Skaidrs, ka Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā vislielāko prieku līdzjutējiem Latvijā sagādāja Anastasija Sevastova. Iekļūšana astotdaļfinālā ir viņas labākais sasniegums karjerā kādā no "Grand Slam" turnīriem – no baltiešiem vienspēlēs tas šogad nepadevās nevienam citam.

Saaukstēšanās gadu mijā, bronhīta dēļ izlaisti pirmie divi turnīri Oklendā un Hobartā. Divas nedēļas jālieto antibiotikas, nācās iztikt bez pilnvērtīgiem treniņiem, bet Melburnā teicams sniegums. Pirmajās trijās spēlēs Anastasija Sevastova nezaudēja nevienā setā ! Slovēniete Polona Hercoga un krieviete Vesna Manasjeva vēl noteikti nepieder pasaules elitei, taču beļģiete Janīna Vikmeijere jau savā karjerā guvusi vairākas žilbinošas uzvaras un arī reitingā ir augstāk par liepājnieci. Nekādas bijības, pārliecinoša un daudzveidīga spēle atnesa pelnītu uzvaru. Sevastova vienmēr labi jutusi bumbu un pārredzējusi laukumu, tagad klāt nākusi arī aktīvāka spēle uzbrukumā, arī izgājieni pie tīkla. Būtībā viņa  sarausta pretinieces spēli un uzspiež savu stilu. Tieši tas vajadzīgs uzvarai un ja vien pretim nav kāda pavisam izcila tenisiste.

Astotdaļfināls pret pasaules reitinga līderi Karolīnu Vozņiacki  centrālajā laukumā, Roda Leivera arēnā. Sevastova noteikti spēlēja labāk nekā abu pirmajā tikšanās reizē pērn Federācijas kausa izcīņā, kad liepājniece uzvarēja vien četros geimos. Toreiz viņai sāpēja plecs un arī pati jutās saaukstējusies. Tagad progresējušas abas pieminētās tenisistes - Vozņiacki nu ir pirmā pasaulē, Sevastova arvien tiecas uz augšu. Astotdaļfinālā sievietēm iekļuva četras neizliktās tenisistes, tostarp Sevastova.

Atklāti sakot, Sevastovai labāk spēlēt pret tādu pretinieci, kas pati mēģina daudz uzbrukt, Vozņiacki prot pieturēt bumbu spēlē un kļūdās reti. Pagaidām poļu izcelsmes dāniete ir labāka un to pierāda arī rezultāts, taču liepājnieces progress turpinās. Nu jau sešu gadu sadarbība ar  treneri Martinu Rutneru un austrietis zina, kā vēl uzlabot Sevastovas spēli. Izveidojies labs tandēms, kaut Kārlim Lejniekam ar to pašu Rutneru sadarbība īsti neizdevās. Pareizāk teikt, laikam gan Rutners savu iespēju saskatīja tieši darbā ar Sevastovu, ar diviem vienlaicīgi strādāt nevar, abiem līdzi neizbraukāsi.

Par Sevastovu tagad raksta un runā daudzi. Daži salīdzina viņas un Larisas Neilandes- Savčenko sasniegto, taču tas tomēr nav īsti korekti. Sevastova ir Latvijas tenisa audzēkne, kamēr Neilande-Savčenko pie mums atbrauca jau kā pasaules klases spēlētāja, te apprecējās un ieguva pilsonību. Viņa tomēr ir Ļvovas tenisa skolas un vēlāk PSRS izlases audzēkne. Savā karjerā  sasniegusi ļoti daudz un uz to jātiecas arī Sevastovai. Vienspēlēs jāmēģina iet vēl tālāk, dubultspēlēs laikam gan tas nav iespējams.  Larisa bija viena no labākajām pasaulē šajā elementā, turklāt mūsdienu tenisā apvienot abas disciplīnas vienādi augstā līmenī ir gandrīz neiespējami. Pēc savas būtības un arī ķermeņa kompleksijas Sevastova vairāk ir vienspēļu spēlētāja.

Noteikti jāatceras  viņas pirmo treneru ieguldījums, jo māka ir jau agrā bērnībā atrast talantu un pēcāk to noturēt sportā. Liepājā nebūt Nastjai nebija siltumnīcas apstākļi nedz ģimenē, nedz sporta skolā, bet Edgars Ernstsons spēja no viņas izaudzināt lielisku tenisisti. Sevastova  labi spēlēja jau pirms gadiem sešiem septiņiem un to darīja arī Latvijā, tikai toreiz  gandrīz neviens no šodienas slavinātājiem uz viņam mačiem negāja. Nastju pazina tikai tenisa vidē. Kad esi  ko sasniedzis, tad jau gan visi gatavi sacīt, ka sen jau to paredzējuši...

Sevastovas piemērs ir gluži vai hrestomātisks - ko var panākt ar darbu un uzcītību, pareizu attieksmi pret treniņiem, arī savu daļu talanta. Vairums tagad salīdzina  Sevastovu ar Ernestu Gulbi, kaut  tas nav īsti korekti. Var salīdzināt , cik tālu katrs ticis, tomēr vīriešu tenisā joprojām izsisties ir vēl grūtāk un konkurence vēl nežēlīgāka. Gulbim sezonas sākumā pirmie divi turnīri Katarā un Sidnejā bija cerīgi, Melburnā viņš zaudēja jau pirmajā kārtā. Spēlē uz tālā laukuma, bez TV translācijas un grūti te ko komentēt. Pēc skaitļiem -  pārliecinoši un "Grand Slam" turnīros neviens nekā otram nedāvinās.  Benjamins Bekers ir izteikts  skrējējs un cīnītājs un tieši pret tāda tipa spēlētājiem Gulbim parasti gadās tās lielākās neveiksmes.

 Gulbim tagad atkal lielāka pauze, 7.februārī sāksies Roterdamas turnīrs, uzreiz pēc tam Marseļa un Dubaja  un pēcāk jau "Masters" Indianaveslā. Delrejbīčā Gulbis šogad nespēlēs, pērn  iegūtos 250 punktus par čempiona titulu mēģinās aizstāvēt punktiem bagātākajā Dubajas turnīrā... Ernestam janvārī jauns rekords reitingā, tomēr līdzjutējiem un viņam pašam laikam gan nav gandarījuma -  pirmās kārtas "Grand Slam" turnīros  netiek pārvarētas jau kopš 2009.gada vasaras. Gulbis nu nomainījis raketes - no Head uz Wilson un nu spēlē ar Blade 98 jauno modeli, viņa padomdevēju brigādi papildinājis izcilais fizioterapeits un fiziskās sagatavotības speciālists Maikls (Mihals) Novotnijs. Čehs, kurš dzīvo Spānijā , ATP tūrē strādā  apmēram desmit gadus , trenējis  arī ar Rafaelu Nadalu un pēdējos gados ar Tomašu Berdīhu. Nav daudz labāku par Novotniju, tagad viņš nu strādā ar Gulbi, taču  lai kādi izcilnieki nebūtu  komandā, pats galvenais būs paša tenisista apņemšanās un padarītais darbs. Gulbis nav metis visam ar roku un mēģina iekļūt pasaules topā, citādi nebūtu jēgas aicināt talkā tādus speciālistus.

Par pārējiem baltiešiem. Līga Dekmeijere kopā ar japāniete  Aiumi Moritu dubultspēlēs tika līdz otrajai kārtai, kas nav slikti. Igauniete Kaija Kanepi arī otrajā kārtā, kaut vienspēlēs noteikti viņa bija cerējusi sasniegt vairāk. Jurgens Zops zaudēja kvalifikācijas pirmajā kārtā. Bez Sevastovas lielākie prieki arī Ričardam Beranķim- 20 gadīgais  lietuvietis sasniedza trešo kārtu, kur gan piedzīvoja sagrāvi pret spāni Dāvidu Fereru. Būsim godīgi, Beraņkim paveicās ar izlozi pirmajā kārtā( austrālietis Matosevičs ir reitinga otrajā simtā), paveicās arī otrajā kārtā, jo Dāvids Nalbandjans nespēja pabeigt maču pēc iepriekš nogurdinošā trillera ar Leitonu Hjūitu. Tomēr jāatceras, ka Beraņkis ir kārtīgs darbarūķis un šo veiksmi ir godam nopelnījis. Vai viņš būs vai nebūs labāks par Gulbi, to redzēsim jau tuvāko gadu laikā. No jaunajiem talantiem gan neviens cits nespēj līdzināties horvātu izcelsmes austrālietim Bernardam Tomičam, Vēl 18 gadus vecais talants pārvarēja divas kārtas (pret Feličiano Lopesu un  Žeremiju Šardī) un tikai trešajā kārtā zaudēja Rafaelam Nadalam. Pēc daudzu uzskatiem, pēdējās desmitgades lielākais talants tenisā , tikai jautājums, kā Tomičs pratīs savu talantu izmantot. Viņa stils ir tiešām neordinārs,  burtiski lasa pretinieka spēli kā no atvērtas grāmatas un ātri vien prot atrast vājās vietas. Pagaidām  fiziski vēl ne tik spēcīgs un izturīgs, lai ar to sakautu Nadalu, bet viņa progress spēlē un reitingā ir acīmredzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!