Foto: Publicitātes foto

Basketbola sabiedrība ir nozīmīga lēmuma priekšā un jau pavisam drīz ievēlēsim jauno Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidentu. Lai izslēgtu jebkādas spekulācijas, savu viedokli esam nolēmuši izteikt publiski. Valmieras un Vidzemes basketbola vadība gaidāmajās vēlēšanās atbalstīs bijušā Latvijas valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kandidatūru.

Ar vislielāko cieņu pret to, ko Latvijas basketbola vārdā ar savu sniegumu laukumā ir paveikuši Anete Jēkabsone-Žogota un Kaspars Cipruss, uzskatām, ka R.Vējoņa kandidatūra šobrīd ir labākā no izvirzītajām LBS prezidenta amatam. LBS vadībai nākošajā termiņā jāpieņem virkne svarīgu un izšķirošu lēmumu – jaunatnes sistēmas sakārtošana, vietējo klubu stiprināšana, nacionālā čempionāta attīstība, finansējuma avotu piesaiste basketbolam, izlašu darba pilnveidošana un LBS integrēta pārvaldības modeļa izveide. Šajā laikā R.Vējoņa kontakti valsts augstākajā līmenī un lielā vadības pieredze var nospēlēt nozīmīgu lomu basketbola attīstībai ilgtermiņā. Ņemot vērā R.Vējoņa līdzšinējo darbību politikā un sabiedrības pārvaldē, viņa kandidatūrā redzam arī lielu potenciālu apvienot visas ieinteresētās puses Latvijas basketbola sabiedrībā, kas tik salīdzinoši nelielai valstij kā Latvija ir izšķirīgi svarīgi.

Kā vienu no galvenajiem argumentiem tieši R.Vējoņa atbalstīšanai uzskatām lielo pieredzi sabiedrības pārvaldes darbā, kurā pavadītas divas desmitgades, vadot gan ministrijas, gan ieņemot augstāko iespējamo amatu valstī. R.Vējoņa pieredze runā pati par sevi, kas būs būtiska arī politiski svarīgu jautājumu risināšanā. Tāpat bijušā valsts prezidenta politisko procesu pārzināšana būs lielisks instruments, lai palīdzētu risināt sasāpējušos jautājumus sporta finansēšanas nozarē.

Nozīmīgs faktors nākošā LBS prezidenta izvēlē noteikti ir arī R.Vējoņa plāni attīstīt basketbola centrus valsts reģionos. Nacionālās vīriešu izlases sastāvā lielākā daļa spēlētāju nāk tieši no reģioniem (Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Dairis Bertāns, Rodions Kurucs, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Rolands Šmits, Rihards Lomažs, Žanis Peiners, Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers un Jānis Blūms). Tas pierāda valsts reģionu lielo nozīmi kopējās basketbola sistēmas uzturēšanā. Arī Latvijas lielo klubu interesēs ir jābūt spēcīgam basketbolam reģionos, kas dotu spēlētāju resursu priekš starptautiskā līmenī spēlējošiem klubiem. Tieši R.Vējoņa piedāvātajā attīstības programmā redzam vislielāko atbalstu reģionu basketbolam un to centru izveidei.

Tāpat ļoti svarīgs arguments izvēlei par labu R.Vējonim ir iecerētais LBS nākotnes pārvaldības modelis. Tas iekļauj aizvien lielāku LBS biedru iesaisti dažāda līmeņa lēmumu pieņemšanā, kas palīdzēs apvienot basketbola sabiedrību vienota mērķa labā kopējai basketbola attīstībai. Tāpat mūsuprāt svarīga ir aizvien lielāka šī sporta veida profesionāļu iesaiste LBS pārvaldē (valde, padome), kuri ikdienā strādā basketbola vidē. R.Vējoņa iecerētais LBS pārvaldes modelis pamatoti ļauj cerēt uz basketbola sabiedrības apvienošanu, ietverot Latvijas lielos klubus, virslīgas klubus, reģiona basketbola centrus, sporta skolas, pašvaldības un citas basketbola organizācijas.

Aicinām arī citus LBS biedrus, basketbola organizācijas un personības atbalstīt Raimonda Vējoņa kandidatūru 21.janvārī gaidāmajās LBS prezidenta vēlēšanās, lai basketbols joprojām būtu populārākais sporta veids Latvijā ar nevainojamu reputāciju.

Vēstuli parakstījuši:
Latvijas izlases un NBA kluba Vašingtonas "Wizards" spēlētājs Dāvis Bertāns
Valmieras basketbola leģenda Dainis Bertāns
Basketbola klubs "Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola"
Valmieras Bērnu sporta skola
Cēsu pilsētas Sporta skola
Biedrība "Sporta Klubs Cēsu Basketbols"
Rūjienas novada sporta skola
Biedrība "SPORTA KLUBS RŪJIENA"
Olimpiskais centrs "Limbaži"
Limbažu un Salacgrīvas novadu sporta skola

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!