Ceturtdien paziņoti prestižākās aptaujas "Latvijas Gada balvas sportā" ieguvēji sportā dažādās nominācijās. Pašās prestižākajās – par gada labāko sportistu un tāpat līdzjutēju balsojumā par populārāko uzvarēja skeletonists Martins Dukurs. Pelnīti, jo viņš bijis labāko vidū visu sezonu un pacēlis mūsu skeletonu vēl nebijušā līmenī.

Faktiski jau uz labākā Latvijas sportista godu šajā gadā bija divi vienlīdzīgi pretendenti - Martins Dukurs un BMX braucējs Māris Štrombergs. Abi pārstāv olimpiskos sporta veidus, abiem vairākas spilgtas uzvaras. Tiesa, Martins olimpiskajās spēlēs ieguva sudraba godalgu, taču tās tomēr četrgades galvenās sacensības un tieši tādēļ arī viņam uzvara šajā balsojumā. Loģiski un saprotami. Patiesībā Dukuriem tas ir īstens ģimenes uzņēmums un Martina panākumos nedrīkst nepieminēt brāli Tomasu, tēvu Daini un vēl citus tuvākos palīgus un atbalstītājus. Dukuri strādā profesionāli un pēc labākās sirdsapziņas un viņu veikums beidzot ir novērtēts.  To izdarīja arī vienkāršie līdzjutēji savā balsojumā par populārāko sportistu šogad, tāpat Dainim Dukuram labākā trenera gods, brāļiem - LTV 7 speciālbalva par atsaucību un atraktivitāti.

Sievietēm vieglatlētei Inetai Radevičai pat nebija īstas konkurences, visu izsaka zelts Eiropas čempionātā. Nedaudz negaidīta uzvara Barselonā , bet tāpēc divtik patīkama. Atgriezties sportā pēc bērna piedzimšanas un tūdaļ pat uzkāpt nebijušā virsotnē - tas tiešām ir atzīstami. Tās ir tikai būtiskākās nominācijas un uzvarētāji  "Latvijas Gada balvā sportā", bet ir jau mums un jo īpaši pasaulē arī daudz citu aptauju. Pie mums gan neviena cita aptauja nevar lepoties ar tādu sponsoru un sporta vadības labvēlību.

"Sporta avīzes" gadskārtējā aptaujā, ekspertu balsojumā par labāko Latvijas sportistu šogad  arī tika atzīts skeletonists Martins Dukurs. Šajā aptaujā balsotāju nav daudz, toties eksperti pārstāv dažādus sabiedrības slāņus un tāpēc ir gana objektīva.

Visas aptaujas  kopumā ir nedaudz subjektīvas - reti kad  nav domstarpību, ko likt pirmajā vietā un tā ir visā pasaulē. Šķiet tikai Spānijā absolūtais vairākums nešaubās, ka šogad labākā ir valsts futbola izlase, kas ieguva pasaules kausu. Tikpat labi gan daudziem tuva Katalānijā  arī Barselonas futbola komanda, kas gan nesastāv tikai no spāņiem vien, turklāt Barsa paklupa UEFA Čempionu līgā. Individuālajos sporta veidos Spānijā par labāko atkal atzīts  tenisists Rafaels Nadals un tehniskajos -  motobraucējs Horhe Lorenco. Tas arī saprotams, neba jau dos labāko balvu  riteņbraucējam Alverto Kontadoram, kura godīgums ir stipri apšaubāms. Luksemburgā gan savējiem "Tour de France" varoņiem tic - aptaujā pirmais ir Endijs Šleks un otrajā vietā viņa brālis Franks.

Nīderlandē pirmajā vietā valsts futbola izlase, kas spēlēja pasaules kausa finālā. Vācijā daudzās aptaujās pirmais  jau ir vai būs F-1 pasaules čempions Sebastjans Fetels. Vispār jau katrā valstī ir  dažādi aptauju rīkotāji , dažkārt pat grūti noteikt prestižāko. Lielbritānijā gan tā allaž bijusi BBC veiktā aptauja un tur pirmajā vietā šogad ir žokejs. Visai nesaprotami mums, bet pieņemami britiem. Par ārvalstu sporta lielāko personību BBC atzinusi Rafaelu Nadalu, kas atņēmis šo godu pēdējo divu gadu uzvarētājam Jamaikas sprinterim Useinam Boltam.

Ziemeļamerikā arī pavisam citas prioritātes, īpaši ASV, kur ļoti prestiža ir "Sports Illustrated" gadskārtējā aptauja. Tajā uzvarējis amerikāņu futbolists no Ņūorleānas "Saints"  Drjū Brīss. Kanādā  daudzās aptaujās pirmajā vietā tiek likta  šīs valsts hokeja izlase vai arī Sidnejs Krosbijs, kaut kopumā kanādiešiem bija 14 zelta godalgas Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs. Hokejs Kanādā tomēr ir vispopulārākais, tādēļ arī izvēle par labu šim veidam, turklāt tā ir uzvara komandu sacīkstēs.

Urugvajā vai visās aptaujās pirmajā vietā ir futbolists Djego Furlans - pasaules kausa finālturnīra labākais spēlētājs arī FIFA versijā. Viņam tas bija spožs turnīrs un šo izvēli Latīņamerikā var saprast, futbols tur ir kā reliģija. Krievijā gada balvai sporta žurnālistu asociācija izvirzījusi desmit kandidātus un uzvarētāja paziņošana notiks tikai februārī, par godu Krievijas olimpiskās komitejas 100. gadskārtai. Šajā sarakstā faktiski nav tādu izteiktu profesionālo sporta veidu pārstāvju- vairāk tādu, kas ieguvuši zeltu pasaules čempionātos vai ziemas olimpiskajās spēlēs. Par komandu krieviem vien lielāka vienprātība,  vairums uzteic sieviešu volejbola izlasi.

Pasaulē kopumā visprestižākā skaitās "Laureus" aptauja, kur uzvarētājus dažādās nominācijās apbalvos Abu Dabi februāra sākumā. Visprestižākajā nominācijā - pasaules gada sportistu aptaujā izvirzīti šādi  kandidāti-  Sebastjans Fetels, Rafaels Nadals, Djego Furlans, Andreass Injiesta, Lionels Mesi un arī Sadrins Tendulkars. Ja pirmo izvēle būtu arī mums saprotama, tad Indijas kriketista vārds absolūtajām vairākumam Latvijā ir svešs. Tomēr tā ir globālā aptauja un jārēķinās ar visas pasaules tendencēm. Kopumā var teikt, ka uzvarēt ikvienā aptaujā ir patīkami, nelga tikai to noliegs, taču vēl svarīgāk ir būt pirmajam savā veidā.  Pasaules tautām ir dažādas prioritātes un tāpat arī konkurence atsevišķos sporta veidos var būt stipri atšķirīga. Aptaujas vienmēr ir nedaudz subjektīvas, bet toties tās labi parāda kopējās līdzjutēju  intereses dažādās valstīs. Tik mazai valstij kā Latvija aizvadītais gads sportā tomēr bijis ļoti veiksmīgs un tas tikai priecē - ja kas aizmirsies, to atgādina dažādās aptaujas un mūsu sasniegumu uzskaitījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!