Foto: F64
Tas, ka pēc Karolīnas "Hurricanes" un Fīniksas "Coyotes" spēlēs attiecīgi Sanktpēterburgā un Rīgā būs daudz dažādu KHL un NHL salīdzinājumu, bija paredzams jau labi laiku pirms NHL klubu ierašanās uz šīm spēlēm. Tas bija neizbēgami, jo KHL tik ļoti gribas līdzināties (kas nav nekas nosodāms, bet tikai apsveicams) NHL un gribas kaut šādās spēlēs būs pārākai, radīt iespaidu, ka tā tuvojas NHL. Iznāca neizšķirts gan uzvaru, gan gūto un zaudēto vārtu starpības ziņā. Ko no tā varam secināt? Neko.

Pārbaudes jeb paraugspēles (kā nu kuram labāk patīk tās saukt) pirms NHL regulārā čempionāta Eiropā jau kļuvušas NHL klubiem par tradīciju, arī pirmās sava čempionāta spēles tie ne jau pirmo gadu aizvada Eiropā (varbūt kādreiz būs arī Rīgā?), tā ka jau principā runa nevar būt par kaut kādu līgu salīdzināšanu. Eiropas klubu spēlētājiem, kuriem nekad nav nācies spēlēt NHL vai arī pret NHL klubiem (spēlēt pret NHL hokejistiem citu klubu vai valstu izlašu sastāvā - tas ir kas cits), šādas spēles ir notikums un katrs grib ne tikai sevi apliecināt, bet arī - jācer - saredzēt, pie vēl jāpiestrādā, lai kādreiz arī varētu tikt spēlēt NHL. Tādas spēles ir notikums līdzjutējiem un tādā gaisotnē, kāda valdīja "Arēnā Rīga", nebija iespējams spēlēt kaut mazlietiņ vienaldzīgi neatkarīgi no tā, kad un ar ko būs nākamais mačs.

NHL ir un vēl ilgu laiku būs labākā un spēcīgākā pasaulē neatkarīgi no tamlīdzīgu spēļu rezultātiem. Šai līgai ir jau gandrīz 100 gadu (pirmais turnīrs notika 1917. gadā) un ir daudz citu iemeslu, kāpēc - ne tikai sportiskā līmeņa ziņā - NHL un KHL nav jāsalīdzina. Sanktpēterburgas SKA uzvara? Tā noteikti ir svarīga SKA hokejistiem emocionālā un morālā ziņā, bet pēc tās ir pilnīgi lieks, pat nedaudz smieklīgs, ir jautājums, kāds bija parādījies Krievijas medijos - proti, kura līga tad tagad ir spēcīgāka? Pērn somu "Tappara" pārspēja Floridas "Panthers", bet Cīrihes klubs no Šveices uzvarēja nākamo Stenlija kausa ieguvēju Čikāgas "Black Hawks", taču nevienam Somijā un Šveicē pat prātā neienāca teikt, ka viņu hokeja līgas varbūt ir spēcīgākas vai vismaz līdzvērtīgas NHL. Starp citu, gatavojoties šai KHL sezonai, Krievijas klubi piedzīvoja zaudējumus pārbaudes spēlēs un arī turnīros no Somijas un Šveices komandām, taču neviens tāpēc neatļāvās apšaubīt KHL augsto līmeni. Vienkārši laikam ir gadījumi, kad tik ļoti gribas salīdzināt un kad to labāk nedarīt... Tiesa, vēlākie komentāri Krievijas medijos gan no pašiem spēles dalībniekiem, gan žurnālistiem un bijušajiem spēlētājiem jau bija ļoti reāli un objektīvi. Laikam jau pirmās emocijas pēc uzvaras bija ņēmušas virsroku. Tā gadās.  

Ja konkrēti par "Hurricanes", tad "Koijoti" pie mums atstāja daudz spēcīgākas komandas iespaidu un tas tikai apliecina aizvadītās NHL sezonas rezultātus - "Viesuļi" netika Stenlija kausa izcīņā (tikai 25. punktu summa visā līgā), bet "Koijoti" bija ceturtie savā konferencē (ceturtais lielākais punktu skaits arī starp visām komandām) un Stenlija kausa pirmajā kārtā tikai ar 3:4 piekāpās Detroitas "Red Wings". Komandu ar vienu no labākajām aizsardzībām aizvadītajā sezonā NHL mūsu dinamiešiem laikam tomēr vēl nav pa spēkam uzvarēt, turklāt šis bija tas gadījums, kad viesi varbūt pat bija labākā situācijā nekā saimnieki - "Koijoti" jau svētdien vakarā ieradās Prāgā, kur atpūtās un patrenējās, kamēr rīdzinieki tikai pirmdien atgriezās no smaga un tāla izbraukuma spēlēm. Iespējams, ka tas bija tikai blakusfaktors, taču neņemt vērā to arī nedrīkst. Plus vēl sestdien gaidāmā svarīgā KHL čempionāta spēle ar Ņižņijnovgorodas "Torpedo". Fīniksai sestdien un svētdien Prāgā arī svarīgas spēles par punktiem NHL čempionātā ar Bostonas "Bruins", taču, jo augstāks ir komandas līmenis, jo pārliecinošāk un labāk tā var nospēlēt "taupības režīmā".

Lai kā mēs raksturotu vai nosauktu spēli ar "Coyotes", dinamieši tajā cienījami izskatījās uz spēcīga NHL kluba fona (turklāt šā kluba galvenais treneris aizvadītajā sezonā atzīts par labāko treneri NHL), kas nav jāuztver kā secinājums, bet kā informācija turpmākajam darbam. Ja kādreiz - pirms 30 un 40 vai pat pirms 20 gadiem - komandas no NHL bija gluži kā komandas no citas planētas, tad tagad tā vairs nav. Hokeja katls kļūst arvien kopīgāks, mijiedarbība starp labākajām hokeja līgām arvien plašāka un tamlīdzīgas spēles to tikai palielina. Tas laikam ir vienīgais secinājums, ko var izdarīt pēc tamlīdzīgām pārbaudes jeb paraugspēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!