Foto: F64
Gandrīz visi desmit Latvijas futbola virslīgas klubi sākuši gatavoties jaunajai sezonai. Vieni jau paspējuši aizvadīt pirmās pārbaudes spēles, piedalīties turnīros, aizbraukt uz ārzemēm, bet citi vēl tikai "iešūpojas". Katrs rīkojas atkarībā no savām iespējām, kas diemžēl ne vienmēr sakrīt ne tikai ar vēlmēm, bet kaut vai ar nepieciešamo.

Būtiskākās pārmaiņas - ne tikai tāpēc, ka ir jauns galvenais treneris - sezonu mijā skārušas FK "Ventspils", kas atkal ir mainījis kursu. Kaut gan - vai pagājušajā sezonā kurss vispār bija?

Pagaidām pāragri spriest, kāds treneris ir Ukrainā dzimušais Sergejs Podpalijs. Futbolists viņš bija labs - piedalījās pašā pirmajā Krievijas izlases mačā pēc PSRS izjukšanas 1992. gada augustā pret Meksiku, bija Krievijas kausa ieguvējs ar Maskavas "Dinamo" un 3. vietas ieguvējs Krievijas čempionātā ar Maskavas "Lokomotiv".  Par viņa kā par trenera kvalitāti pagaidām labu liecina tikai uzvara Baltkrievijas čempionātā ar Gomeļas komandu, kas ir Podpalija līdz šim lielākais panākums trenera darbā (nevajag to noniecināt, uzvarēt Baltkrievijas čempionātā nav viegli un šā turnīra līmenis nav zems, par ko liecina kaut vai Borisovas BATE sekmes Eiropas kausos). Ne par Podpaliju kā par treneri ir runa, par to būs iemesls runāt krietni vēlāk. Runa ir par kārtējo kursa maiņu Ventspils futbola klubā un šajā sakarā jāatgriežas 2009. gada vasarā.

Toreiz kā sniega vētra jūlija svelmē bija ziņa par galvenā trenera Romāna Grigorčuka aiziešanu. Viņa vadībā FK "Ventspils" kļuva par pirmo Latvijas komandu, kas iekļuva UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā un nekādas loģikas mainīt treneri nebija, taču - tieši tajā laikā! - tika pasludināts jaunais kluba kurss. Proti - audzināsim jaunos spēlētājus, meklēsim talantus, skolosim tos, bet tad pārdosim (šķiet, ka dažiem kluba vadoņiem tieši pārdosim nevis atradīsim un skolosim bija pirmajā vietā) tos uz ārzemēm un tāpēc vajadzīgs cits galvenais treneris - tāds, kurš ir strādājis jaunatnes futbolā kādā no futbola lielvalstīm. Atbrauca itālietis Nuncio Dzavetjeri. Nav iespējams salīdzināt, kurš no viņiem - Dzavetjeri vai Grigorčuks - ir labāks jauno talantu skolotājs, taču Ventspils kluba vadībai tas bija pilnīgi skaidrs, ka itālietis. Iespējams, ka tobrīd Grigorčuks patiešām nepiekrita tik pēkšņai un ne ar ko nepamatotai kluba darbības kursa maiņai. Ticis jau tik augstu, treneris gribēja kāpt vēl augstāk nevis sākt veidot jaunu komandu un viņu var saprast (pašreiz Grigorčuks ir Odesas "Černomorec" galvenais treneris) - kluba kasē ienāca liela nauda, bija iespēja kāpt jaunā kvalitātē gan komandai, gan trenerim un kāpēc lai no tā atsakās?

Kursa maiņa sākās ar nākamo sezonu, taču - kā tagad izrādās - nekāda kursa un nekāda projekta jauno spēlētāju audzināšanā nemaz nebija. FK "Ventspils" prezidents Jurijs Bespalovs prot skaisti runāt, taču viņa argumenti par Grigorčuka maiņas iemesliem izrādījās visīstākās pasakas jeb tikai aizsegs īstajam iemeslam. Kāds tas bija? Runā, ka uz šādu soli Bespalovu esot pierunājis futbola aģents ar skandalozu slavu Jevgeņijs Kultajevs - sak, ņemam itālieti un viņš "aizfīrēs" vairākus spēlētājus uz Itāliju, labi nopelnīsim. Ja tā patiešām bija, tad jābrīnās par Bespalova lētticību. Tagad redzam, ka nebija nekāda projekta jauno spēlētāju audzināšanā, kas ir ilglaicīgs process, bija vēlme ātri pārdot vairākus spēlētājus. Dzavetjeri to pagājušās sezonas laikā saprata un tāpēc viņa Ventspilī vairs nav. Pārāk atšķirīgi bija Dzavetjeri un Bespalova (Kultajeva?) uzskati par jauno talantu audzināšanu. Jau sezonas otrajā pusē bija pazīmes, ka Dzavetjeri visticamāk Ventspilī nepaliks, par to runāja arī paši futbolisti, par to runāja futbola aprindās. Jo tuvāk bija sezonas beigas, jo itālieša aizbraukšana kļuva reālāka. Ne velti Bespalovs un Dzavetjeri, kurš cerēja izveidot Ventspilī futbola akadēmiju, kurš - atbilstoši mūsu iespējām - gribēja veidot jauno talantu audzināšanas sistēmu pēc labākajiem Eiropas paraugiem, nemaz nenonāca līdz konkrētām naudas summām, kas būtu nepieciešamas šādas akadēmijas izveidei. Bespalovs vienkārši pateica - tā Dzavetjeri saka savā intervijā "Sporta Avīzei", kurā var izlasīt vēl par vairākām "mīklainām" (Denisa Kačanova un Vīta Rimka atskaitīšana) un kluba vadībai neglaimojošām lietām, ka nav tādas iespējas. Interesanti - kā to var atteikt, nezinot, ko tad treneris īsti piedāvā un cik maksā ieceres īstenošana, turklāt tādos projektos ir taču iespējami kompromisi, ir iespējams summu samazināt. Sarunas par konkrētām izmaksām nemaz nebija! Uzskatīdams sevi par lielu futbola speciālistu, Bespalova kungs acīmredzot nezina, ka izaudzināt un pārdot talantīgu futbolistu nav iespējams ne vienas, ne divu un varbūt pat ne triju sezonu laikā, ka arī tie jaunie un neapšaubāmi talantīgie ventspilnieku futbolisti, kas jau spēlēja lielajā komandā (Zjuzins, Višņakovs jaunākais, Stols, Rugins, Ignatāns un citi), arī vēl bija tikai "jēls materiāls".

Izskatās, ka lielākā daļa jauno spēlētāju paliks Ventspils komandā arī jaunajā sezonā, taču skaidrs arī tas, ka jaunais galvenais treneris atvedīs arī "savus cilvēkus" - daži tā sauktie "spēlētāji uz pārbaudi" (varētu domāt, ka viņiem nav ne vārdu, ne uzvārdu, ne tautības) jau ir parādījušies. Diezin vai pat kluba prezidents pašreiz spēs izskaidrot, kāds tad būs FK "Ventspils" jaunais kurss. Jaunais galvenais treneris jau ir izteicies, ka viņa mērķis ir saglabāt FK "Ventspils" kā vienu no labākajiem klubiem Latvijā un izveidot vēl spēcīgāku. Tieši un atklāti - bez "pasakām". Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!