Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pēc Rima Kurtinaiša aiziešanas un Ramūna Butauta kļūšanas par Latvijas basketbola kluba "VEF Rīga" galveno treneri komandā lielas izmaiņas nav paredzamas, jo abi speciālisti ilgi strādājuši kopā, ir labi draugi un abiem ir vienādi uzskati, trešdien speciālā preses konferencē apliecināja abi treneri.

Jau ziņots, ka Kurtinaiša, kurš pieņēmis Krievijas kluba "Himki" piedāvājumu, vietā "VEF Rīga" galvenā trenera amatā strādās Butauts. Ar pazīstamo lietuvieti tuvākajās dienās tiks noslēgts līgums līdz šīs sezonas beigām un vēl uz divām sezonām.

"Iekāpt komandā pirms "play off" spēlēm līdzinās krievu ruletei, tomēr piekritu. Pirmkārt mani pārliecināja personības – ["VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars] Jaunups un Rims," teica Butauts. "Ar Edgaru esam pazīstami jau daudzus gadus vēl no "ASK Rīga" laikiem. Ik pa laikam sazvanāmies un zinu, ka viņam ir lieli plāni basketbolā. Cienu cilvēkus, kuriem ir lieli mērķi un savs redzējums."

"Savukārt ar Rimu pazīstami jau esam laikam 35 gadus. Pat bail tagad skatīties pasē, ja tā padomā. Mums ir ne tikai līdzīgs redzējums basketbolā, bet arī dzīvē. Gribēju gadu atpūsties, bet tagad jau sāku just, ka "velk" atpakaļ uz basketbolu, nevaru bez tām izjūtām dzīvot."

Kurtinaitis atzina, ka Butauts turpinās iesākto, jo abi savulaik ir kopā strādājuši. "Ar Ramūnu kopā trenējam Lietuvas izlasi, manā sporta skolā kopā strādājām, kopā uzvarējām U-20 pasaules čempionātā ar Lietuvas izlasi. Nekas jau nemainīsies, tie paši akcenti paliks. Mēs vienādi saprotam basketbolu."

Butauts uzsvēra, ka komandā ir jau paveikts liels darbs un izveidota laba sistēma, bet viņam pašam tagad vajadzēs vairāk iedziļināties visos sīkumos.

Butautam šī ir atgriešanās Latvijā kā galvenajam trenerim. No 2005.gada līdz 2008.gadam bija "ASK Rīga" galvenais treneris. No "ASK Rīga" Butauts aizgāja 2008.gada nogalē, kad klubs jau bija uz izjukšanas robežas.

Pirms "ASK Rīga" Butauts trenēja "Šiauliai", bet 2009.gadā kļuva par Ukrainas kluba "Doņeck" galveno treneri. 2009.gada nogalē Butauts aizgāja "Doņeck", kuru skāra krīze, un uzreiz pievienojās slavenajam lietuviešu klubam Kauņas "Žalgiris". Taču titulētā Kauņas kluba galvenā trenera amatā Butautas nenoturējās pat divus mēnešus, jo pērnā gada februārī tika atlaists.

Kopš tā brīža Butauts komandas nav trenējis un nebija domājis trenēt šosezon, tomēr piekrita "VEF Rīga" piedāvājumam.

"Pēc neveiksmes 2009.gada Eiropas čempionātā [Butauts atkāpās pēc Lietuvas izgāšanās šajā čempionātā], pēc divu komandu nomainīšanas sezonas laikā gribēju paiet nost no visa, atpūsties, sakoncentrēt savas domas. Tomēr piekritu jau tagad, jo labs izaicinājums."

2008.gadā Butauts aizgāja no "ASK Rīga", taču tolaik ambiciozais klubs palika lietuvietim parādā ievērojamu summu. "ASK Rīga" maksātnespējas procesa materiāli liecina, ka klubs lietuviešu speciālistam ir palicis parādā vairāk nekā 200 000 latu.

Butautu no atgriešanās Latvijā nav atturējusi šī neveiksme ar "ASK Rīga" un parādu. ""ASK Rīga" ir vēsture. Par to negribu diskutēt. Ja jau esmu te atbraucis, tad uzticos klubam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!