Kāds labums no SEB Baltijas basketbola līgas. Vispār jau labs jautājums. Tāds man radās pēc Valda Valtera uzstāšanās LTV “Sporta studijā, kurā viņš jauno līgu gandrīz vai “nolīdzināja līdz ar zemi”. Vēl tikai pēc pirmās spēļu kārtas abās divīzijās. Patiešām – kāds no SEB BBL ir labums?
Vispirms jau diezgan dīvaini bija dzirdēt caur šo “nekāda labuma” prizmu antireklāmu basketbolam no cilvēka, kas šim sporta veidam ir tik daudz veltījis un devis gan kā spēlētājs, gan kā treneris, gan kā jauno talantu atradējs un slīpētājs, gan kā savas basketbola skolas izveidotājs un īstas revolūcijas veicējs jaunatnes basketbolā. Ja reiz manis tur nav, tad nekas labs tur nevar būt? Sanāk gandrīz tā.

Skaidrs, ka trim spēcīgākajām SEB Baltijas līgas komandām – Kauņas “Žalgiris”, Viļņas “Lietuvos rytas” un BK “Ventspils” vismaz pirmajā sezonā nebūs liela ieguvuma no spēlēm ar pārējām komandām, turklāt izskatās, ka ventspilniekiem ieguvums no spēlēm ar trim pārējām Lietuvas komandām būs lielāks nekā “Žalgiris” un “Lietuvos rytas” no spēlēšanas ar mūsu otro un trešo komandu, kā arī ar igauņu klubiem, taču Lietuvas un Latvijas basketbols nav tikai šie trīs klubi. Katrā valstī ir spēcīgas, viduvējas un vājas komandas un, ja nebūtu pēdējo vai otro, tad varbūt nebūtu arī pirmo. Liels labums no šādas līgas būs visiem pārējiem Latvijas un Lietuvas klubiem, kā arī abām Igaunijas komandām, jo tajās tomēr lielākā daļa basketbolistu ir bez starptautisku spēļu pieredzes, bet to līdzjutēji nav izlutināti ar ārzemju klubu ierašanos.

Piemēram, uz “TU/Rock” spēli pret “Lietuvos rytas” sanāca 1500 skatītāju, bet Kauņā uz “Žalgiris” spēli pret Klaipēdas “Neptūnas” atnāca 3000 līdzjutēju. “Valmieras piens” šonedēļ brauks uz Klaipēdu un gandrīz nav šaubu, ka ceturtdien vakarā vietējā Namu celtniecības hallē visas 1500 vietas būs aizņemtas. Jā, tie nav ne 10 000 un pat ne 5000 skatītāju (nav jau daudz tik lielu haļļu), taču muļķīgi būtu noliegt interesi par jauno līgu. Cik lielu ieguvumu izdosies no SEB Baltijas līgas pasmelt nākotnē, cik lielā mērā par šo līgu turpmāk izdosies ieinteresēt komandas, sponsorus, televīzijas un skatītājus – tas jau ir atkarīgs no katra kluba, katras pilsētas, katras valsts basketbola vadības rīcības. Iegūs tas, kurš gribēs iegūt nevis nonicinās iesākto jau tā iedīglī.

Kas attiecas uz otrās kārtas spēlēm SEB BBL 1.divīzijā, tad spraigākā spēle risinājās Valmierā, kur vietējais “Valmieras piens” ar 79:76 pārspēja BK “Barons/LU” komandu. Valmierieši līdz ar to praktiski nodrošināja sev vietu LBL čempionāta pusfinālā. Abās komandās bija basketbolisti, kas nospēlēja veiksmīgi un neveiksmīgi, abās bija tādi, kam spēle pagalam neizdevās, tomēr laukuma saimniekiem bija stiprāks gars un tas mača beigās arī nosvēra uzvaras kausus “Valmieras piena” labā. Ja skatāmies tikai statistikā, tad viesi pieļāva par 7 kļūdām vairāk un tas divu spēkos apmēram līdzīgu komandu divcīņā ir pārāk daudz. Ar ko kompensēt lielo kļūdu skaitu nebija – piecu bumbu pārsvars cīņā zem groziem un nedaudz labāks trāpījuma procents soda metienos to nevarēja izdarīt, jo valmierieši, piemēram, nedaudz labāk meta trīspunktniekus.

Daudz kas atkarīgs no tā, kad komanda aizvada sekmīgu spēles posmu un valmierieši to izdarīja vissvarīgākajā brīdī – mača beigās. “Valmieras piena” līderi tieši pēdējās minūtēs bija savas lomas cienīgāki un nospēlēja to spilgtāk nekā viesu līderi. Neliels mierinājums BK “Barons/LU” faniem ir tas, ka savu šosezon līdz šim labāko maču aizvadīja Māris Gulbis, kurš iemeta visus četrus trīspunktniekus un ieguva 6 atlēkušās bumbas. Bet… Ko tas dod, ja salīdzinoši neveiksmīga spēle bija Andrejam Jansonam un Artūram Brūniņam, ja 6 (!) kļūdas pieļauj saspēles vadītājs Edmunds Gabrāns. “Valmieras pienam” uz katru spēles neveiksminieku atradās vismaz viens veiksminieks, bet viesiem tāda līdzsvara nebija.

Valmieras komanda par savu vietu LBL čempionāta pusfinālā var būt droša, bet tagad vajadzētu paspēkoties par vietu SEB BBL finālčetriniekā (pirms SEB BBL čempionāta valmierieši izvirzīja sev par mērķi iekļūt piecniekā). Tiesa, vismaz pašā turnīra sākumā izskatās, ka pārējās trīs Lietuvas komandas tomēr ir spēcīgākas par divām pārējām mūsu komandām, taču tikai šo komandu savstarpējās spēles parādīs, vai tā patiešām ir. Igaunijas klubi pagaidām ir vienīgie, kas 1.divīzijā nav guvuši uzvaras, taču tas mūsu komandas nedrīkst iemidzināt. Citādi pamošanās būs kā uz smagām paģirām. No mūsu komandām pirmās ar Igaunijas klubiem jau šās nedēļas nogalē savā laukumā tiksies BK “Ventspils” un BK “Barons/LU”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!