Foto: F64
Vai FK "Ventspils" paklups trešo reizi? Pirms desmit gadiem un arī gadu vēlāk Ventspils futbolisti jau neuzvarēja turnīra pēdējā un reizē izšķirīgajā spēlē un neieguva Latvijas čempionu titulu.

Abas reizes tas notika Daugavpilī, bet tagad ventspilnieki pēdējo maču aizvada savā laukumā pret "Skonto FC". Tā nav vienīgā atšķirība. Toreiz ventspilnieki vēl ne reizes nebija kļuvuši par čempioniem, bet tagad tas viņiem vairs nav nekas jauns, turklāt tagad pietiek arī ar neizšķirtu. Apetīte uzvarēt tāpēc gan nav mazāka.

Situācija pirms Latvijas virslīgas čempionāta pēdējās kārtas spēlēm 5. novembrī ir ļoti vienkārša - ventspilniekiem vajag vienu punktu, lai iegūtu titulu, bet "Liepājas metalurgam" noteikti jāuzvar Gulbenē - ja nu tomēr skontieši pārspēj ventspilniekus viņu laukumā... Tas tikai no malas un tikai turnīra tabulā skatoties, liekas, ka skontiešiem vairs neko nevajag. Skontiešiem ir stimuls uzvarēt Ventspilī, kaut gan uzvara viņiem augstāk par ceturto vietu pakāpties neļaus. Priekšpēdējās kārtas spēlē Daugavpilī ar "Daugavu" ventspilnieki līdz 83. minūtei bija vadībā un viņu uzvara būtu vispirms jau pašiem devusi titulu vienu spēļu kārtu pirms finiša, kā arī atstājusi skontiešiem cerības uz bronzas medaļā. Ventspilnieki neuzvarēja. Skaidrs, ka tas nebija tīšām, jo viņiem negribējās visu atlikt uz pēdējo kārtu, kurā turklāt vēl jātiekas ar savu principiālāko pretinieku (attiecības starp abiem klubiem nekad nav bijušas īpaši draudzīgas).

No "Skonto FC" nometnes jau ir dzirdēts, ka čempionāta pēdējā spēle Ventspilī tiks aizvadīta kā svarīgākā. Ja kāds grib, var to uzskatīt arī par atriebšanos, taču šāda skontiešu attieksme (sportiskais niknums) nāks tikai par labu izšķirīgajam mačam. Ventspils komandā lieku brīdinājumu nebūs abu centra aizsargu Igora Savčenkova un Jevgeņija Plotņikova, par ko kluba vadība un treneri bija satraukušies jau uzreiz pēc mača Daugavpilī. Lai kuri viņus arī aizstās, tas tomēr būs pilnīgi jauns centra aizsargu pāris, bet spēle tomēr ir izšķirīgā... Cik gatavi ventspilnieki būs psiholoģiski? Redzēsim. Ne mājās mačā ar liepājniekiem, ne Daugavpilī un pat ne uzvarētajā spēlē Jelgavā viņi neizcēlās ar pārliecību un nerādīja arī labu sniegumu. Tagad ir palikusi tikai viena iespēja apliecināt pretējo. Visas sezonas kontekstā raugoties, ventspilnieku pirmā vieta būtu tikai likumsakarīga, taču... Vēl sezonas vidū reti kurš šaubījās, ka titula liktenis jau ir izlemts, bet tomēr ventspilnieki izsēja savu šķietami neizsējamo pārsvaru. Ja reiz komanda jau divas reizes nepielika "zelta punktu", tad var nebūt pilnīgas pārliecības, ka tas neizdosies arī trešo reizi. Kā mēdz teikt - tev nav jābūt spēcīgākam vispār, bet gan tieši tad, kad to vajag, konkrētā dienā un konkrētā stundā, pret konkrētu pretinieku.

"Liepājas metalurgam" uzdevums ir it kā vienkāršāks - jāuzvar Gulbenē. Taču tas nav tik vienkāršs, kā liekas, ne tikai tāpēc un pat ne gluži ne tāpēc, ka liepājnieki šosezon pamanījās gulbeniešiem zaudēt savā laukumā un nospēlēt neizšķirti Gulbenē (trešajā riņķī - 6:2 uzvara), bet gan tāpēc, ka viss lielā mērā būs atkarīgs no tā, cik ļoti liepājnieki ticēs, ka "Skonto" var uzvarēt Ventspilī. Zemāk par otro vietu Liepājas komanda nevar būt un otrā vieta tai šosezon ir laba vieta, pirms sezonas daudzi taču vispār lika "metalurgus" aiz pirmā trijnieka. No otras puses - 17 spēlētājiem pēc sezonas beidzas līgumi un lielā mērā tieši no pēdējā mača Gulbenē (neatkarīgi no tā, kāda ziņa pārtraukumā pienāks no Ventspils) daudziem būs atkarīgs, vai būs piedāvājums pagarināt līgumu. Tā ka šī pie reizes būs arī morāla pārbaude. "Zelta drudzis" būs jūtams arī Gulbenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!