Foto: DELFI.lt

"Jūrmalas" komanda ceturtdien kļuva par Baltijas Basketbola līgas (BBL) vicečempioni, bet pie zelta tika latvieša Artūra Ausēja pārstāvētā Lietuvas komanda Pasvāles "Pieno žvaigždes".

"Jūrmalas" basketbolisti fināla atbildes mačā piekāpās ar rezultātu 68:76 (18:25, 24:18, 12:22, 14:11), divu spēļu summā Pasvāles vienībai piekāpjoties ar 148:174.

Jūrmalas basketbola komanda BBL turnīrā startēja ceturto sezonu, bet finālu sasniedza pirmo reizi. Iepriekšējo reizi kāds no Latvijas basketbola klubiem BBL finālā iekļuva 2015.gadā, kad "Ventspils" divu spēļu summā piekāpās Lietuvas komandai "Šiauliai". Ventspilnieki arī ir vienīgā pašmāju vienība, kas kļuvusi par šīs līgas čempioniem, titulu iegūstot 2013.gadā.

Jūrmalniekiem rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Ervīns Jonāts, pa 11 punktiem guva Edgars Jeromanovs un Andrejs Šeļakovs, bet desmit punkti bija Uģa Pinetes kontā. Zem groziem vislabāk nocīnījās Deniss Krestiņins, kurš iekrāja 12 atlēkušās bumbas.

Tikmēr Pasvāles vienībā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Ausējs, kamēr ar 15 punktiem, septiņām bumbām zem groziem un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās kanādietis Džehens Manigā.

Finālsērijas vērtīgākais spēlētājs bija Manigā, kurš divos mačos vidēji guva 14,5 punktus, veica 7,5 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 6,0 atlēkušās bumbas.

"Pieno žvaigždes" par BBL čempioni kronēta pirmo reizi, bet komandas galvenais treneris Ģedimins Petrausks tika pie sava ceturtā titula Baltijā, jo līdz čempionu tronim trīs reizes aizvedis arī "Šiauliai" vienību.

"Jūrmalai" šajā mačā bija grūts uzdevums, jo pirms Latvijas komanda savā laukumā cieta sakāvi ar 80:98.

Pēc zaudēta pirmā ceturkšņa otrajā jūrmalnieki ieguva trīs punktu pārsvaru, bet lielajā pārtraukumā devās ar viena punkta deficītu (42:43) jeb mīnus 19 punktiem divu spēļu summā. Trešajā ceturtdaļā Latvijas komanda nespēja salauzt cīņas gaitu, nonākot iedzinējos jau ar vairāk nekā desmit punktiem.

Mača noslēdzošajā ceturksnī cīņa ritēja vairs tikai par uzvaru spēlē, virsroku ar 76:68 gūstot laukuma saimniekiem.

Pasvāles komanda pērn spēlēja BBL finālā, divu maču summā ar rezultātu 162:174 piekāpdamās Prienu-Birštonas "Vytautas". Šosezon "Vytautas" pēc amerikāņu brāļu Bolu pievienošanās atteicās no dalības BBL un tās rezultāti tika anulēti.

Ceturtdaļfinālā "Jūrmala" divu spēļu summā pārspēja Igaunijas klubu "Kalev/TLU", bet pusfinālā tika galā ar "Tartu Universitāti". Savukārt "Pieno žvaigždes" ceturtdaļfinālā pārspēja Igaunijas komandu "Port of Parnu", bet pusfinālā pieveica "Šiauliai".

Jūrmalnieki, ņemot vērā dueļus arī "OlyBet" Latvijas Basketbola līgā (LBL), izcīnījuši sešas uzvaras pēdējās deviņās spēlēs, kamēr "Pieno žvaigždes" pirmdien vietējā čempionātā pārtrūka piecu uzvaru sērija, ciešot neveiksmi pret Ķēdaiņu "Nevežis".

Ar 18 uzvarām 23 mačos "Jūrmala" ieņem drošu trešo pozīciju LBL kopvērtējuma tabulā, savukārt Pasvāles vienība Lietuvas meistarsacīkstēs ar 11 panākumiem 28 cīņās ir sestā.

Trešdien par BBL bronzas medaļnieci otro gadu pēc kārtas kļuva "Tartu Universitāte", kas divu maču summā ar 164:158 pārspēja "Šiauliai" vienību no Lietuvas.

Atšķirībā no iepriekšējām sezonām, šoreiz izslēgšanas spēlēs piedalās tikai tās komandas, kuras aizvadījušas pamatturnīru, kamēr iepriekš izšķirošajā BBL čempionāta fāzē iesaistījās arī tie klubi, kuri sezonas laikā startēja Eirokausos.

BBL piecas reizes triumfējusi Kauņas "Žalgiris" komanda (2005., 2008., 2009., 2011. un 2012.gadā), pa trim tituliem ir Viļņas "Lietuvos rytas" (2006., 2007., 2010.) un "Šiauliai" (2014., 2015., 2016.) vienībā, bet pa vienai trofejai - "Ventspilij" (2013), Prienu-Birštonas "Vytautas" (2017) un "Pieno žvaigždes" (2018).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!