Foto: LETA

Tieši pirms 20 gadiem Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē fantastisku rezultativitātes rekordu – 100 punktus - sasniedza "SWH/ Brocēni" uzbrucējs Aigars Zeidaks.

Zeidaks LBL rekordu sasniedza astoņas dienas pirms savas 27. dzimšanas dienas LBL ceturtdaļfināla otrajā spēlē pret "Valmieru". Spēle risinājās Valmieras 5. vidusskolas zālē, bet mačā "SWH Brocēni" guva pārliecinošu uzvaru ar 131:87. Zeidaks laukumā nospēlēja 34 minūtes, kurās realizēja 44 no 52 divpunktu (arī LBL rekords), vienu no četriem trīspunktu un deviņus no 14 soda metieniem. Pēc 100 punktu robežas sasniegšanas Zeidaks tika nomainīts.

Par Zeidaka rezultativitātes rekordu klīst dažādas leģendas, bet Gundars Vētra savulaik esot stāstījis, ka basketbolisti savā starpā izplānojuši šo "akciju" un spēles laikā "spēlējuši uz Zeidaku", kuram cīņas beigās jau sācis pietrūkt spēka.

Interesanti, ka tikai dažas dienas pirms šī rekorda Zeidaks valmieriešu grozā "sabēra" 69 punktus, kas joprojām ir trešais labākais rezultāts LBL vēsturē. Otrā vieta šajā sarakstā pieder Valdim Valteram, kurš 1994.gadā vienā mačā guva 81 punktu.

Mūsdienās Zeidaka rekordam neviens nav spējis pietuvoties, bet visā pasaulē augstākā līmeņa mačos ir tikai daži līdzīgi gadījumi. Protams, visu laiku izcilākais šajā rādītājā ir leģendārais Vilts Čemberleins, kurš 1962.gada 2.martā guva arī apaļus 100 punktus, un tas ir NBA rekords jau vairāk nekā 50 gadus.

1995.gadā turpinājumā "SWH Brocēni" aizcīnījās līdz finālam, kur tikās ar "Bonus". Šī finālsērija tiek uzskatīta par visu laiku dramatiskāko un aizraujošāko LBL vēsturē. "Broči" toreiz brīnumainā kārtā izglābās no zaudējuma, lai gan sērijas līdz četrām uzvarām gaitā "Bonus" bija vadībā ar 2-0 un 3-1. Latvijas čempionus 1995.gadā trenēja Armands Krauliņš, bet kopā ar Zeidaku par LBL čempioniem kļuva Andrejs Bondarenko, Ivars Liepa, Igors Meļņiks, Kārlis Muižnieks, Mārtiņš Reisons, Edmunds Valeiko, Uldis Valneris, Sandis Valters, Aigars Veigurs un Gundars Vētra.

Visā līgas pastāvēšanas laikā bijuši 25 gadījumi, kad kādam spēlētājam vienā mačā izdevies gūt 50 un vairāk punktu, un rekordisti šajā sadaļā ir Zeidaks un Ainars Bagatskis - abiem tas izdevies pa piecām reizēm.

Zeidaks ir visu laiku septītais rezultatīvākais spēlētājs LBL vēsturē, un tuvākajos gados diez vai kāds spēlētājs varētu viņu pabīdīt zemāk. Pirmais ar 6762 punktiem šajā sarakstā ir Uldis Višņevics, kuram seko Ivars Liepa (6369 punkti), Uvis Helmanis (5661 punkti), Ainars Bagatskis (5606 punkti), Aigars Vītols (5445 punkti) un Kristaps Purnis (5445 punkti). Zeidaks karjeras laikā LBL sacensībās guva 5306 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!