2007.gadā Latvijas sports piedzīvoja neredzētu kāpumu, pašmāju sporta spēļu čempionātos apgrozījās neredzētas naudas summas, Latvija ieguva tiesības rīkot 2009.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionātu, "Arēna Rīga" tribīnes bija pārpildītas ne tikai populāru mūziķu koncertos, bet arī basketbola spēlēs, radās idejas par arvien jaunu sporta centru būvniecību, bija doma pieteikties rīkot arī Eiropas vīriešu basketbola čempionātu, hokeja federācija domāju vēlreiz Latvijā sarīkot pasaules čempionātu...
2008.gadā sports turpināja savu izaugsmi, līdzjutējus vairs neapmierināja Latvijas sportistu vietas labāko desmitniekā, „apetīte auga ēdot" un prasības sportistiem bija arvien augstākas, Pekinas olimpiādē Latvija tika pie pilna medaļu komplekta, Rīgas „Dinamo" izveidošana atgrieza hokeja līdzjutējus tribīnēs - viss notika! Taču rudenī līdz ar ekonomiskās krīzes iestāšanos viss apgriezās kājām gaisā arī sportā: komandas vairs nevarēja atļauties maksāt nesamērīgi lielas algas spēlētājiem, sportisti atsauca dalības no sacensībām ārzemēs, dažos sporta veidos netika vairs rīkoti Latvijas čempionāti jaunajiem sportistiem, samazinājās atalgojums jauno sportistu treneriem, utt.

Vortāls „Delfi Sports" uzsāk rakstu sēriju, kurā analizēs situāciju šobrīd Latvijas sportā, kas mainījies Latvijas sportā līdz ar ekonomisko krīzi un kas sagaida Latvijas sportu tuvākajos gados. Pirmajā rakstā uzmanība pievērsta 2009.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionātam Latvijā, kura rīkošanu izdevās izglābt.

Krīze sportā: Eiropas sieviešu basketbola čempionāta izglābšana

Basketbols ir ja ne vissmagāk cietušais sporta veids, tad noteikti visskaļāk saistībā ar ekonomisko krīzi izskanējušais sporta veids. „ASK Rīga", „TTT Rīga", Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm un spēlētāju neredzēta migrācija - šīs lietas visvairāk raksturo krīzi basketbolā.

Pateicoties valstsvienības panākumiem un labi organizētajam pasaules hokeja čempionātam, 2007.gada maijā Latvija ieguva tiesības 2009.gadā rīkot Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīru. Pērnā gada 15.oktobrī Rīgā krāšņā ceremonijā notika apakšgrupu izloze, viss ritēja pēc plāna, līdz novembrī valstī apgriezienus uzņēma ekonomiskās problēmas.

Sākotnēji saistībā ar krīzi Eiropas čempionāts netika minēts un sacensībām briesmas nedraudēja... Līdz decembrim. Latvijas Basketbola savienība, nesagaidījusi nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanu, ieskandināja trauksmes zvanu - valsts grasās nedot apsolīto naudu Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīra sarīkošanai basketbolā. Latvijas basketbolistes pakāpeniski ir kāpušas pa sasniegumu kāpnēm un potenciāli tieši Latvijā - savās mājās - basketbolistes varētu sarūpēt patīkamus brīžus līdzjutējiem.

"Situācija ir dramatiska. Pēc manā rīcībā esošās informācijas valsts dotācija čempionāta rīkošanai tiks samazināta par 350 000 latu, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanas dēļ problēmas saistību izpildē varētu rasties pašvaldībām - Rīgai, Liepājai un Valmierai, kuras kopā apņēmās finansēt 360 000 latu. Šajā ziņā vissliktākā situācija ir ar Valmieru, kura skaidri nevar atbildēt, vai spēs nokārtot uzņemtās saistības," decembrī teica LBS ģenerālsekretārs Edgars Jaunups.

Vēlāk tika apstiprināts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā paredzētā dotācija Eiropas sieviešu basketbola čempionāta rīkošanai Latvijā tiks samazināta par ceturtdaļu jeb aptuveni 352 500 latiem. Tādējādi saskaņā ar izmaiņām nodokļos, kā arī valsts dotācijas samazināšanu kopumā čempionāta rīkošanai tika noņemt aptuveni miljons eiro (700 000 latu).

Atteikšanās rīkot čempionātu nozīmētu smagu triecienu ne tikai basketbolam, bet visam sportam kopumā, jo tiktu grauts Latvijas prestižs. Visticamāk, ka Latvija šajā gadījumā tiktu izslēgta no starptautiska mēroga sporta pasākumu kalendāra uz vairākiem gadiem, kas tā jau grūtajā situācijā ļoti smagi atsauktos uz sporta attīstību valstī. Tāpat smagi ciestu LBS un arī valsts maciņš, jo atteikšanās draudēja ar nopietnām finansiālām sankcijām līdz pat vienam miljonam eiro.

Jau drīz pēc trauksmes zvana iezvanīšanas Valmiera un Liepāja apliecināja, ka naudu Eiropas čempionātam atradīs, tomēr ar atbildi vilcinājās Rīga, kura (kā paredz vienošanās) rīkošanai bija plānojusi piešķirt 240 000 latu.

LBS steidzami uzsāka konsultācijas ar „FIBA Europe" (Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļu), lai izstrādātu glābšanas plānu. Problēmas risināšanā arī pie viena galda sēdās LBS, IZM un Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), un 19.decembrī tika rasts risinājums. Čempionāta tiesību turētājs „FIBA Europa" bija gatava izskatīt iespēju samazināt licences maksu, kā arī atvieglot televīzijas translācijas tehniskās prasības, kas ievērojami ietaupa tās izmaksas. Tāpat tika izvērtētās citas čempionāta organizēšanas izdevumu pozīcijas, kopumā samazinot budžetu par 10%, kas sastāda nedaudz vairāk kā 200 000 latu. Savukārt LOK apsolīja nodrošināt 150 000 latu lielu papildus finansējumu, kas daļēji atvieglotu milzīgās problēmas.

Šobrīd visi organizatoriskie darbi saistībā ar čempionāta rīkošanu rit pēc plāna, apliecināja LBS ģenerālsekretārs Edgars Jaunups. Ir nelielas aizkavēšanās ar norēķināšanos, jo reāli nauda vēl nav ienākusi no valsts, bet šie parādi neesot lieli. Decembrī panāktās vienošanās joprojām ir spēkā, un, ja nebūs negaidīti pavērsieni, čempionāta rīkošana nav apdraudēta.

Tuvākajā laikā notiks pārrunas ar IZM un Ministru kabinetu, lai attiecībā uz Eiropas čempionātu nebūtu nosacījumi par 10% rezerves fonda veidošanu. Kopumā šogad valsts Eiropas čempionāta rīkošanai ir plānojusi piešķirt 1,210 miljonus latu un reālais samazinājums no sākotnējā finansējuma būs apmēram 200 000 latu.

Pagaidām oficiāli naudas piešķiršanu nav apstiprinājusi Rīgas Dome, kas nav pieņēmusi galvaspilsētas budžetu 2009.gadam. Tomēr visos Rīgas budžeta projektos finansējums Eiropas čempionātam ir paredzēts, taču nedaudz mazāks - 240 000 latu vietā 200 000 latu.

Kaut gan čempionāta rīkošana nav apdraudēta, „FIBA Europe" joprojām uzmanīgi seko līdzi organizatoriskajiem darbiem. Paredzēts, ka februāra beigās vai martā Latvijā varētu ierasties kārtējā „FIBA Europe" delegācija, kas sniegs savu vērtējumu par sagatavošanās darbiem Latvijā.

Visām pusēm apsēžoties pie galda, izrunājot iespējas „apcirpt" izdevumus, utt., 2009.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīra rīkošana tika glābta. Finālturnīrs būs īsti svētki basketbola līdzjutējiem Latvijā, bet finansiālo problēmu dēļ, iespējams, svētki nebūs tik krāšņi kā sākotnēji plānots. Toties organizēšana atkal rit pēc plāna un Latvijas basketbolistēm ir ļoti laba iespēja ierakstīt savus vārdus Eiropas sieviešu basketbola vēsturē.

Informācija:

2009.gada Eiropas sieviešu basketbola rīkošanu Latvija ieguva 2007.gada maijā. Finālturnīrs no 7.-20.jūnijam risināsies trīs Latvijas pilsētās Rīgā, Liepājā un Valmierā. Eiropas 16 labākās komandas priekšsacīkstēs ir sadalītas četrās grupās: A grupa - Ukraina, Čehija, Spānija, Slovākija; B grupa - Grieķija, Latvija, Polija, Ungārija; C grupa -  Lietuva, Krievija, Turcija, Serbija; D grupa - Baltkrievija, Itālija, Francija, Izraēla. A un B grupas komandas spēlēs Liepājā, bet C un D grupas komandas - Valmierā. Pēc priekšsacīkstēm otrā posma un izslēgšanas spēles risināsies Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!