Foto: F64
Kādreiz slavenais PSRS hokeja izlases kapteinis Boriss Mihailovs pirms dažām dienām izteicās, ka Kontinentālajā hokejā līgā (KHL) viņš nesaskata tā sauktās sarunātās spēles. Papētot kaut vai tikai janvāra rezultātus – sezona jau ir pāri ekvatoram, vairākām komandām vairs "neko nevajag" gan labā, gan sliktā nozīmē, tam nevar neticēt. Gribētos, lai tā ir līdz pat pēdējai regulārā čempionāta dienai.

Ar tā saukto sarunāto spēļu problēmu KHL savā īsajā pastāvēšanas vēsturē vēl nav saskārusies, kaut gan nevar, protams, apgalvot, ka nevienā spēlē nekas nav bijis jau iepriekš sarunāts. Katrā ziņā tā noteikti nav tendence, tas nav "tirgus", kāds diemžēl tamlīdzīgās situācijās kaimiņvalstī vērojams futbolā.

Skaidrs, ka favorīti gan Rietumos, gan Austrumos spēkojas par pēc iespējas augstāku vietu regulārajā turnīrā un līdz ar to labāko starta pozīciju (un sava laukuma priekšrocību) izslēgšanas spēlē jeb Jurija Gagarina kausa izcīņā, tāpēc var saprast, kāpēc, piemēram, "Salavat Julajev" neatslābst spēlē pret "Torpedo", bet SKA, zaudēdams rīdziniekiem ar 0:2, turpina "plēsties" līdz galam un izrauj uzvaru papildlaikā.

Bet ir taču arī tādas komandas, kā, piemēram, "Traktor" un "Vitjazj", kurām vairs Gagarina kausā netikt, taču "traktoristi" savā laukumā ar 6:1 grauj "Torpedo", kam tieši ļoti vajadzīgi punkti, lai noķertu Rīgas "Dinamo", bet "Vitjazj" pēcspēles metienos uzvar gan SKA, gan Maskavas "Dinamo", kas cīnās par otro vietu Rietumos, gan "Severstaļ", kas vēl nebūt nav pilnīgi droša par vietu astoņniekā.

Tieši tāpēc, ka tiek spēlētas godīgas spēles, rīdzinieku neveiksmju posmā novembrī un decembrī lielākā daļa mūsējo konkurentu spēļu iznākumu bija mums labvēlīgi. Jācer, ka tāpat būs arī atlikušajās regulārā čempionāta spēlēs, kaut gan mums varbūt tas pat nebūs labi – pēdējās trīs spēles rīdzinieki aizvadīs savā laukumā (spēļu secībā) ar "Salavat Julajev", Magņitogorskas "Metalurg" un "Traktor" komandām. Pirmās divas vēl nav zaudējušas izredzes ieņemt Austrumos pirmo vietu un ja tās līdz attiecīgi 16. un 18. februārim vēl nebūs stabili savā vietā turnīra tabulā, ja tām vēl būs iespēja pakāpties kaut vienu vietu augstāk vai būs draudi noslīdēt kaut vienu vietu zemāk, tad nekādu elpas atvilkšanu (atpūta dažiem līderiem u.tt.) pirms izslēgšanas spēlēm no Ufas un Magņitogorskas hokejistiem nevaram gaidīt.

Diezin vai Čeļabinskas komanda gribēs pabeigt sezonu ar zaudējumu, atcerēsimies, kā pret mums pirmajā KHL sezonā Rīgā jau spēlēja komandas, kuras vairs sen nekur nevarēja tikt... Tā ka dinamiešiem būs vien vispirms jāpaļaujas uz saviem spēkiem, uz pašu iegūtajiem punktiem un jācer, ka KHL arī turpmāk netiks atvērts "tirgus".

Jācer, ka mūsu tuvākais sekotājs "Torpedo" nesaņems "dāvanas" ne spēlēs savā laukumā pret Novokuzņecku, Novosibirsku un "Vitjazj", ka nebūs tam "dāvanu" Kazaņā, Omskā, Jekaterinburgā un Hantimasijskā, lai cik dažāda arī būtu minēto komandu situācija turnīra tabulā.

Līdzīga situācija ir Minskas dinamiešiem – jāspēlē, piemēram, gan mājās ar "Magņitku", Ufu un "Traktor" (trīs pēdējās spēles tāpat kā mums!), gan CSKA, bet viesos ar "Vitjazj". Ja mūsu konkurenti spēs gūt punktus no komandām, kurām it kā neko vairs nevajag, tad visu cieņu. Vismaz pašreiz nekas neliecina par "tirgus" atvēršanu KHL, tā ka var koncentrēties tikai uz savām spēlēm.

Galu galā – ne tikai komandu neveiksminieču hokejisti ir spiesti jau domāt par nākamo sezonu (īpaši tie, kuriem beidzas līgumi), par iespējami labāku piedāvājumu, bet to vispirms var nopelnīt nevis ar iepriekšējo sezonu statistiku, bet ar pašreizējo sniegumu laukumā (ja vien, protams, neesi slavens vai vismaz ļoti labi pazīstams spēlētājs, kuram vienkārši gadījusies neveiksmju josla, bet tādu spēlētāju būs mazākums). Šis stimuls, starp citu, ir aktuāls arī vismaz daļai Rīgas "Dinamo" hokejistu, kā arī vēl tas, ka pēc regulārā turnīra spēlētāji saņem 70 procentus savas algas, bet visu dabū tikai tad, ja komanda tiek Gagarina kausa izcīņā.

Iepriekšējās sezonās daži finanšu grūtībās nonākušie klubi uz to taupīja un gandrīz vai apzināti īpaši necentās tikt izslēgšanas turnīrā, bet pašreiz starp pretendentiem uz vietām astoņniekos tādu komandu nav – tie, kam bija un ir problēmas, netiek vairs nekur vai arī saglabājuši tikai ļoti teorētiskas izredzes tikt.

Tā ka pirms pēdējām trim spēlēm savā laukumā būtu pat ļoti ieteicams ne tikai atrasties astoņniekā, bet arī iekrāt vismaz 4-5 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju. Šķiet, ka devītais liekais Rietumos ir atrodams starp trim komandām – Rīgas "Dinamo", Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un Minskas "Dinamo".
Rīgas "Dinamo" regulārajā turnīrā ir atlicis aizvadīt astoņas spēles, piecas no kurām būs savā laukumā. Janvārī vēl spēlēsim Maskavā ar "Dinamo" (20. janvārī), Čehovā ar "Vitjazj" (22.) un Maskavā ar CSKA (24.), bet Rīgā (26.) – ar Minskas "Dinamo". Februārī (1.) vēl pirms izlašu pauzes (Latvijas izlase šoreiz arī spēlēs – turnīrā Norvēģijā, taču tas jau ir cits temats) Rīgā spēlēsim ar CSKA, bet tad 16., 18. un 20. februārī "Arēnā Rīga" būs trīs pēdējās regulārā čempionāta spēles – Ufa, Magņitogorska un Čeļabinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!