Jau šonedēļ KHL play –off spēles uzsāks Rīgas "Dinamo" un martā izšķirošās spēles sagaidāmas arī mūsu jaunatnes hokeja klubam "Rīga". Nupat gan sākusi svārstīties jauniešu līderu vieta savā grupā, taču jācer, ka tas ir pārejoši – pārāk daudz slimību un arī savainojumu šajās dienās.

Spēles pret Pjora Vorobjova trenēto Jaroslavļas "Loko" kļuva par īstu pārbaudījumu jaunajiem rīdziniekiem. Ne tādēļ, ka pretinieki būtu neuzvarami, bet dažādu apstākļu sakritības dēļ. Vairākus spēlētājus pievārējis vīruss un jau pirmajā spēlē savainojumus guva vēl divi pamatsastāva spēlētāji - to nevar nenosaukt par neveiksmi. Ne īsti sportiskajā ziņā, bet plašākā izpratnē. Roberts Bukarts un Vitālijs Karamnovs atkal piesaistīti "Dinamo" un otrajā spēlē mūsējiem nebija pat astoņu pamatsastāva spēlētāju.

Visas Pjotra Vorobjova trenētās komandas vienmēr ievērojušas dzelzs disciplīnu laukumā un nav ļāvušas pretiniekiem īstenot savu spēles plānu. Tieši šādā aspektā ļoti neparocīgi pretinieki, taču arī derīga pieredze. "Rīgai" nu nekādi nevar pārmest necīnīšanos, komanda spēlē, bet mūsu sastāvs nav ar tik lielu izvēli. Ja vēl paliekam tikai ar trim maiņām, ir ļoti grūti.  Būtībā jau ar ikvienu iegūto punktu pret "Loko" rīdzinieki varēja priekšlaicīgi nodrošināt spēlēšanu play -off, tagad vēl drusciņ  jāpagaida. Īstenībā nevajadzētu uztraukties par tikšanu play-off, jo tikai fatāla neveiksme un konkurentu veiksme varētu tam pārvilkt svītru. Jādomā par vietu grupā un līdz ar to sava laukuma priekšrocību, tāpat par sastāvu izšķirošajās spēlēs.

 Gluži kā lielajā KHL, play- off viss būtībā sāksies no jauna un iepriekš sasniegtajam būs maz nozīmes. Par laimi, izslēgšanas spēles nesākās šajās dienās, kad nevar spēlēt tik daudz hokejistu. Mums pagaidām nav izslēgšanas spēļu pieredzes un tas būs liels pārbaudījums pašiem hokejistiem un treneriem. Diezgan bezjēdzīgi kalkulēt pretiniekus, vēl gana daudz spēļu, bet var iznākt sacensties arī ar Habarovskas  "Amurskie Tigri". Ar labu komandu un īpaši tālu pārbraucienu, jo Habarovska iedalīta centra grupā, ne Austrumos.

Jaunatnes hokejā izaugsme vērojama straujāk nekā pieaugušajiem un arī rīdzinieku sastāvā viens otrs no biklajiem spēlētājiem sezonas sākumā nu kļuvis par īstu pamatsastāva balstu. Tas attiecas uz vairākiem hokejistiem ne tikai Kristeru Gudļevski vārtos un Ņikitu Koļesņikovu aizsardzībā. Izaugsme ir faktiski visiem, kaut atsevišķas spēles var nebūt tik veiksmīgas.

Interesanti, ka jaunatnes hokejā mūsējiem nākas aizvadīt pat vairāk spēļu nekā pieaugušajiem, tāds ir kalendārs.Nedaudz vairāk spēļu regulārajā turnīrā, plus vēl  daudziem jau aizvadītais U- 20 pasaules čempionāts, dažiem arī spēle Latvijas izlasē turnīrā Norvēģijā. Atliek tikai pabrīnīties, kā visu to var izturēt un vēl bieži apvienot ar mācībām. MHL  sauklis ir "spēcīgo līga" un būtībā tas atbilst patiesībai. Slodze ir milzīga, turklāt daudz sapāroto spēļu - divus vakarus pēc kārtas.

Daudziem skatītājiem ne pārāk tīk, ka spēles tiek aizvadītas Piņkos, nevis "Arēnā Rīga", taču tā tomēr ierastāka halle mājiniekiem un arī īres izmaksas mazākas nekā lielajā arēnā. Pagaidām vēl pāragri runāt par skatītāju tūkstošiem klātienē, taču komandai ir savi līdzjutēji, kas redzami vai ikvienā spēlē. Reizēm Piņķu halle pārpildīta, reizēm nē, taču par atbalstu sūdzēties būtu grēks. Hokejs ir azartisks, kaut vairāk kļūdu nekā pieaugušajiem.

Paši krievi jau tagad slavē MHL līgas izveidi un kā labākais pierādījums lietderībai ir viņu izlases uzvara pasaules U- 20 čempionātā. Mēs varam teikt to pašu, jo bez šīs līgas daudzi jaunie hokejisti paliktu bez regulāru spēļu pieredzes labā līmenī un daudzi arī noteikti beigtu nodarboties ar hokeju profesionālā līmenī. Tagad tas ir kā pārejas posms uz pieaugušo hokeju un neba jau pilnīgi visi mūsējie spēlē tikai un vienīgi Rīgā. Daži pārgājuši uz citiem klubiem jau sezonas laikā, citi spēlēja citviet jau iepriekš. Grūti prognozēt, cik mūsējo tuvākajā nākotnē tiks Rīgas "Dinamo" vai kādā citā laba līmeņa komandā.

 Robertam Bukartam tagad vairāk iznāk spēlēt jaunatnes komandā, bet gan jau viņš atgriezīsies "Dinamo" un atkal spēlēs. Viens no lielākajiem progresiem ir Mikam Indrašim un droši arī viņu nākotnē izmēģinās KHL līmenī. To pašu var teikt par vēl vairākiem hokejistiem- Gudļevski vārtos, aizsargiem Poreju un Jakovļevu, uzbrucējiem Vilkoitu, Upīti, Bičevski un vēl noteikti vairākiem citiem . Paši jaunie hokejisti saprot, ka šis ir viņu laiks krāt pieredzi un pieslīpēt meistarību. Ir vienkārši jāspēlē un nedaudz jānogaida, līdz pavērsies ceļš uz vēl augstāka līmeņa hokeju. Latvijā tam ir tikai divi tramplīni - spēlēt jaunatnes komandā Rīga vai  "Liepājas Metalurgā" Baltkrievijas atklātajā čempionātā. Jaunajiem laikam gan lietderīgāk to darīt Rīgā, pēc vecuma cenza pārsniegšanas atliek Liepāja.

HK "Rīga" regulārajā čempionātā atlikušas vien sešas spēles, turklāt nākamie pretinieki "Almaz" ir ļoti spēcīgi. Cerēsim vēl uz kādu skaistu uzvaru, jo galu galā jānostiprina uzvarētāju psiholoģija. Labākajā formā jābūt martā, kad sākies cīņa par Harlamova kausu un pirmajās kārtās cīņa līdz trim uzvarām sērijās. Pašlaik komandai neklājas viegli, bet tieši tālab nevajag no tās novērsties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!