Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Ap vienu no labākajiem vārtu guvējiem šajā futbola sezonā Eiropā (14 vārti Polijas Ekstraklasa 10 spēlēs Poznaņas "Lech" sastāvā) un Latvijas izlases uzbrucēju Artjomu Rudņevu atkal sacēlušās "pirkšanas-pārdošanas" kaislības.

Tas arī saprotams - klāt rudens, drīz būs ziema, drīz tiks šķērsots ekvators valstu čempionātos un atvērsies "gājputnu laiks" jeb spēlētāju pāreju logs. Tie, kas ir izcēlušies, bet vēl nespēlē slavenākajos un bagātākajos klubos, atkal nonāk "uz letes". Būtu brīnums, ja tur atkal nenonāktu Artjoms Rudņevs, par kura iespējamo izpirkšanu no Poznaņas "Lech" vairāk vai mazāk, bet dažreiz pat ļoti daudz runā jau kopš nākamās dienas pēc viņa hat-trick Turīnas "Juventus" vārtos pagājušajā sezonā UEFA Eiropas līgas mačā.

Kur tad var nokļūt Rudņevs? Šonedēļ ir parādījušies vēl četri varianti. Pirmais un konkrētākais (par to vismaz ir visvairāk papildinformācijas) ir FC "Porto". Viens no slavenākajiem portugāļu futbola klubiem diezin vai "gājputnu laikā" noturēs brazīlieti Hulku, par kuru Londonas "Chelsea" gatavs maksāt 40 miljonus eiro. Kā viens no viņa aizvietotājiem tiek minēts Artjoms Rudņevs. Uzsveru - kā viens no viņa aizvietototājiem, kaut gan mēs nezinām, cik tādu pavisam ir un varam tikai nojaust, ka vairāki, turklāt vēl nav arī teikts, ka FC "Porto" pārdos Hulku; ne tikai par Rudņeva, bet arī jau par krietni atzītāku futbolistu pārejām no slavena kluba uz to vai citu vēl slavenāku bieži vien daudz runā, bet beigās visi paliek savās vecajās vietās. Portugāļu mediji raksta, ka Rudņeva pāreju varētu piebremzēt vai pat atcelt "Lech" prasītā summa - proti, 9 vai pat 12 miljoni eiro, kaut gan pašreiz Rudņeva pārejas summa varētu būt 3,3 miljoni. Ja divkārtējie Čempionu kausa ieguvēji tomēr piekritīs maksāt vai pierunās Poznaņas kluba vadību tikai nedaudz pazemināt cenu, tad Rudņevs var pārspēt no Polijas Ekstraklasa jeb virslīgas klubiem pārdoto spēlētāju transfēra rekordu - līdz šim tas pieder Adrianam Miežejevskim, kuru Varšavas "Polonia" pagājušajā vasarā pārdeva uz Turcijas "Trabzonspor" par 5,25 miljoniem eiro. Pašam Rudņevam pāriešana uz FC "Porto" būtu plats solis uz augšu - tā būtu iespēja spēlēt Čempionu līgā, turklāt FC "Porto" reāli pretendē uz iekļūšanu 1/8 finālā. Cits jautājums - vai "Lech" piekritīs viņu pārdot un vai Portugāles līga ir tā, kurā Rudņevs sapņo spēlēt... Kluba vadība jau ne vienu reizi vien ir izteikusies, ka līdz sezonas beigām Rudņevs netiks pārdots ne par kādu summu (attiecībā par "ne par kādu summu" gan varētu arī pastrīdēties, bet lai nu tas paliek) un Poznaņas kluba vadību var saprast - komandā pašreiz gluži vienkārši nav otra Rudņevam ne tuvu līdzvērtīga vārtu guvēja, viņa loma komandā ir nenovērtējama, turklāt, tā turpinādams spēlēt visu sezonu, Rudņevs tikai vēl vairāk paceltu savu cenu un būtu divkāršs ieguvums - tik labs vārtu guvējs palīdzētu atgūt Polijas čempionu titulu vai vismaz iegūt vietu Eiropas līgā un vasarā par viņu varētu dabūt pat ļoti apaļu summu. Pastāv arī, protams, risks - neviens nav pasargāts no savainojumiem, no sportiskās formas krituma un gluži vienkārši no veiksmes novēršanās. Tirgoties arī ir jāprot. Jāpārdod īstajā brīdī - ne par ātru, lai nepārdotu pārāk lēti, ne par vēlu, kad preci jau gandrīz vai jāpierunā pirkt, lai vismaz kaut ko nopelnītu.

Pēc FC "Porto" parādījās vēl divi varianti - Sanktpēterburgas "Zenit" un Mahačkalas "Anži". Bez jebkādiem komentāriem un variantiem. Tad nāca Maskavas CSKA variants. Arī bez jebkādas papildus informācijas un jebkādiem komentāriem, kaut gan interesanti, ja Rudņevs nonāktu komandā pie sava novadnieka Aleksandra Cauņas. Nebūs brīnums, ja tuvākajās dienās parādīsies vēl kāds vai kādi varianti Rudņeva izpirkšanas sakarā. Nav nekāds noslēpums, ka spēlētāju aģenti bieži vien diezgan meistarīgi un trāpīgi iepludina ziņas interneta portālos par savu klientu piedāvājumiem, tādējādi tikai radot par tiem vēl lielāku interesi un nereti paceļot to cenu. Tirgoties ir jāprot... Galvenais, lai pašam futbolistam no tā visas nesagriežas galva. Pagaidām izskatās, ka Rudņevs to visu prot "laist gar ausīm", prot un spēj no visa norobežoties, turpina gūt vārtus un nekādās garās runās par savu iespējamo pāriešanu uz citu klubu neielaižas. Viņš vispār ir maksimāli norobežojies no masu medijiem (arī Polijā), kas, protams, nav labi, taču varbūt tādā veidā viņam arī izdodas saglabāt vēsu prātu kaislībās, kas atkal ap viņu ir uzvirmojušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!