Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis trešdien paziņoja valstsvienības kandidātus dalībai 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Kā prognozēts, kandidātu sarakstā ir divi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji - Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Kandidātu sarakstā nav iekļauts Latvijas Basketbola līgas (LBL) vērtīgākais spēlētājs Mareks Mejeris, kurš pats piezvanījis Bagatskim un paziņojis par iemesliem, kādēļ šoreiz nevarēs palīdzēt valstsvienībai. Tāpat valstsvienības kandidātu sarakstā nav Rodions Kurucs, kurš nesen atsauca savu dalību no šī gada NBA drafta.

Latvijas izlase gatavošanos Eiropas čempionātam sāks 17. jūlijā un pirms "Eurobasket 2017" aizvadīs deviņas pārbaudes spēles.

Latvijas izlase "Eurobasket 2017" priekšsacīkstēs spēlēs Stambulā vienā grupā ar Lielbritāniju, Krieviju, Beļģiju, Serbiju un mājinieci Turciju. Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies no 30. augusta līdz 17. septembrim.

"Pirms daudziem gadiem mums bija ļoti daudzsološa izlase pirms Eiropas čempionāta, likās ir labi nokomplektēta, bet tad aprīlī bija dažādas traumas. Toreiz vienā pozīcijā palikām gandrīz bez spēlētājiem. Tagad ir sezonas beigas, tagad viss ir skaidrs, bet izvēle nebija grūtāka kā citas reizes," LTV tiešraidē komentēja Bagatskis.

Kandidātu sarakstā šoreiz nav LBL čempionvienības "VEF Rīga" viens no līderiem Mejeris, kurš izlēmis sev dot atpūtu. "Mareks vienīgais man personīgi piezvanīja, mēs izrunājām situāciju. Viņš analizēja savu ķermeni un grib savādāk sagatavoties sezonai. Kā viņš teica, viņš pēc izlases jūtas iztukšots. Tas ir svarīgi, ja spēlētājs informē, ar ko treneriem rēķināties. Apsveicami, ka viņš analizē savu darbību un nemeklē attaisnojumu."

Latvijas valstsvienībā būs iespēja iekļūt arī vairākiem debitantiem: "Kā pirmais, protams, jāmin Kristaps Porziņģis, kurš pieaugušo valstsvienībā vēl nav spēlējis. Esam izrunājušies – pastāstīju, kā redzu Kristapa lomu komandā, un uzklausījis viņa domas. Priecē tas, ka viņš ir gatavs kopā ar komandu trenēties no pirmās dienas. Liepājas komandas sastāvā sezonas laikā sevi labi parādījis aizsargs Artūrs Ausējs. Būtu priecīgs pārbaudīt vēl kādu jauno ārējās līnijas spēlētāju, diemžēl sezonas klubos nav bijušas pietiekami pārliecinošas. Centra spēlētāji Iļja Gromovs un Klāvs Čavars, arī iepriekš izlasē epizodiski jau spēlējušais Andrejs Gražulis, ir jauni, motivēti un var ienest kopīgajā darbā papildus enerģiju. Iekļaušana paplašinātajā kandidātu sarakstā gan negarantē izsaukumu uz treniņnometni."

Tikmēr nav skaidrība par Kuruca neatrašanos sastāvā. Bagatskis nenorādīja, vai spēlētājs pats nav izvēlējies vai arī nav iekļauts starp kandidātiem. "Ar Kurucu ir īpaša situācija. Perspektīvs spēlētājs. Kā mēdz teikt, labs projekts. Viņš ir "Barcelona" rindās. Tas, ka ar viņu rēķinās tādā klubā, ir ļoti nozīmīgi."

Arī Dāvim Bertānam vēl priekšā sarunas ar Sanantonio "Spurs" vadību: " Dāvis Bertāns vairākkārt apliecinājis vēlmi spēlēt valstsvienībā, taču viņam vēl priekšā saruna ar Sanantonio klubu 27. jūnijā. Anžeja Pasečņika vasaras darbu grafiks atkarīgs no tā, kā viņam veiksies NBA draftā," skaidroja treneris.

Bagatskis atzina, ka pilnībā vēl nav nokomplektēts treneru sastāvs. Zināms, ka Bagatskim palīdzēs Roberts Štelmahers un Artūrs Štālbergs, bet būs vēl viens basketbola asistents – varbūt ārzemnieks, varbūt pašmāju speciālists.

"Pirmais darba cēliens sāksies 17. jūlijā Rīgā, taču dažādu iemeslu dēļ tajā nepiedalīsies vairāki ilggadējie pamatsastāva spēlētāji. Savukārt Kristapam Porziņģim augusta sākumā NBA programmas ietvaros paredzēta nedēļu ilga vizīte Āfrikā. Pirmajās pārbaudes spēlēs jūlija beigās Somijā nebūs labākais sastāvs, Klaipēdas turnīrā 4. un 5. augustā jau būsim stiprāki, bet pilnā sastāvā darbosimies no 8. augusta. Tai skaitā arī Rīgā paredzētajās pārbaudes spēlēs ar Polijas, Lietuvas, Rumānijas un Čehijas izlasēm," uzsvērta treneris.

Latvijas izlases kandidātu saraksts: Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Blūms, Žanis Peiners, Ingus Jakovičs, Dāvis Lejasmeiers, Aigars Šķēle, Artūrs Ausējs, Jānis Timma, Ojārs Siliņš, Kristaps Janičenoks, Rolands Šmits, Jānis Bērziņš, Kristaps Porziņģis, Mārtiņš Meiers, Dāvis Bertāns, Rolands Freimanis, Kaspars Bērziņš, Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs, Klāvs Čavars, Anžejs Pasečņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!