Foto: F64
Līdzjutēji Lužņiku mazajā sporta arēnā ziņu par to, ka Maskavas "Dinamo" hokejistiem Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā nāksies krustot nūjas ar Rīgas "Dinamo" uzņēma ar skaļu vilšanos. Viņiem droši vien labāk gribējās redzēt populārāko Maskavas derbiju "Dinamo" – "Spartak", bet varbūt viņi spartakiešus uzskata arī par vieglāk pieveicamiem pretiniekiem.

Treneru duelis Maskavas līdzjutējus īpaši nesaista, kamēr Latvijā tam ir viena no galvenajām nozīmēm ažiotāžā ap gaidāmajām spēlēm starp diviem "Dinamo" hokeja klubiem.

Runā, ka Rīgas "Dinamo" galvenā trenera vieta savulaik vismaz aizkulisēs tika paredzēta arī Oļegam Znarokam, runā, ka viņš pats arī to esot gribējis. Pirmajām runām varētu arī nepiekrist, bet Oļega vēlme strādāt Rīgā ir labi saprotama, taču vēlmes, kā zināms, ne vienmēr sakrīt ar iespējām vai ar priekšnieku vēlmēm.

Latvijas izlases treneri jau trešo sezonu strādā Maskavā, tagad viņu komandu arī sauc "Dinamo", kaut gan patiesībā tas pats HK MVD vien ir, jo sezonas sākumā dinamiešu kreklos bija 18 no pagājušā gada Gagarina kausa finālistiem, arī kluba vadība ir tā pati, arī treneri – tie paši. Nosaukums nav galvenais, galvenais ir saturs.

Znaroka (un Harija Vītoliņa) iespējamā atgriešanās (ierašanās) Rīgā dažādos kontekstos tika minēta visu triju sezonu laikā, kaut atskaņas no šādām runām ir nonākušas arī Jūliusa Šuplera ausīs un noliedz viņš to vai ne, bet tās kļuva par vienu no stimuliem rīdzinieku trenerim.

Vītoliņa uzvārds iekavās nav ielikts nejauši, jo Harijs arī atrodas it kā... iekavās. Znaroka ēnā. Hokeja aprindās runā, ka Harijs ir galvenais komandas spēles bīdītājs un pretinieku spēles analizētājs un ka Znaroks vienkārši zinājis, kuru aicināt sev par palīgu. Ja tas kaut daļēji atbilst patiesībai, tad Znaroka priekšā var tikai noņemt cepuri par tālredzību, prasmi uzklausīt un strādāt duetā. Tā ir liela gudrība, ar kuru daudzi labi treneri, sev par nelaimi, nav apveltīti. Hokejā ir bijuši piemēri, kad patiesībā galvenais stratēģis un taktiķis ir galvenā trenera palīgs, ir bijuši gadījumi, kad otrais treneris savas aktivitātes dēļ pat tiek uztverts kā galvenais (spilgtākais piemērs – Černišovs un Tarasovs savulaik PSRS izlasē), tā ka arī Znaroka un Vītoliņa piemērs noteikti paliks vismaz Latvijas izlases un KHL vēsturē.

Vai iepriekš minētajām runām būs kāda nozīme gaidāmajos izslēgšanas mačos starp Rīgas un Maskavas dinamiešiem? Ja arī būs, tad diezin vai treneri par to atklāti teikts, bet pilnībā izslēgt šādu varbūtību nedrīkst. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Šupleram šosezon beidzas līgums... Ja Maskavas "Dinamo" izkrīt jau pirmajā kārtā... It kā ja no sportiskā viedokļa nav nekādas vajadzības un jēgas mainīt treneri rīdziniekiem, bet nekad nevar paredzēt, kādi pavērsieni ir iespējami abu klubu vadības gaiteņos.

Znaroks un Vītoliņš ļoti labi zina Latvijas hokejistus, viņi var pat paredzēt, kā kurš no viņiem rīkosies tajā vai citā situācijā un tas noteikti ir maskaviešu trumpis. Tiesa, regulārajā turnīrā rīdzinieki Znaroku un Co. uzvarēja četrās spēlēs no piecām, ko var vismaz daļēji norakstīt arī uz daudzajām traumām maskaviešu rindās, taču tieši abu komandu sastāviem un līdz ar to spēlei šoreiz neskarsimies klāt.

Jā, pretiniekiem savainoto spēlētāju sarakstā, piemēram, joprojām ir deviņi spēlētāji, turklāt trim no tiem sezona jau ir beigusies, taču tas vēl neko nenozīmē – trešdien vakarā redzēsim, cik no sešiem atlikušajiem būs laukuma šajā un cik – tajā pusē.

Znaroks apgalvo, ka visi būšot ierindā, ka komanda mērķtiecīgi gatavojas izslēgšanas spēlēm un viss ir kārtībā. Būtu dīvaini, ja viņš teiktu citādāk. Iespējams, ka Oļegs šādā veidā mierina pats sevi un grib ietekmēt pretiniekus, jo – skaties, kā gribi, bet uz viņa vadīto komandu šosezon skatās (un pirmām kārtām jau paša kluba vadība) kā uz Gagarina kausa finālisti nevis uz komandu, kas pēc neveiksmes iepriekšējā sezonā ir tikusi izslēgšanas turnīrā. Atšķirība ir liela.

Znaroks un Vītoliņš var daudz ko paredzēt Rīgas "Dinamo" spēlē, bet mums arī ir cilvēki, kas var daudz ko paredzēt abu Latvijas izlases treneru rīcībā un uzminēt viņu iespējamos gājienus. Tie ir Šuplera palīgi – Artis Ābols, Viktors Ignatjevs un Sergejs Naumovs. Viņi Znaroku un Vītoliņu pazīst pietiekami labi, lai varētu paredzēt, ko tajā vai citā situācijā abi varētu izdomāt un kā varētu rīkoties. Šupleram atliek tikai savu palīgu zināšanas šajā jomā izmantot. Tā ka diezin vai komandu izzināšanas ziņā Znarokam un Vītoliņam ir kāds pārsvars. Tas, ka Znarokam vairāk nekā citu treneri gribēsies pārspēt treneri, kurš strādā klubā, kurā, kā runāja un dažkārt vēl joprojām runā, varēja būt Oļegs pats, tas tikai piebērs gaidāmajām spēlēm pipariņus un padarīs tās vēl spraigākas. Iespējams, ka šo abu komandu duelī tieši treneri divcīņai būs lielāka nozīme nekā visu citu pāru dueļos Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!