Foto: LETA
Pēdējo desmit dienu laikā Latvijas basketbola vidē un arī plašākā sabiedrībā ir daudz diskutēts par sportistu pienākumu startēt Latvijas izlasēs.

Īpaši aktuālas šīs debates kļuva pēc šī mana Twitter ieraksta: "U20 izlases izkrišana no A divīzijas ir tiešs virknes spēlētāju un viņu aģentu spļāviens sejā Latvijas basketbolam un tā patriotiem. Cilvēki meklē naudu, sagatavo spēlētājus, lai viens otrs savu personisko labumu dēļ iegāztu mūs visus. Nākamajā Latvijas Basketbola savienības valdes sēdē virzīšu apstiprināšanai stingrus principus, par ko jau ilgi diskutēts, ka šādu precedentu rezultātā spēlētājiem tiek liegta iespēja nākotnē spēlēt valstsvienībā. Ar pašlabuma meklētājiem neko nevar uzvarēt un tas attiecas arī uz pieaugušo izlasi, izņemot patiesi pamatotus gadījumu. Mazāks talants, bet saliedēts un iedvesmots kolektīvs vienmēr izcīnīs vairāk. Latvijas sieviešu basketbola izlase šovasar to skaidri pierādīja".

Es cienu un augstu vērtēju basketbola aģentus. Tos, kuri godprātīgi dara savu darbu, palīdz spēlētāja karjeras plānošanā un veicina to, finansiāli atbalsta jauno spēlētāju papildus attīstības iespējas un tai skaitā vēlas arī godīgi nopelnīt, bet vienmēr cīnīšos pret tādiem pašlabuma meklētājiem, kas parazitē uz profesionāļu – treneru, komandu veidotāju, atbalstītāju – un arī līdzjutēju rēķina. Tāpēc vakar nodevu Latvijas Basketbola savienības valdei izvērtēšanai principus, kas, manuprāt, kalpos par būtisku impulsu, lai pēdējo gadu parādība Latvijas basketbolā, kad atsevišķi aģenti negatīvi ietekmē īpaši jaunatnes izlašu gatavošanos un startu starptautiskajās sacensībās, tiktu izskausta.

Mans piedāvājums:

1. Ja basketbolists/-e atsaka dalību U16, U18, U19 vai U20 jauniešu izlasē Eiropas vai Pasaules čempionātā (turpmāk – EČ vai PČ) bez attaisnojoša iemesla, tad šis basketbolists/-e vairs netiek aicināts dalībai cita vecuma jaunatnes izlasē.

2. Izņēmums šajā principā ir iespējams vienīgi gadījumā, ja Latvijas Basketbola savienība (turpmāk – LBS) pieņem attiecīgu lēmumu, publiski argumentējot to un pamatojot šo izņēmumu.

3. Par automātiski attaisnojošu iemeslu uzskatāmas vienīgi basketbolista/-es veselības problēmas vai vispārējais fiziskais stāvoklis, kas neļauj pilnvērtīgi piedalīties izlasē un ko konstatējis LBS norīkots medicīnas personāls.

4. Par citiem attaisnojošiem iemesliem lemj LBS valde pēc basketbolista/-es iesnieguma saņemšanas. Kā papildus arguments pozitīva lēmuma pieņemšanai par basketbolista/-es atbrīvošanu no dalības jaunatnes izlasē tiek uzskatīts attiecīgās vecuma izlases galvenā trenera atbalsts šādai rīcībai.

5. Basketbolistam/-ei, kurš iesniedzis atteikumu par dalību sava vecuma jaunatnes izlasē dalībai EČ vai PČ, personīgi vai viņa pārstāvim jāierodas uz attiecīgo LBS valdes sēdi un jāpaskaidro iemesli, kas pamatoti liedz dalību izlasē.

6. Lēmumu par dalību izlasē "ne sava vecuma gados" LBS izvēli atstāj tikai un vienīgi basketbolista/-es ziņā.

7. Ja basketbolists/-e ir bez attaisnojoša iemesla atteicis dalību kāda vecuma jaunatnes izlasei EČ vai PČ, basketbolists/ -te ir sevi izslēdzis no iespējamās nākotnes dalības Latvijas Nacionālajā valstsvienībā. Iespēja šo spēlētāju pieaicināt Latvijas Nacionālās vīriešu/ sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvā ir iespējams tikai un vienīgi, ja LBS valde pieņem šādu lēmumu un publiski argumentē konkrēto izņēmuma gadījumu.

8. Ja tiek konstatēts, ka basketbolista/-es aģents ir ieteicis vai citādi veicinajis basketbolista/-es lēmumu nespēlēt jaunatnes izlasē EČ vai PČ, šim aģentam tiek liegta darbības iespēja Latvijas teritorijā, kas izriet no jaunieviešama principa, ka LBS ir paralēli starptautiskajai licenzēšanai jāveic to aģentu reģistrācija, kuri ir tiesīgi darboties Latvijas teritorijā.

Latvijas Basketbola savienības valde konceptuāli atbalstīja augstāk minētās idejas un par šo principu ieviešanu lems septembrī. Tuvāko nedēļu laikā diskusija notiks Jaunatnes un Treneru komisijās.

Dalībai Latvijas jebkura vecuma izlasē ir jābūt goda lietai. Ja kādam sportistam vai viņa aģentam tā nešķiet, tad ar viņu Latvijas valstsvienība nākotnē nerēķināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!