Foto: LETA

"Ventspils" basketbolisti trešdien dramatiskā izbraukuma spēlē ar rezultātu 81:78 (20:27, 27:12, 22:16, 12:23) uzvarēja "VEF Rīga" komandu, pēc četru gadu pārtraukuma kļūstot par valsts čempioniem.

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) šīs sezonas finālsērijā "Ventspils" triumfēja ar rezultātu 4-2, pirmo reizi kopš 2014. gada virs galvas ceļot uzvarētāju kausu.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar 15 punktiem bija Juļs Juciks, bet rīdziniekiem — Kendriks Brauns, kurš guva 22 punktus.

Abas komandas šo spēli aizvadīja ar deviņiem spēlētājiem, piedevām "Ventspils" komandai otrajā puslaikā nespēja palīdzēt Emanuēls Ubilla, kurš pirmajā puslaikā guva astoņus punktus, bet pēc tam traumas dēļ laukumā nedevās.

Tikmēr "VEF Rīga" komandai arī šajā mačā nepalīdzēja komandas kapteinis Mareks Mejeris, kuram ir ceļgala trauma, ko viņš guva VTB Vienotās līgas ceturtdaļfināla spēlē pret Maskavas CSKA. Jau iepriekšējos trīs fināla mačos rīdziniekiem bija jāiztiek bez viena no komandas vadošajiem spēlētājiem.

Spēli labāk iesāka rīdzinieki, kuri panāca 12:4 savā labā, tomēr pēc tam "Ventspils" guva sešus punktus pēc kārtas. Pirmās ceturtdaļas beigās "VEF Rīga" gan atkal spēja atrauties (27:20), jo ventspilniekiem nesekmējās ar soda metieniem, lai gan viņi tos izpildīja uz pusi vairāk par pretiniekiem.

Savukārt otrās ceturtdaļas pirmajā pusē rīdzinieki spēja saglabāt pārsvaru 35:30, taču tad laukuma saimnieku uzbrukums sāka buksēt, bet "Ventspils" veica izrāvienu 13:2, pirmā puslaika beigu daļā iegūto pārsvaru palielinot līdz astoņiem punktiem.

Trešajā ceturtdaļā "Ventspils" spēja ne tikai saglabāt pārsvaru, bet to arī palielināt, pirms pēdējām desmit minūtēm esot vadībā ar 69:54.

Mača beigas izvērtās ļoti dramatiskas, jo "VEF Rīga" aizsardzībā spēja nobremzēt pretiniekus, minūti un 22 sekundes pirms pamatlaika beigām jau panākot 78:77 savā labā. Taču turpinājumā rīdzinieki kļūdījās, kamēr "Ventspils" komandā kapteinis Māris Gulbis trāpīja divpunktnieku, bet pašās beigās divus sodiņus iemeta arī Dominess Bērnets, kas ļāva kurzemniekiem sākt līksmot.

Pirmie divi šīs sērijas mači norisinājās Ventspilī. Vispirms 19. maijā kurzemnieki guva uzvaru ar 94:87, bet divas dienas vēlāk "VEF Rīga" revanšējās ar 81:71. Pēc ilgāka pārtraukuma, kas radās, jo "VEF Rīga" piedalījās VTB Vienotās līgas izslēgšanas spēļu turnīrā, finālsērija ceturtdien atsākās Rīgā, kad mājinieki guva virsroku ar rezultātu 76:66, bet sestdien ventspilnieki revanšējās ar 89:83. Savukārt jau pirmdien Kurzemes klubs savā laukumā guva pārliecinošu uzvaru ar 96:73, sperot vēl vienu soli tuvāk titulam.

Par Latvijas čempioniem "Ventspils" basketbolisti kļuva desmito reizi. Laika posmā no 2000. līdz 2006. gadam kurzemnieki bija nepārspēti septiņas reizes pēc kārtas, zelta medaļas izcīnot arī 2009. un 2014. gadā.

"Ventspils" LBL finālsērijā piedalījās 18.r eizi 21 sezonas laikā, tai skaitā 16.reizi to darīja ar pamatturnīra laikā izcīnītajām sava laukuma priekšrocībām. Desmit reizes tās palīdzēja izcīnīt čempionu kausu, tai skaitā divreiz (2000. un 2009. gadā) izdevās savā laukumā gūt virsroku sērijas izšķirošajā - septītajā - spēlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!