Pie svarīga panākuma "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā trešdien tika "Valmiera"/ORDO, kas savu skatītāju priekšā ar 82:71 (13:12, 23:14, 23:17, 23:28) pārspēja "Liepāju"/"Triobet".

"Valmieras"/ORDO sastāvā 24 punktus iemeta Armands Šķēle, bet 17 pievienoja viņa jaunākais brālis Aigars Šķēle. Šajā spēlē mājinieku rindās pēc desmit gadu pārtraukuma atgriezās Akselis Vairogs, kurš nepilnu četru minūšu laikā pie punktiem netika.

Savukārt liepājniekiem 19 punktus guva Gints Antrops, bet Klāvs Čavars pievienoja 17 punktus un desmit bumbas zem groziem.

Lai gan duelis starp abām komandām sākās līdzīgā, bet mazrezultatīvā cīņā, Valmieras basketbolisti veica izrāvienu otrajā ceturtdaļā, no 13:12 panākot 22:12. Pēcāk liepājnieki dažus punktus atguva, taču līdz lielajam pārtraukumam mājinieki atkal savu pārsvaru atguva, atpūtā dodoties ar 12 punktu handikapu (36:24).

Otrā puslaika pirmajā daļā "Valmieras"/ORDO pārsvars pārsniedza arī 20 punktus (59:38), bet pamatlaika izskaņā "Liepāja"/"Triobet" spēja atgūties un nedaudz atjaunot intrigu šajā spēlē. Kad līdz ceturtā ceturkšņa beigām bija palikušas nepilnas četras minūtes, viesu basketbolists Mikus Sokolovs ar precīzu tālmetienu panāca vairs tikai mīnus septiņi liepājniekiem (61:68).

Tiesa, Valmieras komanda tik un tā savu pārsvaru nosargāja un izcīnīja uzvaru.

Valmieras un Liepājas komandas šosezon LBL turnīrā divas reizes jau bija tikušās, abām uzvarot savā laukumā. Sezonas sākumā "Valmiera"/ORDO mājās uzvarēja ar 71:67, bet decembra beigās "Liepāja"/"Triobet" mājās revanšējās ar 91:87.

Kā zināms, "Valmieras"/ORDO sastāvu otrdien papildināja Vairogs, kurš komandā atgriezies pēc desmit gadu pārtraukuma.

Šo sezonu Vairogs sāka Lietuvas čempionāta komandā Panevēžas "Lietkabelis", tomēr traumas dēļ spēlēja maz. Iepriekšējās trīs sezonās Vairogs bija komandas kapteinis "Ventspils" komandā, kuru vadīja Roberts Štelmahers, kurš kopš janvāra ir galvenais treneris "Valmieras"/ORDO vienībā.

"Valmieras"/ORDO sastāvā 30 gadus vecais Vairogs "aizpildīs robu" komandas komplektācijā, kas radies pēc Haralda Kārļa gūtās krustenisko saišu traumas.

Tikmēr citā mačā pārliecinošu uzvaru izcīnījusi valsts vicečempione "Ventspils", kas savu skatītāju priekšā ar 91:61 (18:7, 18:21, 27:10, 28:23) pieveica pagājušās sezonas Latvijas čempionāta bronzas medaļnieci "Jēkabpili".

Ventspilnieku rindās 18 punktus iemeta Andrejs Gražulis, bet 12 pievienoja pieredzējušais Kristaps Janičenoks. Tikmēr "Jēkabpilij" ar 20 punktiem izcēlās lietuvietis Modests Kumpis, kamēr par trim mazāk pievienoja cits leģionārs Tailers Larsons, kuram arī deviņas bumbas zem groziem.

Jau pirmās ceturtdaļas laikā "Ventspils" ieguva 12 punktu pārsvaru (18:6), taču pirmā puslaika turpinājumā viesiem no Jēkabpils izdevās izlīdzināt dueļa gaitu. Pirmo puslaiku kurzemnieki noslēdza ar 36:28 sev par labu, bet uzvaru viņiem izdevās nodrošināt otrajā puslaikā, trešajā ceturtdaļā pretiniekiem ļaujot iemest tikai desmit punktus, kamēr paši guva 27. Noslēdzošajā ceturksnī "Ventspils" pārsvars pārsniedza arī 30 punktus.

"Ventspils" un "Jēkabpils" šosezon savā starpā iepriekš bija tikušās divas reizes. Sezonas sākumā ventspilnieki viesos uzvarēja ar 89:62, bet decembra sākumā savā laukumā negaidīti zaudēja ar 60:66.

Savukārt vēl vienā trešdienas duelī "Ogre"/"Kumho Tyre" spraigā duelī savā laukumā ar 73:72 (9:11, 27:20, 15:18, 22:23) pārspēja "Jūrmalu"/"Fēniksu", līdz ar to pārtraucot 15 zaudējumu sēriju.

Mājinieku sastāvā 18 punktus iemeta Guntis Sīpoliņš, bet ar 16 izcēlās Lauris Mizis, kuram arī 12 atlēkušās bumbas. Tikmēr jūrmalniekiem Kristaps Mediss izcēlās ar 17 punktiem, bet par vienu mazāk pievienoja Endrū Šmits, kuram arī 11 bumbas zem groziem.

Pirmajā ceturtdaļā abas komandas kopumā guva tikai 20 punktus, vadībā ar 11:9 esot jūrmalniekiem. Tomēr pirmā puslaika otru pusi labāk aizvadīja Ogres vienība, to noslēdzot ar piecu punktu pārsvaru (36:31). Arī otrajā puslaikā starp abām komandām turpinājās līdzvērtīga spēkošanās, turklāt "Ogre"/"Kumho Tyre" izdevās turēties vadībā ar dažu punktu pārsvaru.

Tomēr, pamatlaikam tuvojoties izskaņai, "Jūrmala"/"Fēnikss" pārņēma vadību, bet pašās beigās aizritēja bezkompromisa cīņa punkts punktā. Tajā tomēr uzvaru izdevās gūt Ogres vienībai, izšķirošo grozu 18 sekundes pirms pamatlaika beigām gūstot Mārcim Vītolam.

"Ogres"/"Kumho Tyre" un "Jūrmalas"/"Fēniksa" iepriekšējos divos šīs sezonas dueļos divas uzvaras bija guvuši jūrmalnieki. Viens panākums oktobrī viesos tika gūts pārliecinoši ar 84:55, taču otrs decembrī savās mājās izcīnīts vien spēles pagarinājumā ar 106:98.

LBL turnīra tabulā līderi ar 20 uzvarām 24 mačos ir "Ventspils" basketbolisti, ar 11 panākumiem 13 mačos seko "VEF Rīga", bet trešā ar 18 uzvarām 24 spēles ir "Valmiera"/ORDO.

Tikmēr 16 panākumi 24 mačos ir "Liepājas"/"Triobet" kontā, kamēr ar 13 panākumiem 23 spēlēs piektajā vietā seko "Jēkabpils". Savukārt pirmo sešinieku noslēdz "Jūrmala"/"Fēnikss", kas guvusi 14 uzvaras 25 spēlēs.

Pie septiņiem panākumiem 14 spēlēs tikusi "Valka"/"Valga", kas kā pēdējā saglabā reālas izredzes izjaukt pirmo sešinieku, astoto vietu ar septiņām uzvarām 24 spēlēs ieņem "Jelgava", seši panākumi ir "Barons"/LDz, bet pa četrām uzvarām guvušas "Latvijas Universitāte" un "Ogre"/"Kumho Tyre".

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!