Foto: F64
Ideja izveidot Baltijas futbola līgu pati par sevi nav slikta, taču jebkuras idejas jēgu var redzēt tikai tās īstenošanā un mērķos. Triobet Baltijas futbola līgas čempionāta jēga joprojām nav saskatāma. Vēl vairāk – jaunās sezonas sākums tajā liek domāt, ka tikai un vienīgi pašiem TBL rīkotājiem ir zināms, kāpēc vispār notiek šādas sacensības un kāpēc tās jārīko.

Vai jūs vispār ziniet, ka Triobet Baltijas līgas jaunā sezona ir sākusies? Pieļauju, ka daudziem tas ir atklājums, kaut gan šajā turnīrā, izrādās, piedalās seši Latvijas klubi ("Liepājas Metalurgs", FK "Ventspils", FC "Skonto", "Jūrmala-VV", Rēzeknes "Blāzma" un "Olimps/RFS"). Latvijā nemaz nav tik daudz futbola žurnālistu (tos, neņemiet ļaunā, kuri saskrien tikai uz preses konferencēm pirms valsts izlases kvalifikācijas spēlēm un kuri tikai uz tādām spēlēm vien nāk, atļaušos futbola žurnālistiem nepieskatīt), taču tikai viens no viņiem zināja, ka pirms jaunās sezonas notika pat preses konference, bet vēl viens uzzināja par to pilnīgi nejauši. Šur tur bija izsūtīta arī preses relīze par jaunās sezonas sākumu, kuras fragmentus varētu citēt, lai zinātu, kā nepareizi rakstīt latviski (vēlāk tā tika palabota). Kas ar to visu nodarbojas - paliek noslēpums. Esmu dzirdējis, ka Latvijas futbola federācijā visi esot kratījušies vaļā no atbildības uzņemšanās, bet laikam jau kāds tomēr tika atrasts. Kāds, kuram laikam ir visai aptuvens (ja ir vispār) priekšstats par to, kā  tamlīdzīgi pasākumi jāpiesaka. Ja man nebūtu jākomentē Viasat Sport Baltic TV kanālā FK "Ventspils" spēle Tallinā pret "Nomme Kalju", tad pat nebūtu uzzinājis, ka sāksies Triobet Baltijas līgas jaunā sezona. Un kā gan lai daudzo sporta (arī futbola!) pasākumu virpulī pamana, ka sākas Triobet Baltijas futbola līga, ja turnīra rīkotāji neuzskata par vajadzīgu par to informēt futbola sabiedrību un līdzjutējus? Vai varat iedomāties kaut ko tamlīdzīgu attiecībā uz basketbolu, hokeju, volejbolu vai kaut handbolu, kas arī diemžēl neizceļas ar savas Baltijas līgas pienācīgu pasniegšanu? Nevar to iedomāties.

Šoreiz bija kā nekad labs iegansts sākt jauno TBL sezonu, pievēršot tai uzmanību. Atcerēsimies pagājušās sezonas izskaņu, gan aizraujošos pusfinālus, gan finālu starp Marijampoles "Sūduva" un FK "Ventspils" komandām, kas lika nobālēt vairākām Pasaules kausa izcīņas spēlēm. Finālmačs risinājās 4. jūlijā - pirms pusfināliem Pasaules kausa izcīņā - un ne tikai nekrita ārā no lielā futbola konteksta, bet pat tajā lieliski iederējās. Detektīva cienīgs sižets, labs futbols, dramatiskas beigas, emocijas... Tāda fināla dēļ vien bija vērts rīkot turnīru un tāds fināls bija kā dieva dāvana turnīra rīkotājiem, lai sāktu jauno sezonu nevis gandrīz vai slepeni, bet gan to pieteiktu kā ceļa sākumu (piemēram) pretī jaunam un tik pat aizraujošam finālam. Bet... Tallinā pirmajās divās spēlēs bija attiecīgi 150 un 100 skatītāju, līdzīgi bija arī Krenholmā. Tik daudz bija ierakstīts protokolā, jo patiesībā varēja būt arī mazāk - Tallinas "A.Le Coq" arēna izskatījās nožēlojami tukša... Laikam jau arī "Floras" un "Nomme Kalju" līdzjutēji nezināja, ka sākusies jaunā Triobet Baltijas līgas sezonas, jo spēlēja taču abi jau pieminētā fināla dalībnieki. Nav saprotams, kāpēc vispār turnīru ir jāsāk laikā, kad visu triju valstu čempionātos ir izšķirīgās spēles un jau iepriekš zināms, ka lielākā daļa klubu neliks labākos sastāvus.

Var teikt skaistas runas, par turnīra lietderību, taču tās būs tikai runas, ja nekas cits netiks darīts. Par sportisko pusi viss skaidrs - klubiem pašreiz ir "pļaujas laiks" savu valstu čempionātos un tāpēc viņi labākos sastāvus nemaz spēlēm nepieteica. Vai pieteiks turpmāk? Šaubos, jo par to liecina iepriekšējo turnīru pieredze. Un kāda gan interese trenerim likt spēlēt visiem labākajiem turnīrā, kas notiek nezin kam un nezin, ar kādu mērķi? Starp citu, vai jūs esat kādreiz redzējuši turnīra tabulu...izslēgšanas spēlēs? Ja neesat, tad ieskatieties Triobet Baltijas līgas mājaslapā un tur redzēsiet. "Ģeniāls" jaunievedums turnīrā, kas sākas ar 1/8 fināla spēlēm... Bet varbūt pastāv vēl arī valstu ieskaite? Kas to, lai zina... Nav arī kam pajautāt, jo TBL turnīru ... nerīko neviens! Pareizāk - rīko trīs Baltijas valstis, bet konkrēta viena rīkotāja jeb rīcības komitejas nav. Kad visi atbild par visu, tad parasti iznāk, ka neviens neatbild ne par ko. Un tad atliek tikai brīnīties, kā var ielikt 1/8 fināla spēles 7., 8. un 12. oktobrī, ja tās ir Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēļu dienas un šajās dienās spēlēs gan Latvijas, gan Lietuvas, gan Igaunijas izlases. Varbūt tad turnīrā spēlē klubi, kuros nav izlašu spēlētāju? Nekā tamlīdzīga - ir "Liepājas metalurgs", ir "Skonto", ir "Levadia", ir Kauņas komanda... Un pat ja tā nebūtu, tā vienalga būtu nejēdzība. Neviens svētais gars taču spēļu kalendāru nestādīja, bija taču konkrēts cilvēks vai cilvēki, kas to lika kopā. Mistika... Turnīra ideja patiešām ir laba, bet tās īstenošana pašreiz ir tāda, ka nebrīnīšos, ja "Triobet", ar ko līgums ir vēl tikai uz šo TBL sezonu, pateiks paldies par sadarbību un aizies prom. Tad vismaz būs iemesls, kāpēc nekas nevar normāli notikt.

Vienubrīd Triobet Baltijas līgas sakarā no to rīkotāju un šā projekta bīdītāju puses izskanēja murgaina iecere panākt, lai Baltijas līgas čempions iegūst tiesības piedalīties UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā. Interesanti, kādi gan tagad būtu TBL rīkotāju argumenti UEFA, lai tādas tiesības iegūtu...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!