Foto: DELFI

Spēlēt ar "Barons kvartāls" komandu "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēles pretrunīgi vērtētajā sporta namā "Daugava" (DSN) atteikušās vienīgi "Ventspils" un "VEF Rīga" komandas, pastāstīja "Barons kvartāls" kluba valdes priekšsēdētājs Jānis Pormalis.

Šī mēneša sākumā Latvijas Basketbola savienība (LBS) pēkšņi aizliedza "Barons kvartāls" komandai aizvadīt DSN plānoto LBL spēli ar "Jēkabpili", lemjot, ka turpmāk vairs līgas mačus nedrīkstēs spēlēt zālēs, kas neatbilst Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumiem. Līdz šim "Barons kvartāls" tur spēlēja izņēmuma kārtībā, ko bija akceptējušas gandrīz visas līgas komandas.

Pagājušajā ceturtdienā LBS valde tomēr nolēma, ka divkārtējie Latvijas čempioni varēs turpināt spēlēt savā mājas zālē, ja tam piekritīs citas komandas. Turpinājumā to nav akceptējušas vienīgi kopvērtējuma līderes "VEF Rīga" un "Ventspils". "VEF Rīga" spēlēšanai DSN nepiekrita jau sezonas sākumā, bet "Ventspils" par to sāka šaubīties brīdī, kad šajā zālē smagu traumu guva komandas spēlētājs Andrejs Gražulis.

Kā pastāstīja Pormalis, saskaņošanu ar citiem klubiem veicis Latvijas Basketbola līgu direktora pienākumu izpildītājs Edgars Bērziņš.

""Ventspils" vēlme nespēlēt šajā arēnā ir morāli saprotama, turpretī "VEF Rīga" komandai, kas pati mums piedāvāja spēlēt daudzkārt sliktākā zālē, būtu morāls pienākums nospēlēt ar mums," pauda Pormalis.

Kā zināms, saistībā ar DSN problēmas rada fakts, ka zālē groza konstrukcija ir pārāk tuvu laukuma gala līnijai. Groza konstrukcijai jābūt divus metrus no laukuma līnijas, bet DSN tā ir 1,20 metru attālumā. Tomēr arī Latvijas vicečempione "VEF Rīga" šosezon spēlējusi LBL noteikumiem neatbilstošos apstākļos un oktobrī Aizkrauklē uzņēma "Barons kvartāls" komandu zālē, kur groza konstrukcija ir tikai metru no laukuma.

"LBL lēmums aizliegt mums spēlēt DSN nebija korekts, ja reiz pirms sezonas tika definēti noteikumi un citas komandas piekrita. Līdz ar to sezonas vidū tikām nostādīti ļoti sliktā stāvoklī, jo varējām pazaudēt sava mājas laukuma priekšrocības - esam šeit trenējušies un gatavojušies," teica Pormalis, atkārtoti stāstot, ka "Barons kvartāls" vasarā veiks DSN pārbūvi, lai laukums beidzot atbilstu LBL standartiem. "Nepieciešamā pārbūve ir liela un sarežģīta. Tā nav vienkārša cauruma izurbšana sienā, ir vajadzīga ļoti nopietna projekta saskaņošana. Ar DSN esam vienojušies, ka jūnijā ķersimies klāt, lai nākamajā sezonā šī zāle atbilstu augstajiem LBL kritērijiem."

Pormalis ironiski prognozēja, ka nākamajā sezonā spēlēt DSN varētu pieteikties vēl kāda komanda, "kurai tagad šī zāle ļoti nepatīk".

Rīgā pašlaik visiem starptautiskajiem standartiem atbilst vienīgi "Arēna Rīga" un "Elektrum" Olimpiskais centrs, bet otrajā no tām jau bāzējas trīs augstāko līgu basketbola komandas - "VEF Rīga", "Latvijas Universitāte" un "TTT Rīga".

"Vēl nav zināms, kur aizvadīsim mājas spēles ar "Ventspili" un "VEF Rīga" komandām. Kad tiks veidots nākamā gada spēļu kalendārs, pēc laikiem un iespējām skatīsimies, kur tad ir vistuvākās iespējamās vietas. Rīgai tuvumā zāli, kas atbilst noteikumiem, atrast nav nemaz tik vienkārši," pauda Pormalis.

Ar sešām uzvarām 12 spēles "Barons kvartāls" ieņem ceturto vietu LBL kopvērtējuma tabulā, atpaliekot vienīgi no neapšaubāmajām līderēm "VEF Rīga" un "Ventspils", kā arī "Jūrmala"/"Fēnikss" vienības, ko pagājušajā nedēļā spēja uzvarēt pat divreiz, turklāt abās spēlēs ar aptuveni 20 punktu pārsvaru.

Tikmēr "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) turnīrā rīdzinieki ar pieciem panākumiem septiņos mačos atrodas A apakšgrupas trešajā pozīcijā, tomēr divām līderēm ir tāda pat uzvaru un zaudējumu attiecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!