Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas skaidrojums par publiskoto informāciju saistībā par finansējuma trūkumu Latvijas nacionālās šosejas riteņbraukšanas izlases dalības nodrošināšanai 2022. gada pasaules čempionātā, Austrālijā.

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) ir vadošā sporta organizācija Latvijā, kas attīsta Latvijā riteņbraukšanas sporta veidu, vadot un koordinējot riteņbraukšanas sporta organizācijas un veicinot tajās mācību – treniņu darbu, atbalstot un organizējot riteņbraukšanas sacensības Latvijā un izlašu komandu piedalīšanos Olimpiādēs, Pasaules un Eiropas čempionātos un citās starptautiskajās sacensībās, kā arī pārstāvot Latvijas riteņbraukšanu Starptautiskajā Riteņbraucēju savienībā (UCI) un Eiropas Riteņbraukšanas savienībā (UEC).

Ņemot vērā nonākušo informāciju publiskajā telpā, kura nav bijusi pilnībā precīza un korekta attiecībā pret LRF, vēlamies sniegt skaidrojumu, to pamatojot ar objektīvi pārbaudāmiem faktiem, lai novērstu jebkādas šaubas par LRF darbības atbilstību labas pārvaldības un godīguma principiem.

Lai novērstu jebkādas šaubas par to, ka LRF vēlas saņemt neadekvātu atbalstu pamatfunkciju nodrošināšanai, esam apkopojuši informāciju par valsts finansējumu pamatdarbības nodrošināšanai kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas riteņbraukšanas federācijās, kuru starptautiskie panākumi Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos, kopš 1990.gada, ir bijuši nesalīdzināmi zemāki nekā Latvijas riteņbraucēju panākumi.

Atspoguļojot finanšu datus, vēlamies norādīt, ka LRF piešķirtā finansējuma dalījumu noteiktās mērķgrupās nosaka sadarbības līguma ar Latvijas Olimpisko komiteju noteikumi, attiecīgi LRF nemaz nav tiesību piešķirto finansējumu novirzīt citiem pašas noteiktiem mērķiem. Vēršam uzmanību, ka Latvijas Olimpiskās komitejas piešķirtais valsts finansējums Latvijas Olimpiskās vienības sportistu treniņu un sacensību darbam tika sadalīts atbilstoši sportistu sasniegtajiem rezultātiem 2021. gada sezonā. Lai arī šosejas elites izlases sportisti saņēmuši atbalstu treniņu un sacensību darbam, atbilstoši iesniegtajām tāmēm, tomēr tas, salāgojot ar faktiskajām izmaksām, nav pietiekams, lai nodrošinātu dalību Eiropas un pasaules čempionātos, kā arī aizvadītu tik nepieciešamās sagatavošanās nometnes augstkalnes apstākļos. Tāpat LRF nav tiesību izlašu darba nodrošināšanai izmantot Latvijas Sporta federāciju padomes piešķirto kapitālsabiedrības Latvijas Valsts meži ziedojumu tautas sportam. LRF sadarbībā ar valsts vadošajām sporta organizācijām turpinās darbu pie trūkstošo līdzekļu atrašanas, lai panāktu elites nacionālās izlases dalību 2022. gada pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā, kas septembrī norisināsies Austrālijā.

Uzskatām, ka augstāk minētā situācija vēl vairāk ir aktualizējusi jautājumu par to, vai federācijām nebūtu nosakāma lielāka līdzdalība (pašnoteikšanās) finansējuma izlietojuma noteikšanā, jo citādi šādi vai līdzīgi pārpratumi, kā rezultātā sabiedrībā var rasties nepamatots un nepareizs priekšstats par federāciju darbu un godprātīgumu, var rasties arī nākotnē, un šādā gadījumā zaudētāji ir visa sporta sabiedrība kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!