Foto: F64
Trešdien futbolā ir tā sauktā izlašu diena. Daudzu valstu izlases visā pasaulē aizvadīs pārbaudes spēles, tā ka vismaz teorētiski Latvijas izlases sastāvs mačā ar Ķīnas vienību Kunmingā varēja būt iespējami labākais – ar visiem nepieciešamajiem leģionāriem.

Tas tāds nav ne tuvu, taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka mačs ar Ķīnu būs formāls – sak, ja jau mūs aicina un par to vēl maksā (30 000 eiro), tad aizbrauksim un vienalga kā, nospēlēsim.

Latvijas izlases sastāvs nav ne tuvu labākais, taču tas arī nav "kaut kāds" un arī spēlēšana nebūs formāla jeb ar attieksmi "kaut kā". Izlases rindās uz tās pēdējo spēli šajā kalendārajā gadā ir uzaicināti gandrīz visi tie futbolisti, kas izcēlās aizvadītajā LMT virslīgas čempionātā, kas pievērsa sev izlases treneru skatus (vairāki - pirmo reizi), kā arī daži jau pārbaudīti spēlētāji. Ķīnas izlase ir pietiekami spēcīga komanda, iespējams, ka ķīnieši neatrada mūsu izlases sarakstā vairākus uzvārdus (ja vien īpaši tos vispār pētīja), kurus gribēja tajā redzēt, bet tieši tāpēc tie, kas izies trešdien laukumā, nedrīkst pievilt jeb izgāzties. Izlases sastāvu mačam Kunmingā var uzskatīt par sastāva variantu ar skatu nākotnē. Jā, arī šajā virknējumā varbūt varēja būt vēl daži labākie nesen aizvadītā LMT virslīgas čempionāta spēlētāji (piemēram, pussargs Valerijs Afanasjevs, uzbrucējs Oļegs Malašenoks, pussargs Artūrs Zjuzins un varbūt vēl kāds), taču treneriem uz katru spēlētāju ir savs skatījums, par katru - savs vērtējums un nereti izvēli par labu vienam vai otram izšķir mums nezināmas un no malas nesaskatāmas nianses.

Gaidāma spēle Kunmingā nebūs formāla vēl viens iemesla dēļ - proti, tā nenotiek sezonu mijā, kas pašmāju klubu spēlētāji vēl vienkārši nevar būt pienācīgā sportiskā formā, lai varētu objektīvi novērtēt to sniegumu. LMT virslīgas čempionāts nupat tikai beidzies, turklāt trīs spēcīgākie klubi vēl pagājušajā nedēļā aizvadīja Baltijas Triobet futbola līgas astotdaļfināla atbildes spēles, tā ka sportisko formu vēl neviens nevarēja paspēt zaudēt jeb arī - tiem, kas nespēlē kopš LMT virslīgas finiša - bija iespēja pat bez ļoti lielas piepūles to noturēt pienācīgā līmenī, parādot arī savu attieksmi pret spēlēšanu izlasē, savu profesionālismu. Katrā ziņā un tas ir tikai apsveicami, ka šajā izlases modelī nav neviena spēlētāja, kurš būtu tajā iekļauts neizprotamu iemeslu dēļ.

Vārtsargs Kaspars Ikstens aizvadīja savu līdz šim labāko sezonu (gan LMT virslīgā, gan U21 izlasē, kurā tā viņam bija pēdējā), viņš godam nopelnīja izlases trešā vārtsarga lomu aiz Andra Vaņina un Aleksandra Koliņko, taču Kasparam vēl nav spēļu pieredzes nacionālajā izlasē un tāpēc kopā ar viņu ir arī pieredzējušais Deniss Romanovs nevis, piemēram, Marks Bogdanovs no Jelgavas komandas, kuram aizvadītā sezona arī bija labākā karjerā.

Vai tad pelnījuši sevi apliecināt izlasē aizsargi Vitālijs Smirnovs, Kaspars Dubra un Ritus Krjauklis? Ir. Sezona otro daļu labi aizvadīja un ar to izsaukumu uz izlasi nopelnīja Vladimirs Bespalovs. Stabilitātei un drošībai sastāvā ir Dzintars Zirnis un Pāvels Mihadjuks, nepieciešamības gadījumā aizsardzībā var spēlēt arī Aleksandrs Fertovs, kurš šoreiz ierakstīts pussargu līnijā. Pussargu rindās pie vārda un ne tikai uz dažām minūtēm beidzot var tikt Artis Lazdiņš, savukārt pirmo reizi izlasē aicināts daugavpilietis Andrejs Kovaļovs, kurš aizvadītajā sezonā bija viens no labākajiem LMT virslīgā. Maksimam Rafaļskim jāļauj sajust pārliecība pēc savainojuma, jo ar viņu jau rēķināmies kvalifikācijas spēlēs, bet Jurija Žigajeva un Vitālija Astafjeva lomu šajā pussargu līnijā nevienam nav jāskaidro. Atliek tikai pabrīnīties, no kurienes ir nākušas ziņas, ka Astafjevam šis būs atvadu mačs izlasē - pirmkārt, tā tas nebūs, jo par to vēl pat runa nav bijusi un, otrkārt, atvadu spēle Vitālijam būs savu līdzjutēju klātbūtnē un izlasei spēlējot vislabākajā virknējumā. Starp uzbrucējiem ir tikai viens pieredzējis spēlētājs Andrejs Perepļotkins. Būtu bijis arī otrs - Kristaps Grebis, taču traumas dēļ viņš spēlēt nevar un viņa vietā uzaicināts Ritvars Rugins. Varbūt varēja pasaukt LMT virslīgas čempionāta rezultatīvāko vārtu guvēju Denisu Rakelu, taču 18 gadus vecajam futbolistam šosezon jau tā ir bijusi ļoti liela slodze. Cita lieta, ka varbūt varēja dod vietu jau minētajam Malašenokam, taču - no otras puses - nav nekāda iemesla apšaubīt Daniila Turkova vai Vladislava Kozlova uzaicināšanu izlasē.

Trešdien būs interesanta spēle arī tāpēc, ka mums ir interesants sastāvs. Jebkuram pašmāju kluba spēlētājam, kas izies laukumā Latvijas izlases rindās, ir iemesls kaut ko pierādīt, lai saņemtu uzaicinājumu spēlēt izlasē ne tikai starp sezonām vai jau pēc sezonas. Mums būs iespēja skatīties, vērtēt un diskutēt, bet nekādā gadījumā vēl izdarīt galīgo lēmumu par to vai citu spēlētāju un it īpaši par debitantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!