Foto: F64

Latvijas hokeja izlasei Euro Hockey Challenge turnīrs šonedēļ Norvēģijā būs īpašs. Pirmo reizi komandas galvenais treneris būs odžibvi indiāņu cilts pārstāvis, 54 gadus vecais kanādietis Teds Nolans (pilnā vārdā – Teodors Džons Nolans) un viņam tā būs debija jaunajā amatā.

Debija izlases galvenā trenera palīgu amatā būs Rīgas "Dinamo" galvenā trenera Pekas Rautakallio asistentiem Artim Ābolam un Viktoram Ignatjevam.

Otrdien izlasei jauno treneru vadībā vajadzēja aizvadīt pirmo koptreniņu "Inbox" ledushallē Piņķos, treniņš arī notika, taču žurnālistu un fotogrāfu tribīnē bija vairāk nekā hokejistu laukumā (ieskaitot visus trīs trenerus), tāpēc pirmais pilnvērtīgais Teda Nolana treniņš ar Latvijas izlasi notiks jau Norvēģijā pirms turnīra. Nekas traģisks tas, protams, nav, jo saspringtas sezonas laikā nav iespējams savlaicīgi sapulcēt visu izlasi, tomēr diezgan neparasti gan bija vērot izlases treniņu septiņu laukuma spēlētāju un viena vārtsarga sastāvā...

Katrs jauns treneris ienes komandā kaut ko savu un jaunu. Teds Nolans nebūs izņēmums, taču izlašu sakarā parasti der paturēt prātā vienu būtisku lietu, kas pasargās no liekas vilšanās - proti, izlase nav klubs un jaunais treneris nevar atvest sev līdzi, piemēram, piecus sešus NHL līmeņa hokejistus, padarot komandu ievērojami spēcīgāku. Tie hokejisti, kuri mums ir, tie mums arī ir. Citu un daudz labāku viņu vietā nav. Cita lieta, ka katrs jauns treneris jau esošo "materiālu" var padarīt labāku, var prast izmantot to lietderīgāk un "izspiest" no tā vairāk par saviem priekšgājējiem. Naivi būtu cerēt, ka līdz ar Nolana stāšanos pie izlases stūres, Latvijas hokeja izlase uzreiz sāks spēlēt ievērojami labāk un spēkosies par medaļām pasaules čempionātā. No otras puses - varbūt tieši Ziemeļamerikas hokejistiem un treneriem piemītošās pārliecības un ticības saviem spēkiem mūsu izlasei līdz šim visvairāk arī pietrūka, lai pakāptos nedaudz tuvāk pasaules hokeja elitei, lai biežāk pārspētu kādu no tās pārstāvjiem un vienmēr katram no tiem liktu ar sevi rēķināties.

Hokeja spēlēšanas ziņā Nolans jaunu velosipēdu neizgudros un viņam tas arī nav jādara. Vispirms viņam ir vispār jāsaprot, ar ko ir darīšana, kādi spēlētāji ir viņa rīcībā un kas no tā visa var izveidoties. Nolans ir ne tikai labs motivētājs (Ziemeļamerikas hokeja skola plus pietiekami skarbā dzīve aborigēna ādā un izsišanās līdz pat NHL līmenim, kurā Nolans aizvadīja 78 spēles Detroitas "Red Wings" un Pitsburgas "Penguins" rindās), bet arī pietiekami liela autoritāte un zinošs treneris - kā nekā 1997. gada Džeka Adamsa balvas ieguvējs (treneris, kuram sezonas laikā bija lielākais ieguldījums komandas panākumos NHL žurnālistu asociācijas vērtējumā) "Buffalo Sabres" galvenā trenera amatā (tajā sezonā "Sabres" aizkļuva līdz Konferences pusfinālam).

Tieši turnīrā Norvēģijā jaunajam galvenajam trenerim radīsies pirmais īstais priekšstats par vairākiem potenciālajiem izlases hokejistiem. Rīgas "Dinamo" Nolans ir redzējis un pašmāju labāko spēlētāju varējums viņam ir zināms, ir viņam priekšstats par Daugaviņu, Bārtuli un Kuldu, ir vismaz teorētiski apsvērumi par Pujacu, Dārziņu (jācer, ka drīz jau būs uz ledus un atsāks spēlēt) un Masaļski (turklāt Edgars arī būs pamatvārtsargs Norvēģijā), kā par KHL klubu spēlētājiem, ir jaunajam trenerim priekšstats par labākajiem jaunajiem spēlētājiem no U20 izlases un HK "Rīga" jeb par izlases tuvāko rezervi. Nolans gribot pārrunāt iespēju spēlēt izlasē arī ar Ozoliņu un Ņiživiju, taču turnīrā Norvēģijā viņš iepazīs izlases spēlētāju tā saukto otro slāni (nekādā gadījumā nav domāta otrā šķira!) un šajā ziņā visiem tiem, kas tagad spēlēs Nolana pirmajā turnīrā ir lielā mērā paveicies - proti, viņiem pirmajiem būs iespēja atstāt izlases jaunā galvenā trenera acīs labu iespaidu, pieteikties uz vietu izlasē nākamajos treniņos un pārbaudes spēlēs, bet varbūt jau arī pasaules čempionātā. Neviens nevarēs teikt, ka treneris, raug, mani nepareizi izmantoja, ne tur un ne ar tiem partneriem lika, jo Nolanam vēl tikai turnīra laikā radīsies priekšstats un tāpēc ir iespēja katram pašam sevi parādīt no labākās puses.

Pēc ilgāka laika izlases rindās ir atgriezies pieredzējušais aizsargs Atvars Tribuncovs, kurš šosezon ir labākais aizsargs Baltkrievijas atklātajā čempionātā un kurš ir apņēmības pilns atkal būt izlasē. Nolanam neinteresē vai ļoti maz interesē, kāpēc Oļegs Znaroks pirms četriem gadiem "atkabināja" Atvaru no izlases, kādas un kāpēc bija Znaroka un Tribuncova nesaskaņas un tamlīdzīgi arī attiecībā uz citiem hokejistiem Nolanam nav iesakņojušos stereotipu - viņa priekšstati un viedokļi par spēlētājiem vēl tikai sāks pa īstam veidoties. Skaidrs, ka Nolanam būtu interesanti un vērtīgi redzēt darbībā gan Saulieti un Bērziņu, gan Jasu un Jerofejevu, gan Bičevski un Laviņu, kuri nevarēs spēlēt savainojumu dēļ, taču tik un tā būs interesanti paklausīties Nolanu pēc viņa pirmā turnīra un redzēt, kādus secinājumus viņš ir izdarījis pirms izlases nākamās kopā sanākšanas. Līdz pirmo kaķēnu slīcināšanas laikam vēl jāpagaida.

Latvijas hokeja izlases pirmā treniņa fotogalerija


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!