Foto: F64
Sanktpēterburgas futbola kluba "Zenit" īpašnieki – "Gazprom" – lolo sapņus par NVS (Neatkarīgo valstu savienība) čempionāta izveidošanu.

Krievijā un Ukrainā kolēģi par to jau pasmīn - proti, lai taču dibina slēgto bagātnieku klubiņu un savā starpā spēlē, jo UEFA šādus veidojumus neatzīst un neatbalsta, tā ka jārēķinās ar nepiedalīšanos UEFA Čempionu līgā vai UEFA Eiropas līgā. Lai cik nereāla šāda iecere pašreiz liktos, tomēr nevar nerēķināties, ka pēc hokeja KHL un basketbola VTB varētu rasties arī starpvalstu futbola līga.

Vai iespējamā NVS čempionāta izveidošana kaut kādā veidā skars arī Latvijas futbolu, par to pašreiz nemaz nav vērts spriest, jo futbola aprindās jaunajai idejai ir vairāk reālu pretinieku un kritiķu nekā sapņotāju par tās pastāvēšanas iespēju. Runa nav tikai par UEFA attieksmei. Tāda līga nav vajadzīga Ukrainai, bet bez labākajiem Ukrainas klubiem tādai līgai vispār nav jēgas. "Gazprom" vīriem noteikti ir kaut kāds aprēķins, lai tamlīdzīgu ieceri liktu galdā un runātu par tās īstenotu (aiz KHL taču arī stāv "Gazprom"...), taču viņi laikam vēl nav iedziļinājušies sportiskajās un tiesiskajās (attiecības ar UEFA) niansēs. Runa nav par Latvijas kluba (klubu izlases? šādai līgai speciāli izveidotas komandas?) piedalīšanos vai nepiedalīšanos. Runa ir par savas valsts čempionātu un ne tikai futbolā.

Reģionālās līgas pastāv un sekmīgi pastāv vairākos sporta veidos, taču neviens to dalībnieks tāpēc neignorē savas valsts čempionātu. Varbūt nespēlē tajā kopš paša sākuma (piemēram, basketbola klubi Adrijas līgā un handbola klubu SEHA līgā), taču izšķirošajās spēlēs noteikti piedalās. KHL - tas ir pavisam kas cits. Tas būtībā ir Krievijas atklātais čempionāts ar ārzemju komandu piedalīšanos, tas augstā līmenī pastāvēja vēl pirms KHL rašanās, turklāt hokejā nav tādas Eiropas kausu sistēmas kā basketbolā, futbolā, handbolā vai volejbolā un tajā Eiropas kausā, ko rīko IIHF, nemaz nepiedalās valstu spēcīgākie klubi (Krieviju, piemēram, pārstāv Augstākās līgas čempions, Latviju pārstāv valsts čempions Liepājas "Metalurgs", valsts čempions nevis KHL klubs pārstāv arī Baltkrieviju un Kazahstānu, jo hokejā, kā jau minēju, Eiropas kausa izcīņai nav nekā līdzīga ar citām sporta spēlēm). Rīgas "Dinamo" tika izveidota (jeb atjaunota - kā kuram labāk patīk) kā komanda tieši Kontinentālajai hokeja līgai un tā ne no kurienes neizstājās, lai piedalītos KHL. Tieši tāpēc VEF basketbola kluba atbildīgas personas paziņojums par Latvijas basketbola līgas ignorēšanu un Rīgas "Dinamo" kā piemēra minēšana ir, maigi izsakoties, nesaprotams. Varbūt Edgars Jaunups bija to domājis kaut kā citādāk, bet neprecīzi izteicās? 

VEF sevi pozicionē kā Latvijas komanda un tajā pašā nonicina piedalīšanos "Aldaris LBL" čempionātā. VEF ļoti daudz jau ir paveicis basketbola popularizēšanā, rīkojot savas LBL mājas spēles dažādās Latvijas pilsētās, VEF basketbola komanda pašreiz pelnīti ir viena no apmeklētākajām Latvijas komandām, taču pēdējais paziņojums diezin vai cēla vefiešu kā basketbola kluba akcijas. Var, protams, izstāties no LBL, var vispār nepiedalīties Latvijas mēroga sacensībās (interesanti, kur tad spēļu praksi un pieredzi iegūs jaunie vefiešu basketbolisti?), var spēlēt tikai VTB vienotajā līgā, taču tad tikai šajā līgā arī būs jāspēlē. Jāaizmirst par ULEB Eiropas kausa izcīņu vai par mēģināšanu tikt Eirolīgā, jo to var izdarīt tikai no Latvijas čempionāta. Ak, nav tajā cienīgu pretinieku? Toties VTB līgā vismaz dažām komandām komandām VEF nebūt nav tas lielākais konkurents, turklāt pēdējā spēle ar BK "Ventspils" apliecināja, ka arī LBL ar vienu roku visus nevar apspēlēt un, jācer, palīdzēja dažam labam nolaisties uz zemes. Nav Eiropas valstīs (un droši vien nekur citur) tādas basketbola komandas (turklāt vēl valsts čempiones!), kas nepiedalītos savas valsts čempionātā (tikai nevajag tagad pieminēt NBA, kuras klubs no Kanādas nespēlē Kanādas līgā) un kuras vadība atļautos tik nievājoši izteikties par pašmāju čempionātu. Jācer, ka tā nav jauna tendence, bet tomēr... Vai atceraties 90. gadu sākumu un to pacēlumu, ar kādu gaidījām sava Latvijas čempionāta sarīkošanu futbolā, basketbolā, hokejā, rokasbumbā, volejbolā?... Daudzi vēl atceras. Mums būs savs īsts Latvijas čempions, mūsu labākie klubi spēlēs Eiropas kausu izcīņā u.tt. Labāko klubu piedalīšanās reģionālajās līgās nav nekas nosodāms, tas ir tikai apsveicami, ka labākajām komandām ir iespēja spēlēt KHL, Baltijas līgā, VTB vienotajā līgā, Baltkrievijas atklātajā hokeja čempionātā, "Schenker" volejbola līgā, Latvijas un Igaunijas apvienotajā sieviešu basketbola līgā un vienalga kādās vēl līgās, bet spēcīgākās līgās nekā Latvijas čempionāts. Tas nāk tikai par labu. Taču tajā pašā laikā nav pieļaujama Latvijas čempionāta nonicināšana. Nespļauj akā, no kuras dzer.

Vai KHL un VTB līgām varētu sekot vēl kāda? Par futbolu jau minēju un šis projekts liekas diezgan nereāls. Pirms apmēram gada lielas runas bija par vienotas handbola līgas izveidošanu, kurā piedalītos spēcīgākie klubi no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Somijas un Polijas (somu un poļu puses jau bija sākušas izrādīt interesi), taču tālāk par runām neviens nekur netika, jo Baltijas valstu rokasbumbā rocība nav tik liela, lai spēlētu šādā līgā, diezin vai varētu turēt līdzi arī somi, bet poļiem ir ļoti laba sava līga (paskataties, kur Čempionu līgas grupu turnīrā atrodas Polijas čempions Ķelces "Vive Targi"!), turklāt Polijas handbola savienība jau neļāva saviem klubiem piedalīties SEHA līgā, tā ka šajā līgā arī neļautu startēt. Viens no Baltkrievijas labākajiem klubiem - Brestas Meškova HK - šosezon iekļāvās SEHA līgas čempionātā, iespējams, ka ar laiku bez SEHA līgas un Baltijas handbola līgas (šosezon tajā atgriezās Minskas SKA un tajā jau spēlē "Riihimaen Cocks" no Somija) izveidosies vēl kāda starpvalstu līga, taču nebija un nav par runas par kādas komandas nepiedalīšanos savas valsts čempionātā. Varat uzskatīt to par pārāk skaļi teiktu, bet - tā ir svēta lieta! Tas ir pamatu pamats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!