Teicamu un daudziem pat negaidīti labu sniegumu savā debijas sezonā Krievijas Jaunatnes hokeja līgā demonstrē HK "Rīga". Mūsējiem jau septītā uzvara pēc kārtas un stabila vieta līgas līderu vidū. Priecē ne tikai skaitļi un uzvaras, bet arī veids, kādā šie panākumi gūti.

Jaunie rīdzinieki cīnās un spēlē ar lielu pašatdevi katrā mačā un tas tiešām simpatizē. Komandai rodas arvien jauni līdzjutēji un to pierāda arī aizvadītās divas spēles Piņķos pret "Minskie Zubri". Ja pirmajā cīņā jau bija samērā daudz skatītāju, tad otrajā vakarā tribīnes jau faktiski bija pārpildītas. Pēc pelnītās uzvaras grūtā un smagā cīņā skatītāji , kājās stāvot, sveica savu komandu ar ovācijām. Septītā uzvara pēc kārtas un lieliska ceļamaize pirms došanās astoņu spēļu izbraukuma sērijā.

Var jau analizēt dažādus skaitļus un šī statistika rīdziniekiem vai ikvienā elementā ir izcila. Vismazāk ielaisto ripu visā līgā, iemesto ripu ziņā arī esam labāko vidū, vārtsargam Kristeram Gudļevskim tagad ir vislabākie rādītāji visā līgā. Nav joka lieta - tikai 18 gadus vecais Gudļevskis aizvadītajās 16 spēlēs vidēji mačā savos vārtos ielaidis tikai 1,63 ripu. Reizēm Kristeram darba ir tiešām daudz un viņš rāda brīnumus.

 Balsojumā par zvaigžņu izlašu sastāvu februāra spēlei Ufā  daudzi rīdzinieki ir pirmajās pozīcijās savā ampluā - - uzbrucēju vidū Rietumos visvairāk balsu Raimondam Vilkoitam un Jurim Upītim, ceturtais Vitālijs Karamnovs, aizsargiem pirmie divi ir Mārtiņš Porejs un Aleksandrs  Galkins, vārtsargiem līderis Kristers Gudļevskis, kuram visvairāk saņemto balsu visas līgas kontekstā. Šo cildinājumu varētu uzskaitīt un uzskaitīt, šoreiz varbūt vairāk par tiem faktoriem, kas sekmējuši tādu progresu.

Pirmais - ļoti lielu stimulu jau devusi dalība šajā MHL līgā un spēlēšana visiem kopā. Lai ko iepriekš daudziem nebūtu devusi pieredze Baltkrievijas atklātajā čempionātā , tas tomēr bija atšķirīgs hokejs. Pretiniekos bieži vien daudz vecāki hokejisti (reizēm pat veterānu gados), ne tik ātra spēle un arī atšķirības maiņu virknējumos jūtamas. Te visi ir vairāk vai mazāk vienaudži, kaut iespējama maksimālā četru gadu starpība. Pārsvarā tomēr vairumā komandu ir 19 un 20 gadīgu hokejistu un mūsējiem tie veido vienlīdz arī U- 20 izlases kodolu.

Otrs - jāuzteic pašu hokejistu cīņasgriba un motivācija. Tā ir lieliska iespēja attīstīt savu karjeru, iepatikties vēl augstāka līmeņa hokeja speciālistiem, tiekties uz KHL vai vēl kādu citu līgu. Ne visiem, saprotams, izdosies iekļūt Rīgas "Dinamo", taču vai visiem būs tā iespēja pēc junioru hokeja iet solīti augšup. Vienalga - kādā līmenī un kurā komandā. Komandas spēlētājiem burtiski deg acis un radies tiešām saliedēts kolektīvs, bez pārmetumiem cits citam.

Trešais - nozīmīgs arī mūsu treneru ieguldījums. Leonīds Tambijevs slavē pašus hokejistus par cīņassparu un disciplīnas ievērošanu, taču tāpat vien viņš nevienu debesīs neceļ. Tambijevs ir stings, bet taisnīgs, to atzīst arī paši puiši. Par labām darbībām uzslavēs, uz kļūdām norādīs, bet vienmēr darīs to pamatoti. Pirmajā spēlē pret minskiešiem to labi apliecināja arī viņa bargums pret paša dēlu Kirilu, kad tas izpelnījās nevajadzīgu noraidījumu uzbrukuma zonā. Pamatota kritika un dēls to ņēma vērā, tā māka jau ir no kļūdām mācīties un izdarīt secinājumus. Tāpat ļoti būtisks ir Aigara Ciprusa veikums un šis treneru tandēms kopumā izveidojies ļoti veiksmīgs. Tambijevu cildina arī krievu hokeja speciālisti un  viņam šādas komandas izveidošana un veiksmīgā trenēšana var kalpot kā lielisks tramplīns augšupejai. Daudzi jau tagad sāk salīdzināt Tambijevu ar Jūliusu Šupleru un šajos salīdzinājumos  bieži vairāk plusu ir mūsu jaunajam speciālistam.

Visbeidzot - kā jau katrā komandā, arī "Rīgai" ir savi līderi, bet kopumā visa komanda ir ļoti monolīta. Pat jaunie spēlētāji ceturtajā maiņā bieži vien nav ar neko sliktāki par citiem un treneris arvien biežāk viņiem atvēl gandrīz tikpat lielu spēles laiku kā pārējiem. MHL sezonas pirmajās spēlēs tā nebija, taču jauno progress ir milzīgs, turklāt tik garā turnīrā noteikti ir jāspēlē četrām maiņām, ar trijām spēciņa nepietiks. To apliecināja arī nelielā fiziskās formas krīze oktobrī, kad neveiksmīgi savā laukumā nospēlējām pret "Himik". Jā, līderi ir un tas ir pat apsveicami, jo arī pārējiem ir uz ko tiekties.

Nākamā astoņu spēļu izbraukuma tūre gan būs ļoti smaga, jo jātiekas  arī ar vairākām ļoti spēcīgām komandām - divreiz ar šiem pašiem Minskas "sumbriem", reizi ar "Krasnaja Armija". Kādi punkti jau tiks arī pazaudēti, taču mūsējiem tomēr nevajadzētu būt problēmām ar iekļūšanu play-off un tas arī ir pirmais komandas mērķis. Kopējā līgas vērtējumā mūsējie iegūto punktu ziņā tagad jau ir otrie aiz "Bars", taču šiem konkurentiem ir tikai par diviem punktiem vairāk, bet mūsējiem - vēl trīs spēles rezervē. Pēc zaudētajiem punktiem tāpat esam otrie aiz  "Krasnaja Armija" un šie skaitļi pierāda komandas sasniegto pirmajos divos MHL mēnešos. Vēl vairāk par skaitļiem priecē lielais azarts un atdeve laukumā, neaizmirstot par spēles disciplīnu. Visā Latvijas sportā ir dzimusi jauna un jau iecienīta sporta spēļu komanda un nopelns tajā ir ik visiem šajā sistēmā iesaistītajiem - sākot no pašiem hokejistiem līdz  treneriem un visam pārējam personālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!