Foto: F64
Pagājušajā nedēļas nogalē ar Latvijas kausa izcīņas ceturtdaļfināla spēlēm sākas futbola jaunā sezona. Portāla "Delfi Sports" redaktora novērojumi neliecina, ka LFF un futbola klubi veikuši darbu, lai tribīnēs būtu vairāk līdzjutēju. Kāpēc tā - par to ļausim spriest lasītājiem.

Nevar jau teikt par visām spēlēm (esmu pārliecināts, ka Jelgavā bija ļoti patīkama atmosfēra un arī mačs izvērtās spraigs), tomēr klātienē apmeklētā spēle starp "FC Jūrmala" un "Skonto" lika vilties: sportiskajā ziņā viss bija kārtībā, galvenajiem "aktieriem" - futbolistiem - neko nevar pārmest, bet līdzjutējiem (ne)nodrošinātie apstākļi bija ....(daudzpunktes vietā katrs var ielikt sev tīkamāko no skarbajiem vārdiem).

Spēles mājinieki bija "FC Jūrmala", spēle risinājās Nacionālās sporta bāzes "Arkādija" mākslīgā seguma laukumā, spēļu arēnu par atbilstošu atzinusi LFF, tātad arī daļa vainas ir LFF.

Sāksim ar ieeju stadionā – kad esi nonācis līdz laukumam (par stadionu to nevar saukt) un vēlies pa ieliņu iet iekšā, apsargs norāda, ka šeit nedrīkst. Izrādās, lai tiktu tribīnēs ir jāiet cauri stāvlaukumam, tad sporta zālei gar mugurpusi pa dubļu un dažādu gružu "miksli" līdz "tribīnēm". Ceļu vēl izdaiļo salūzuši basketbola grozi, saplēsti futbola vārti, kaut kādu būvgruži... Ironizējot, rodas ļoti lielisks iespaids, ka dodies "uz futbola svētkiem".

"Tribīnes" – laikam kopā pieci "sektori", katrā četras skatītāju rindas un katrā rindās kādas piecas vietas. Tātad, kopā 100 skatītāju vietas spēlei, kurā tiekas divas virslīgas komandas – viena no tām ir Latvijas titulētākā vienība "Skonto" un otra ("FC Jūrmala") izvirzījusi augstus mērķus un noteikti cīnīsies par labāko sešinieku virslīgas jaunajā sezonā!

Labierīcības – kā norādīja vairāki cilvēki, visapkārt taču ir koki... Dažs norādīja, ka iekšā var ieiet ēkā, kurā ir sporta zāle. Bet tad atgriežamies pie tā, kāds ir ceļš līdz tribīnēm. Tas nozīmē, ka tev atkal ir jāmēro kādi vairāki simts metri apkārt ēkai, tad jāiet ēkā (ja tur vispār laistu iekšā) un jāprasa kādam, kur ir labierīcības, jo norādes, kur ir labierīcības, nav!

No otras puses, priekš kam labierīcības, ja jau tev nav kur nopirkt ne ēst, ne dzert, jo par kaut kādu minimālu dzērienu vai ēdienu nodrošināšana līdzjutējiem "Arkādijā" arī var pasapņot. Protams, lasītāji iebildīs – ko vēl sacerējies, jo iet jau skatīties futbolu, nevis izēsties, tomēr ūdeni padzerties gribas spēles laikā.

Apsargi – kaut kādi kopā savākti čaļi ar piespraudēm "Apsargs". Cilvēki pie tribīnēm brīvi smēķēja, pamanīju cilvēkus ar stikla alus pudelēm, utt. Lasītāji var trīs reizes minēt, vai kādam no šiem cilvēkiem "apsargi" izteica aizrādījumu.

Vietas žurnālistiem un VIP personām – Latvijas futbola čempionāta un kausa izcīņas reglamenti līdz šim noteica, ka jābūt vietām žurnālistiem, interneta pieslēgumam, darbam piemēroti apstākļi, utt. Savukārt abu komandas pārstāvjiem un īpašajiem viesiem jābūt rezervētām vietām tribīnēs jeb tā sauktajai VIP ložai. Atkal varam minēt, vai šie reglamenta punkti bija ievēroti....

Spēles protokola iegūšana pirms spēles arī ir piedzīvojums - lai tiktu pie "FC Jūrmala" pārstāvjiem, jāizbrien caur sniega kupenām, kuras ir pārklātas ar mākslīgā seguma "gumijiņām". Un tad pa to pašu "ceļu" atpakaļ līdz tribīnēm... Intereses pēc pie jūrmalniekiem painteresējos, kur ir vietas žurnālistiem, kāda ir pieeja internetam, kur varu pieslēgt savu datoru, lai atspoguļotu Latvijas kausa izcīņas spēli futbolā. Nu uz mani paskatījās kā uz citplanētieti un ļāva noprast, lai "nolaižos uz zemes".

LFF pārstāvji pilnībā piekrita manai replikai par šo lielisko "stadionu" un tā atbilstību Latvijas kausa ceturtdaļfināla spēles līmenim, taču man rodas JAUTĀJUMS – vai tad ne LFF bija tā, kas atļāva aizvadīt "Arkādijā" spēli, tātad LFF uzskata, ka šie apstākļi ir līdzjutējiem piemēroti un ceļ futbola popularitāti, prestižu?

Šīs nedēļas nogalē paredzētas virslīgas pirmās spēles, un runā, ka "FC Jūrmala" spēle ar "Skonto" (kāda sakritība!!!) atkal risināsies "Arkādijā". LFF joprojām uzskata, ka šī vieta ir piemērota Latvijas augstākā līmeņa futbolam. Tad jau laikam Latvijas futbols ir pelnījis tādus apstākļus, kādi bija "Arkādijā"... Žēl futbolistus, jo viņi spēlēja kā krātiņā, un ārpus krātiņa atradās līdzjutēji. Futbolisti to nav pelnījuši, bet vai to apzinās LFF?

Dažu sporta veidu federāciju pārstāvji mēdz aizrādīt žurnālistiem, ka mēs tikai sliktu rakstām, lai gan ir taču tik daudz patīkama un pozitīva, par ko rakstīt. Noorganizējiet normālus apstākļus līdzjutējiem, tad rakstīsim tikai par "labiem darbiem".

P.S. Runā, ka virslīgas spēles notikšot arī 49.vidusskolas mākslīgā seguma laukumā, kur nedēļas nogalē no tribīnēm nebija ne smakas (ne tiešā nozīmē). Laikam būs "slēgtās" spēles, uz kurām līdzjutēji nav gaidīti...

P.P.S. Pirmdien pulksten 12 sākās LFF Disciplinārās komisijas sēde par kausa izcīņas spēlēm. LFF solīja, ka pirmdien pēcpusdienā būs publicēti pieņemtie lēmumi. Pirmdien pulksten 20:00 lēmumi vēl nebija publicēti, tāpēc nevaram pateikt, vai "FC Jūrmala" par šo "lieliski" noorganizēto spēli ir saņēmusi arī sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!