Foto: DELFI
Latvijas basketbola klubs "Ventspils" otrdien FIBA Izaicinājuma kausa spēlē savā laukumā ar rezultātu 72:63 (20:16, 16:13, 18:15, 18-19) pārspēja Sēdertaljes "Kings" komandu. Šīs Latvijas klubam bija 100.panākums Eiropas klubu turnīros.

Punktu guvēji BK "Ventspils" komandā: Ronalds Zaķis 21, Artjoms Butjankovs 14 (7 atlekušās bumbas), Māris Gulbis 11 (6 atlekušās bumbas), Lorenzo Viljams 8 (6 rezultatīvas piespēles), Jānis Timma 7 (13 atlekušās bumbas, 6 rezultatīvas piespēles), Sandis Valters 6, Anatolijs Kaširovs 3. Andrejs Gražulis, Edgars Štelmahers, Iļja Gromovs, Toms Leimanis – laukumā nedevās.

Tikmēr "Sodertalje Basket" komandas labā 22 punktus guva amerikānis Džons Robersons.

Spēles ievadā vadībā paguva pabūt abas komandas, bet pēc 7:0 izrāviena "Ventspils" komanda pēc trim nospēlētām minūtēm panāca 11:5 savā labā. Brīdi vēlāk laukuma saimnieku pārsvars sasniedza arī astoņu punktu atzīmi, tomēr pēc 9:0 izrāviena vadību vēlreiz ieguva viesi. Minūti pirms ceturtdaļas beigām "Ventspils" atradās vadībā ar 17:16 un pēc vairākām viesu kļūdām panāca četru punktu pārsvaru - 20:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā ventspilnieki bieži sasteidza uzbrukumus, tomēr tas mājiniekiem neliedza atjaunot astoņu punktu pārsvaru (24:16). Viesiem ātri vien izdevās atspēlēt četrus punktus, bet četras minūtes pirms puslaika beigām "Ventspils" atradās vadībā ar 29:23. Pateicoties ļoti paviršai spēlei uzbrukumā un aizsardzībā, nākamo divu minūšu laikā mājinieki neizmantoja iespējas atrauties un ļāva "Sodertalje Basket" basketbolistiem atspēlēt divus punktus. Minūti pirms puslaika beigām "Ventspils" atradās vadībā ar 34:27, bet atlikušajā laikā mājinieku pārsvars palika nemainīgs.

Trešās ceturtdaļas pirmo trīs ar pusi minūšu laikā mājinieki guva tikai vienu punktu, kamēr Sēdertaljes klubs atbildēja ar desmit un pārņēma vadību. Viesi vadībā pabija tikai īsu brīdi, jo "Ventspils" prata veikt 7:0 izrāvienu un vēlāk panākt 49:42 savā labā. Līdz ceturtdaļas beigām laukuma saimnieki divas reizes izvirzījās vadībā ar deviņu punktu pārsvaru, bet pēdējā uzbrukumā pirmo reizi panāca +10.

Noslēdzošās ceturtdaļas ievadā ventspilnieki uz brīdi pabija vadībā ar 12 punktiem, taču vēl vairāk atrauties mājiniekiem neizdevās. Tomēr arī viesu komandas centieni atspēlēties bija nesekmīgi, "Ventspils" vienībai saglabājot cīņas kontroles grožus savās rokās. Ceturtdaļas vidū nesportisku piezīmi saņēma Māris Gulbis, kā rezultātā "Sodertalje Basket" pietuvojās līdz deviņu punktu atstatumam. Uzreiz ar trīspunktu metienu atbildēja Sandis Valters, bet trīs ar pusi minūtes pirms cīņas beigām viesi spēja panākt septiņu punktu deficītu. Uz to "Ventspils" komanda atbildēja ar sešiem pēc kārtas gūtiem punktiem, nodrošinot panākumu. Viesi ar presinga palīdzību centās pārsvaru sadeldēt, tomēr neveiksmes uzbrukumā to liedza īstenot.

Ar Sēderteljes klubu ventspilnieki vienā apakšgrupā pirmajā posmā tikās arī pērn, kad pretiniekus ar Agni Čavaru sastāvā ar 82:80 uzvarēja izbraukumā, bet ar 90:56 sagrāva savā laukumā.

Šajā grupā cīnās arī Austrijas vienība Vīnes "Zepter" un Igaunijas komanda Tartu "Rock".

Tieši pret igauņiem aizvadītajā nedēļā "Ventspils" sāka cīņas Eiropas Izaicinājuma kausa izcīņā. Izbraukumā ziemeļu kaimiņi dramatiskā cīņā tika pieveikti ar rezultātu 66:65, lai gan spēles gaitā kurzemnieki atradās iedzinējos ar 17 punktu starpību. Arī "Sodertalje Basket" turnīru iesāka ar uzvaru, pirmajā mačā ar 82:73 savā laukumā pārspējot "Zepter" vienību.

Sākotnēji komandas sadalītas astoņās grupās, pa četrām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras grupas divas labākās komandas iekļūs "Top 16" turnīrā, kur vienības atkal tiks sadalītas grupās, pa četrām komandām katrā.

Savukārt tad pēc divu apļu turnīra divas labākās vienības no katras grupas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kurā uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz divām uzvarām.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji kvalificēsies finālčetrinieka turnīram.

Kā ziņots, pagājušajā sezonā "Ventspils" nespēja kvalificēties Eiropas Izaicinājuma kausa ceturtdaļfinālam, kaut pirmajā posmā cīnījās bez zaudējumiem. "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā "Ventspils" ar 1-4 piekāpās "VEF Rīga" komandai, sudraba medaļas iegūstot trešo gadu pēc kārtas, bet Baltijas Basketbola līgā (BBL) "Ventspils" kļuva par pirmo klubu no Latvijas, kas triumfējis sacensībās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!