Foto: F64

Iespējams, ka jau tuvākajās dienās kļūs zināms jaunais Rīgas "Dinamo" hokeja komandas galvenais treneris. Iespējams un šobrīd visai ticami, ka par to varētu kļūt 57 gadus vecais soms Peka Rautakallio. Vismaz viņš pašreiz ir vienīgais, kurš jau reāli ir ticies ar dinamiešu vadību, kurš bija Rīgā uz Latvijas un Somijas izlašu spēlēm un kurš ieradās uz tikšanos ar "Dinamo" vadību un komandas treneriem trešdien. Citi uzvārdi nemaz netiek minēti.

Kontinentālajā hokejā līgā vairāk vai mazāk sekmīgi ir strādājuši Kari Heikila, Raimo Summanens un Kais Suikanens, jau zināms, ka nākamsezon pie Ņižņijnovgorodas "Torpedo" stūres būs Kari Jalonens, kurš nupat aizveda HIFK komandu līdz Somijas čempiones titulam. Mode uz somu treneriem KHL? Tā izskatās.

Kā hokejists Peka Rautakallio ir liekams starp visu laiku labākajiem somu hokejistiem vienā rindā ar Tēmu Selanne, Jari Kurri un Esu Tikanenu. Rautakallio savulaik bija viens no labākajiem aizsargiem, bet NHL viņu pat iesauca par "somu Bobiju Oru". Tas varbūt par ir augstāks vērtējums nekā daža titula vērtība. Tieši Rautakallio, spēlēdams Kalgari "Flames" rindās, 1982. gadā kļuva par pirmo Somijas hokejistu, kurš piedalījās NHL "All Star" spēlē. Ne velti tieši Rautakallio vārdā ir nosaukta balva Somijas čempionāta labākajam aizsargam (pats viņš par labāko tika atzīts trīs reizes). Trīs sezonas NHL (noteikti būtu vairāk, taču pēc 1982. gada sezonas soms visus šokēja ar paziņojumu par atgriešanos dzimtenē - bērniem bija jāsāk skolas gaitas un viņš nolēma atgriezties mājās, kur līdz 1987. gadam turpināja spēlēt HIFK rindās), septiņi pasaules čempionāti, divi Kanādas kausi Somijas izlases sastāvā, 1979. gada Somijas gada labākā hokejista tituls. Kā ar hokejistu ar Rautakallio viss ir skaidrs - izcils meistars un viens no sava laika labākajiem aizsargiem pasaulē.

Kā ar treneri... Trenera gaitas Rautakallio sāka Espo U18 komandā, no 1993. līdz 1998. gadam viņš bija SC "Rapperswil-Jona" galvenais treneris un izveda šo komandu uz Šveices A līgu (virslīgu), tad viņš bija Espo "Blues" galvenais treneris, tad vēl divas sezonas strādāja par Bernes komandas galveno treneri un divas par ZSC "Lions" galveno treneri. Atgriešanās Espo, atkal došanās uz Šveici (HC "Ambri-Piotta"). Pagājušajā sezonā Rautakallio bija Pori "Assat" galvenais treneris (tieši šajā klubā viņš savulaik sāka profesionāla spēlētāja gaitas). Pieredze trenera darbā nav maza, tā ir diezgan daudzveidīga, taču starp somu hokeja treneriem Rautakallio pagaidām nav tāda statusa, kāds tas viņam ir starp bijušajiem spēlētājiem. Vai viņš tādu var iegūt ar Rīgas "Dinamo"? Iespējams, ka tas ir viens no soma mērķiem. Galu galā - viņam jau ir 57 gadi, kas hokeja trenera amatā, protams, vēl ne tuvu nav cienījams vecums, kurā jau jāsāk domāt par pensiju, taču tas vairs arī nav jauna un perspektīva trenera vecums. Iespējams, ka tas ir pēdējais laiks sākt savā karjerā kaut ko jaunu - vēl augstākā līmenī un sev līdz neiepazītā vidē. Jauns izaicinājums. Ja tā, tad dinamieši ar Rautakallio uzaicināšanu var būt trāpījuši desmitniekā, taču jebkurā gadījumā visu parādīs tikai komandas sniegums un rezultāti.Tikai jārēķinās, ka - atšķirībā no Jūliusa Šuplera - somam mūsu spēlētāji nav tik labi zināmi, viņam nav tik labi zināmas arī KHL "nacionālās īpatnības" un vēl daudz kas cits, kas ir svarīgs trenera darbā. Rautakallio ievāks informāciju no saviem tautiešiem, taču tik un tā jārēķinās, ka būs jābruņojas ar pacietību nevis uzreiz jāprasa no soma kardināli cita un labāka komandas spēle. Tāpēc svarīgi - gan (pirmām kārtām!) jaunajam trenerim pašam, gan komandai, lai viņa palīgi būtu iepriekšējie dinamiešu treneri Artis Ābols, Viktors Ignatjevs un Sergejs Naumovs vai varbūt kāds cita kāda vietā, taču treneri, kuriem ir labi zināma mūsu hokeja un arī KHL jeb Krievijas hokeja vide. Protams, ja vien Peka Rautakallio kļūs par Rīgas "Dinamo" galveno treneri.

Ja Rautakallio kļūs par dinamiešu galveno treneri, tad nav neiespējama arī somu hokejistu vai hokejista parādīšanās rīdzinieku sastāvā, taču par iespējamajām pārmaiņām komandas sastāvā ir pāragri runāt kaut vai tāpēc, ka ar Rautakallio vēl nav panākta vienošanās. Var tikai pieņemt kā varbūtību, ka Rīgas "Dinamo" karoga ieplūdīs somu vēji, bet cik svaigi un spirgti tie būs - rādīs laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!