Foto: F64
Rīgas "Dinamo" hokeja komandas galvenais treneris Jūliuss Šuplers kļuvis par "Gada rīdzinieku" un tas viņam ir liels gods. Pans Šuplers to pie pirmās izdevības arī publiski pateiks un viņa teiktajā nebūs ne grama liekulības. Taču mēs, iespējams, pa īstam Šupleru vēl nemaz neesam novērtējuši.

Runa nav par tituliem, prēmijām vai ko tamlīdzīgu "taustāmu", mēs neesam vēl īsti sapratuši viņa trenera vērtību un, iespējams, pa īstam spēsim Šupleru novērtēt tikai tad, kad viņš Rīgas "Dinamo" vairs nestrādās (agri vai vēlu tāda diena pienāks).

Uz šādām pārdomām uzvedināja nesen izlasītā liela intervija ar Anglijas Premjerlīgas futbola kluba "Tottenham Hotspur" galveno treneri Hariju Rednapu. Viņš tika atzīts par pagājušās sezonas labāko treneri Premjerlīgā un tieši viņa skatījums uz treneru vērtību lika aizdomāties par it kā sen zināmām, bet varbūt arī tāpēc ikdienā bieži piemirstām lietām. Kas ir trenera vērtība? Vai to izsaka tikai komandas ieņemtā vieta un iegūtie tituli? Noteikti, ka arī tas un tieši tituli nosaka trenera materiālo vērtību. Vai to izsaka komandā izaugušie spēlētāji? Noteikti. Taču ne tikai tas. Atcerēsimies, par ko Rednaps ieguva gada trenera titulu Premjerlīgā, jo, piemēram, Karlo Ančeloti ar Londonas "Chelsea" uzvarēja gan čempionātā, gan ieguva FA kausu (turklāt tas notika pirmo reizi "Chelsea" vēsturē!), bet tomēr viņš nekļuva par labāko Premjerlīgā. Rednaps pie "Tottenham Hotspur" stūres stājās tad, kad šī komanda atradās pēdējā vietā, bet finišā tā bija ceturtā un iekļuva UEFA Čempionu līgā. Pats Rednaps par kandidātiem uz šīs sezonas labākā Premjerlīgas trenera godu nosauc nevis Ančeloti vai Aleksu Fergisonu un ne Arsenu Vengeru vai kādu citu plaši pazīstamu treneri, bet gan Roberto di Mateo no "West Bromwich Albion" un Ianu Holloveju no "Blackpool". Vēlreiz atgriežamies pie jēdziena par trenera vērtību - proti, varbūt trenera lielākā vērtība ir prasme no vidusmēra (nejaukt ar viduvēju!) komandas izveidot tādu komandu, kas kā līdzīgs ar līdzīgu spēkojas ar daudz bagātākiem un slavenākiem klubiem? Jā, šāda komanda turnīra beigās būs, kā saka, "savā vietā" vai nedaudz augstāk par to, taču tā īstajā turnīra tabulā būs krietni augstāk nekā "naudas maku" turnīra tabulā.

"Tu varu būt labākais treneris pasaulē, bet... Žozē Mourinju ir fantastisks treneris, taču arī viņš nevar paņemt, piemēram, "Blackpool" un uzvarēt ar to Čempionu līgā vai Anglijas Premjerlīgā. Tas nav iespējams. Viņš kaut arī ir īpašs treneris, bet tomēr nav burvis. Tu vari izspiest no saviem spēlētājiem labāko, kas viņos ir, taču viņi nekad nevarēs iziet tālu pāri savu iespēju robežām," uzskata Harijs Rednaps.

Rīgas "Dinamo" "naudas maku" turnīra tabulā KHL ir lejasgalā, arī īstajā turnīra tabulā rīdzinieki nav starp līderiem un droši vien vismaz tuvākajā laikā mums nebūs lemts iegūt Gagarina kausu, taču mums ir komanda, kas atsevišķā spēlē spēj uzvarēt jebkuru KHL komandu, kas ar katru nākamo KHL aizvadīto sezonu liek arvien vairāk ar sevi rēķināties, kaut gan būtībā nekas kardināli nav mainījies - mums bija, ir un droši vien vēl kādu laiku būs laba vidusmēra komanda. Mums - vislabākā. Tieši šādā komandā vislabāk arī paradās trenera meistarība, pieredze un gudrība. Jūliuss Šuplers ir viens no četriem KHL klubu treneriem, kas palicis savā vietā kopš līgas izveidošanas un varam būt par to tikai priecīgi. Vai Rīgas "Dinamo" spēlētu daudz labāk un būtu daudz augstākā vietā, ja Šuplera vietā būtu kāds cits treneris un turklāt treneris ar skaļāku vārdu? Šaubos, jo spēlētāji taču paliktu tie paši vai apmēram tādi paši - atbilstoši komandas komplektēšanas iespējām. Tā varbūt mēs patiešām vēl īsti neapzināmies "Gada rīdzinieka", savas zemes Slovākijas patriota Jūliusa Šuplera īsto vērtību mūsu komandai un mūsu hokejistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!