Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Iedomājieties situāciju: Latvijas futbola čempionātā futbolisti dodas laukumā, komandā uz soliņa vēl ir rezerves spēlētāji, masieris, ārsts, trenera palīgs, menedžeris, bet virsvadītājs – galvenais treneris – nav. Šobrīd tāda situācija ir diezgan reāla, ja var ticēt Latvijas Futbola federācijai (protams, ja Jūs ticat LFF).

Pirms nedēļas stājās spēkā jaunais LFF treneru kategoriju klasifikators, par ko sabiedrībai LFF paziņoja tikai 8.jūlijā. Tas paredz, ka Latvijas virslīgas klubus drīkst trenēt tikai treneri ar PRO-UEFA licenci (vai UEFA-PRO, jo LFF lieto abus variantus – acīmredzot paši nezina, kāda ir kategorija). LFF gan neprecizē, cik treneri virslīgā atbilst šīm prasībām.

""Pamatojoties uz LFF treneru klasifikatoru, Virslīgas klubu galvenajiem treneriem, sākot no 2014.gada 1.jūlija ir obligāti nepieciešama PRO-UEFA kategorijas licence, neatkarīgi no tā, vai treneris ir Latvijas vai citas valsts pilsonis," saka LFF.

LFF mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka neviens no virslīgas klubu galvenajiem treneriem nav iekļauts LFF licencēto futbola treneru reģistrā kā PRO-UEFA līmeņa treneris. Tajā ir tikai četri treneri ar augstāko pakāpi – Aleksandrs Starkovs, Jurijs Andrejevs, Igors Kļosovs un Mihails Zemļinskis.

Martā pirmo reizi Latvijā rīkotos PRO-UEFA kursus izgāja (no virslīgas klubiem) Jurģis Pučinsks ("Ventspils"), Vitālijs Astafjevs ("Jelgava") un Andris Riherts ("Metta"/LU), taču viņi apstiprinājumu saņems vien rudenī, skaidroja LFF preses cilvēks Viktors Sopirins. LFF treneru reģistrs pēdējo reizi atjaunots aprīlī (tātad pēc kursiem) un tur šie cilvēki nav ar PRO-UEFA licencēm.

Savukārt trīs citiem pašmāju treneriem Kirilam Kurbatovam (BFC "Daugavpils"), Viktoram Dobrecovam ("Liepāja") un Armandam Zeiberliņam (Rīgas "Daugava") ir UEFA-A kategorijas licences. Teorētiski visi šie treneri var turpināt darbu līdz sezonas beigām un to ļauj LFF (vienmēr taču būs izņēmumi), pēdējiem trijiem vēl gan jāapliecina vēlme iegūt PRO-UEFA licenci, kā to prasa LFF. Futbola federācija nemācēja atbildēt, vai Kurbatovs, Dobrecovs un Zeiberliņš ir izteikuši vēlmi apmeklēt PRO-UEFA treneru kursus.

Jautājot par ārzemju treneriem (Tamazam Pertijam ("Skonto"), Genādijam Orbu (Daugavpils "Daugava"), Gošo Petkovam ("FC Jūrmala") un Romānam Piļipčukam ("Spartaks")), LFF informācijas nebija – ne apstiprinājums, ne noliegums. Nu vismaz LFF nevarēja atbildēt…. Šiem ārzemju treneriem jāizņem arī LFF licence, bet LFF ņevarēja apstiprināt, vai tas ir izdarīts. Tādējādi sanāk, ka 1.jūlijā, kad stājās spēkā jaunais klasifikators, nevienam no virslīgas klubiem nebija treneris ar augstāko pakāpi (pēc LFF informācijas).

Visticamāk, ka visiem ārzemju treneriem ir atbilstošas kvalifikācijas un tādas "uzradīsies" arī LFF kabinetos. Tāpat kā pēkšņi pēc interesēšanās uzradās Latvijas treneriem PRO-UEFA licences, kuras viņi saņemšot rudenī (sākotnējā versija)… Izrādās, ka pienācis jau rudens!

Treneru jautājumā vēl viens interesants "biedrs" ir Rīgas "Daugava", kuras īstais galvenais treneris ir lietuvietis Arvīds Skrupskis. Lietuvietis ir saņēmis diskvalifikāciju, bet tas netraucē viņam brīvi atrasties aiz komandas soliņa un dot norādījumus spēlētājiem. Tāpat viņš bez problēmām pirms spēles, pārtraukumos, pēc spēles atrodas komandas ģērbtuvēs. LFF inspektoriem pret to nav iebildumu.

Daudzi teiks : "Nu un, lai takš trenē. Atradis par ko cepties…". Raksts jau īstenībā nemaz nav par treneriem, kuri atzīstami un labi veic savu darbu. Tas ir tikai viens gadījums iz dzīves. Šie visi it kā "sīkumi" tikai vēlreiz apliecina to bardaku, kas valda Latvijas futbola virspusē. Ceru, ka iekšpusē viss ir sakārtots un nekārtība ir tikai ārējais izskats. Tāpat, kā visi cerēja, ka LFF uzsāks aktīvu cīņu pret sarunātajām spēlēm. Sezona jau ir pāri pusei, bet LFF solītie jaunumi nav. Tikai ir acīmredzami fakti un dažu komandu pēkšņais nespēks laukumā kādos svarīgos brīžos. Diemžēl, arī Eiropas līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!