Foto: F64

Negaidītu zaudējumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā turnīra mačā sestdien piedzīvoja izslēgšanas spēļu pretendente "Barons"/LDz, kas izbraukumā ar 77:81 (17:8, 13:20, 17:25, 21:15, 9:13) pagarinājumā piekāpās vienai no sacensību pastarītēm "Saldus" komandai.

Lai gan "Barons"/LDz spēli iesāka veiksmīgi, izvirzoties vadībā ar 17:8, mājiniekiem no "Saldus" izdevās atspēlēties, bet otrajā puslaikā - jau pārņemt vadību. Līdz pat pamatlaika izskaņai abas vienības aizvadīja spraigu cīkstēšanos, bet divas sekundes līdz pamatlaika izskaņai "Saldus" basketbolists Mārtiņš Rugājs ar trim precīziem soda metieniem panāca izlīdzinājumu 68:68.

Līdz ar to duelis turpinājās pagarinājumā, kur pārliecinošāk tomēr darbojās "Saldus", gūstot negaidītu uzvaru.

Uzvarētāju sastāvā 24 punktus iemeta amerikānis Prestons Medlins, bet 16 pievienoja Roberts Freimanis. Tikmēr "Barons"/LDz rindās 19 punktus guva horvāts Mateo Kedžo, kuram arī desmit atlēkušās bumbas, bet par diviem punktiem mazāk iekrāja pieredzējušais Kaspars Kambala.

Pirms tam šajā sezonā abas vienības bija tikušās trīs reizes, ik reiz pie panākuma tiekot "Barons"/LDz basketbolistiem.

"Barons"/LDz šobrīd jau ir cietuši četrus zaudējumus pēc kārtas, turklāt 28.martā nācās piekāpties arī sīvākajai konkurentei "Jelgavai". Tikmēr "Saldus" vienība pēdējo četru maču laikā tikusi pie trim panākumiem.

Tikmēr citā mačā pie uzvaras izdevies tikt vienai no turnīra favorītēm "Liepāja"/"Triobet", kas savu skatītāju priekšā ar 78:65 (22:15, 26:14, 12:24, 18:12) pārspēja pagājušās sezonas bronzas medaļnieci "Jēkabpili".

Maču liepājnieki iesāka vareni, pamanoties pirmā puslaika gaitā iekrāt pat 21 punkta pārsvaru (45:24), tomēr otrajā puslaikā viesi no Jēkabpils prata dueli izlīdzināt, taču konkurentus nepanāca, lai gan 29.minūtē tablo vēstīja tika piecu punktu pārsvaru par labu "Liepāja"/"Triobet" (58:53).

Mājinieku rindās 15 punktus iemeta Lauris Blaus, bet 13 pievienoja Mareks Jurevičus. Savukārt "Jēkabpils" rindās ar 12 punktiem atbildēja Andrejs Šeļakovs un Maikls Bērvels.

Šosezon šīs komandas tikušās četras reizes, vienībām uzvaras dalot uz pusēm.

Liepājnieki šobrīd izcīnījuši piecus panākumus pēc kārtas, kas ļauj saglabāt cerības regulāro sezonu noslēgt kopvērtējuma pirmajā pozīcijā, tādejādi apsteidzot "Ventspili". Tiesa, "Liepāja"/"Triobet" nedrīkst zaudēt nevienā no atlikušajiem diviem mačiem. Tikmēr "Jēkabpils" vienība pēdējo četru maču laikā tikusi pie viena panākuma.

Pie vēl vienas uzvaras tikmēr izdevies tikt "Valmierai", kas sestdien savā laukumā ar 79:74 (22:21, 20:22, 21:16, 16:15) pārspēja vēl vienu izslēgšanas spēļu tīkotāju "Jelgavu".

Abas vienības aizvadīja spraigu dueli, pirmajam puslaikam noslēdzoties tikai ar viena punkta pārsvaru par labu jelgavniekiem (43:42). Tomēr trešajā ceturtdaļā mājiniekiem no Valmieras izdevās pārņemt vadību, turklāt panākt jau 11 punktu pārsvaru (59:48). Tomēr "Jelgava" atgrieza intrigu, jo divas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām rezultāta tablo vēstīja vairs tikai 75:74 par labu "Valmierai".

Atlikušajā pamatlaika daļā Zemgales klubs gan neguva vairs ne punkta un piedzīvoja zaudējumu.
Uzvarētāju rindās 17 punkts iemeta Džastins Hērts, bet 15 pievienoja Dāvis Rozītis un Aigars Šķēle. Savukārt "Jelgava" sastāvā 21 punktu iemeta Dāvis Geks.
Četros šīs sezonas abu komandu savstarpējos mačos pie trim panākumiem tikusi "Valmiera", bet sestdien gūtais panākums arī "Valmierai" ļauj cerētu uz vietu izslēgšanas cīņās.

"Jelgavas" komanda šobrīd par vienas uzvaras tiesu atpaliek no kopvērtējuma sestās vietas īpašnieces "Barons"/LDz, bet Zemgales klubs vienu maču līdz regulārā turnīra beigām jau zaudējis izredzes sasniegt izslēgšanas spēles.

"Barons"/LDz regulārajā turnīrā vēl jāaizvada divi mači - pret "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Valmieru". Viens panākums kādā no šīm spēlēm komandai ļaus sasniegt izslēgšanas spēles. Savukārt pie vienādas "Barons"/LDz un "Jelgava" bilances pirmie tik un tā būs augstāk.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kam ir 13 uzvaras 16 spēlēs, otrajā vietā ar astoņiem panākumiem desmit cīņās ir "VEF Rīga" komanda, kurai ar 23 panākumiem 29 mačos seko "Liepāja"/"Triobet".

"Jūrmala"/"Fēnikss" ar 17 uzvarām 29 cīņās ir ceturtā, piektajā vietā ar 16 uzvarām 30 spēlēs atrodas "Jēkabpils", bet "Barons"/LDz ieņem sesto pozīciju ar 14 uzvarām 29 spēlēs.

Tikmēr "Valmiera" un "Jelgava" ar 13 uzvarām 30 mačos atrodamas attiecīgi septītajā un astotajā vietā, bet pastarīšu "Latvijas Universitātes" un "Saldus" rēķinā ir pa septiņām uzvarām.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā tā arī neiesaistīsies, jo komandai netika atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!