Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis īpaši nevēlējās komentēt basketbolistu Kristapa Valtera un Kaspara Kambalas atklāto vēstuli, uzsverot, ka viņi ne reizi vien ir noniecinājuši savu valstsvienību.

Jau vēstīts, ka drīz pēc Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra Valters un Kambala atklātā vēstulē kritizēja Latvijas izlases sastāva veidošanas principus, uzskatot, ka aģenta Artūra Kalnīša klientiem esot priekšrocības iekļūt valstsvienībā.

"Labākā atbilde ir izraudzīto spēlētāju sniegums laukumā, un Belgradas arēnā bija redzams, cik "pamatoti" ir daudzi pārmetumi. Ne jau debitantu sniegums mūs iegāza," portālam "basket.lv" sacīja Latvijas izlases treneris. "Vai cits sastāvs būtu nospēlējis labāk? Nezinu, bet to nezina arī tie, kuriem šķiet, ka viņi zina. Savukārt par "slaveno" atklāto vēstuli teikšu īsi: autori ne reizi vien jau ir noniecinājuši Latvijas valstsvienību. Kā teicis Monteņs, katrs var pateikt kādu muļķību, tikai žēl, ka tā izdomāta ar tik lielām grūtībām."

Bagatskis arī uzsvēra, ka pēc šāda turnīra nevienam valstsvienības pārstāvim nevar būt sajūta, ka darbs padarīts labi.

"Gandarījuma nevar būt, bet neesam zaudējuši vājākai komandai. Ieguvām labu pieredzi, sacenšoties ar citu basketbola skolu pārstāvjiem. Un objektīvi varam novērtēt savu vietu nu jau pasaules basketbola hierarhijā. Tā nav slikta, bet, protams, vienmēr gribas tikt augstāk," sacīja treneris. "Mums pašiem visvairāk žēl, ka neuzzināsim, kā būtu bijis, ja spēlētu finālā. Mēnesi ilgais darbs palika bez cerētās algas."

Latvijas izlases liktenis Belgradas turnīrā izšķīrās spēlē pret Puertoriko, bet, ko vajadzēja darīt citādāk, īsti joprojām nav atbildes.

"Redzot, cik grūti klājās Jānim Strēlniekam, iespējams, vajadzēja agrāk sūtīt laukumā Aigaru Šķēli. Taču spēles laikā nepameta sajūta, ka tūliņ, tūliņ Jānim un visai komandai atvērsies īstā elpa, un... Iespējams, vajadzēja samazināt slodzi Jānim Timmam, bet Jānis Bērziņš, kurš pārbaudes mačos ar agresīvu cīņu par atlēkušajām bumbām un sportisko nekaunību, pieteicās kā viņa dublieris, tajā mačā ne visai veiksmīgi iesaistījās pirmajā puslaikā un pazaudēja daļu pārliecības. Niansēs varēja kaut ko darīt savādāk, bet galvenais neveiksmes iemesls bija redzams statistikā – tālmetieni 3/26... Pat ņemot vērā, ka puertorikāņi mums bija uzspieduši pozicionālo spēli, arī tādā basketbolā neizskatījāmies slikti. Absolūti lielākā daļa metienu bija pamatoti – no labām pozīcijām, pēc kvalitatīvas bumbas izspēles. Zinājām, ka puertorikāņi ļaus mums tādus izdarīt un tam gatavojāmies. Tikai netrāpījām," skaidroja Bagatskis.

Bagatskis nebija apmierināts ar vairāku Latvijas izlases garo spēlētāju sniegumu, jo ne Kaspars Bērziņš, ne Mareks Mejeris, ne Mārtiņš Meiers neizdarīja to, ko varēja. "Bērziņa sniegums bija nepatīkams pārsteigums, ko nevaru izskaidrot. Pārbaudes spēlēs un treniņos viņš bija labākais līdz pat pēdējai dienai. Mejerim pietrūka jaudas. Fiziski viņš bija izšāvies garajā sezonā, zaudējot savus galvenos trumpjus – atlētismu un agresivitāti cīņā pie groziem. Meiers labi palīdzēja pret čehiem, bet pēdējā spēlē pārāk viegli ļāva sevi izprovocēt.Viņi ir profesionāļi, un sagaidu, ka tādi būs arī valstsvienībā, lai arī te spēlē bez atlīdzības," turpināja treneris.

"Valstsvienībā jāspēlē labākajiem, vienlaikus iesaistot arī jaunos – no šiem principiem neatkāpšos. Piemēram, man simpatizē šāgada U-20 izlases līdera Riharda Lomaža sportiskais raksturs un ar interesi sekošu Klāva Čavara gaitām. Ceru, ka visiem spēlētājiem būs veiksmīgas sezonas, visi būs atrisinājuši savas problēmas un būs gatavi pretendēt uz līdzdalību Eiropas čempionātā," teica Bagatskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!