Foto: F64
Latvijas basketbola TOP4 aprīļa otrajā nedēļā: uzbrukuma uguņošana LBL ceturtdaļfinālā, konceptuāla sadursme LSBL finālsērijā, divi mūsējie Eiropas kausa finālturnīrā un VTB Vienotās līgas vienotā nākotne.

Studentu pārgalvība

LBL sezonas nemiera gari Latvijas Universitāte attaisno reputāciju, ceturtdaļfinālā sakurot pirti nomināli stiprākajai Valmierai. Pirmo divu maču sižeti varēja sagriezties visādi, bet 1 pret 1 pēc divām spēlēm atbilst notikumiem laukumā un arī abu komandu pašreizējai kondīcijai.

Studentu pusē ir azarts un precīzāks lomu sadalījums starp spēlētājiem (līderis Žanis Peiners un viņa svīta!), kas palīdz nodrošināt labu komandas saskaņu. Taču cerēt, ka Valmieru izdosies noskriet un nomētāt divus mačus pēc kārtas - tas tomēr izskatījās pēc izslēgšanas turnīra debitantu naivuma. Play-off mačos uzvaras atslēga meklējama aizsardzībā, par kuras kvalitāti liecināja otrajā spēlē ielaistie 110 punkti.

Valmieras bilance sezonas otrajā pusē (3-10) vedina domāt, ka vidzemnieki apmaldījušies pareizā kursa (sastāva, taktiskās koncepcijas, mikroklimata smalkumu) meklējumos. Ceturtdaļfināla pirmā spēle lika domāt, ka izeja joprojām nav atrasta, savukārt otrā atgādināja par komandā sapulcēto spēlētāju individuālo potenciālu. Ja viņiem ļauj spēlēt - var samest pilnu grozu!

Pirmdien trešajā spēlē mājinieku priekšrocības būs Valmierai, tomēr, manuprāt, iznākums visvairāk būs atkarīgs no viesiem. Proti, studentu spējas neatkārtot otrajā mačā pašu pieļautās kļūdas.

"Divi pasaules" sieviešu basketbolā

LSBL finālsērijas kolorīta labākai izprašanai labi noder vēsie skaitļi. Piemēram, šādi: sezonas laikā TTT Rīga bilance bijusi 27-1, SK Cēsis komandai 22-6. Un šādi: pirmajā finālspēlē rīdzinieču sastāvā laukumā pabijušā desmitnieka vidējais vecums bija nepilni 20, Cēsu komandas astoņniekam - vairāk nekā 26 gadi (šāda "rezultāta" sasniegšanā milzīgu ieguldījumu devusi 35 gadus vecā WNBA rūdītā Nikeša Seilza).

Kurš piegājiens komandas veidošanā simpātiskāks - jauno spēlētāju attīstīšana visā sezonas garumā vai zvaigžņu kopas veidošana uz izslēgšanas turnīru - par to var diskutēt līdz bezgalībai. Tostarp, konkrētās spēļu sērijas iznākumu izšķirs ne tikai koncepcijas, bet arī izpildījuma kvalitāte.

Un te nu jāsecina, ka pirmajā mačā SK Cēsis savus galvenos trumpjus - individuālo meistarību un pieredze - lika lietā daudz efektīvāk, nekā TTT Rīga izmantoja savus sezonas garumā kaldinātos ieročus. Tāpēc sērijas turpmākais saturs un ilgums visupirms būs atkarīgs no tā, kā Rīgas komanda tiks galā ar jaunības biklumu un pārlieku bijību pret sāncenšu vārdiem.

Leišu karaļa otrais kauss

Ar lielām cerībām gaidītais Eiropas kausa izcīņas finālturnīrs latviešiem diemžēl īstu gandarījumu nenesa. Rihards Kuksiks abos mačos palika Valencia rezervē un, pēc komandas neveiksmes finālspēles galotnē (pret BC Himki no 66:66 līdz 68:77), kausam nepieskārās. Savukārt Jānis Strēlnieks Sanktpēterburgas Spartak  komandai nevarēja palīdzēt veselības problēmu dēļ un varbūt tieši viņa palīdzības pietrūka gan pusfinālā (73:77 pret BC Himki), gan mačā par trešo vietu (62:71 pret Lietuvos rytas).

Nesagaidot savējos, bija iespēja uzmanīgāk pavērot citus, un tad nu acīs iekrita divas lietas. Pirmā - "leišu karalis" Rims Kurtinaitis galvenā trenera statusā otro reizi četru gadu laikā izcīnījis otro prestižāko balvu Eiropas klubu basketbolā. Meistars, ko tur piebilst!

Otrā - tiesnešu "aklums" pusminūti pirms spēles beigām, pie rezultāta 68:73 Valencia faktiski atņemot pēdējo cerību izglābties. Izrādās, pat Spānijas milzīgā ietekme Eiropas basketbola līgu apvienību (ULEB) nepasargā no cilvēciskās subjektivitātes, kas basketbolu dara tik neprognozējamu un skaistu. Laba ziņa.

Ivanovs vienojies ar Bertomeu. Citi piekritīs?

Eiropas kausa izcīņas Final 4 aizkulisēs intensīvi parosījušies funkcionāri. Svētdien atklātībā parādījās ziņa par vienošanos ar ULEB vadību, ka turpmāk VTB Vienotajā līgās tikšot dalītas ceļazīmes uz Eiropas klubu turnīriem. Turklāt tas attiekšoties ne tikai uz Krieviju, bet arī citām iesaistītajām valstīm, kurām būšot savas kvotas.

Vairāki jautājumi (piemēram, kas notiks, ja kādas dalībvalsts čempionātā uzvarēs komanda, kas nebūs spēlējusi VTB līgā?) atstāti bez skaidras atbildes, ja par tādu neuzskata VTB Vienotās prezidenta Sergeja Ivanova pārliecību, ka kaut kas tāds faktiski neesot iespējams. Tādas tiek solītas VTB Vienotās līgas padomes sēdē, kas, visticamāk, notikšot Final 4 laikā 2. un 3.maijā.

Interesanti, ka pirms neilga laika VTB Vienotajā līgā iesaistīto astoņu valstu (izņemot Krieviju) klubu pārstāvji publiski pauduši neizpratni par to, ka sarunas ar ULEB notiekot paslepus, bez skaidri izstrādāta kopīga viedokļa. Bažu iemesls skaidrs - pārāk skaudras šajā Eiropas reģionā bijušas vēstures mācības gadījumos, kad lielvaras savā starpā vienojušās uz "mazo" rēķina. Izskatās, ka arī tagad tiek piedāvāts akceptēt jau panākto dīlu, kas vismaz dažu valstu basketbola federācijām varētu būt nepieņemams. Būs interesanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!