004. gada sezonā komandas sniegums vairs neapmierināja kluba vadību un Hicfelds tika atlaists.

2007. gadā pēc Fēliksa Magata atlaišanas Hicfelds tika paaicināts atpakaļ Minhenes "Bayern" un viņam izdevās komandu aizvest līdz vēl vienai uzvarai bundeslīgas čempionātā un Vācijas kausa izcīņā. Tomēr pēc šīs sezonas vācu speciālists nolēma, ka viņa dzīvē klubu futbola ir bijis pietiekami, un atvadījās no šīs trenera karjeras. Hicfelds pieņēma Šveices Futbola federācijas piedāvājumu strādāt ar šīs valsts futbola izlasi, ko vadīja līdz 2014. gadam.

Džons Tošaks
Foto: AP/Scanpix

Džons Tošaks divreiz vadīja Spānijas "karalisko" futbola klubu "Real Madrid", un abas reizes viņš tika atlaists visai necienīgi. Pirmoreiz velsiešu trenerim darbu uzteica jau pēc pirmās sezonas Spānijā, 1990. gadā, kad viņa vadībā Madrides "Real" triumfēja Spānijas čempionātā. 1999. gadā Tošaks atgriezās Madridē, noslēdzot ar "Real" līgumu uz 16 mēnešiem, taču pēc publiskas dažu komandas spēlētāju kritizēšanas tika atlaists.

Fabio Kapello

Foto: AFP/Scanpix

Itāļu speciālists Fabio Kapelo ir viens no retajiem treneriem, kurš divreiz atgriezies nevis vienā, bet pat divos klubos. No 1991. līdz 1996. gadam viņš ar labiem panākumiem strādāja Itālijas "AC Milan" klubā, kuru pameta uz vienu sezonu, lai 1996./1997. gadā pārceltos uz Madridi, uz "Real" komandu. Tad Kapello atkal atgriezās "AC Milan", bet jau 1998. gadā to pameta pagaidām pavisam. 2006. gadā Kapello atgriezās Madrides "Real", bet arī šoreiz viņa karjera Spānijas klubā ilga tikai vienu sezonu, jo trenera pragmatiskais darba stils neesot bijis pieņemams "Real" superzvaigznēm. Lai nu kādas būtu Kapello attiecības ar spēlētājiem, viņa kontā ir četri Itālijas A sērijas čempiona titulu, divas sezonas uzvaras Spānijas "La Liga", uzvara UEFA Čempionu līgā ar "Real Madrid" un Spānijas superkausā.

Klaudio Ranjēri

Foto: Reuters/Scanpix

Divas reizes itāļu speciālistam Klaudio Ranjēri tika uzticēts strādāt ar Spānijas pirmās divīzijas futbola klubu "Valencia" - 1999./2000. gada sezonā un 2004./2005. gada sezonā. Lai gan abas reizes šis laiks bija salīdzinoši īss, tikai viena sezona, Ranjēri spēja aizvest savu komandu līdz uzvarai Spānijas karaļa kausā un Superkausa izcīņā. Treneris otrajā reizē klubā pieņēma nepopulārus lēmumus uzaicināt komandā tādus spēlētājus kā Marko di Vaijo, Stefano Fiori, Bernardo Korradi un atlaist Pablo Aimaru, kas izsauca gan fanu, gan kluba vadības dusmas.

Ze Marija

Foto: Shutterstock

Bijušā Brazīlijas izlases spēlētāja un tagad trenera stāsts ir īpaši interesants. 2009. gadā viņš atvadījās no profesionālā sporta un pievērsās trenera darbam. Šīs sezonas sākumā dabūjis darbu Rumānijas futbola klubā "Ceahlaul", viņš februārī pēc ieilgušas neveiksmju sērijas tika atlaists, taču ekscentriskais kluba īpašnieks Anhelo Massone pārdomāja un nākamajā dienā deva Ze Marijam un komandai vēl vienu iespēju. Tomēr nākamajā spēlē Ze Marijas vadītā komanda piedzīvoja vēl vienu zaudējumu un ar to kluba īpašniekam bija gana…
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!