Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases treneru kolektīvs centīsies izveidot labu, cīņasspējīgu, azartisku komandu, kas parādīs labu spēli un izcīnīs uzvaras, preses konferencē pirms gaidāmā 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmā mača sacīja jaunais valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmais duelis ar Lietuvu notiks 21.novembrī Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā.

"Uzsākam ciklu ar vairākiem jauninājumiem - kvalifikācija notiek rudenī un ziemā, tāpēc būs iespēja sezonas laikā redzēt visas labākās spēlētājas. Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) atgriezusies pie modeļa, kas bija spēkā pirms 12 gadiem, un spēļu vairs vasarā nebūs," pauda Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins. "Tāpat mūsu komandai ir jauns galvenais treneris, kurš ir arī bronzas medaļas ieguvējs ar Latvijas U-20 izlasi. Mērķis mums paliek vecais - izcīnīt ceļazīmi uz finālturnīru. Turklāt komandā ir pilnīgi visas šī brīža labākās basketbolistes, kā ilgi nav bijis, arī Zane Teilāne un Elīna Babkina, kuru nebija vasarā. Sagatavošanās posms ir īss, un vieglas pastaigas nebūs. Cerams, ka skatītāji radīs labu atmosfēru un meitenēm dos papildu stimulu."

Šajās piecās dienās paredzētas septiņas nodarbības. To laikā treneri klātienē izvērtēs spēlētāju sportisko formu un veselības stāvokli, kā arī tiks pieslīpēts komandas taktikas arsenāls.

"Prieks par saņemto piedāvājumu trenēt valsts labākās basketbolistes. Katram trenerim šāds piedāvājums ir ļoti izaicinošs un uzliek lielu atbildības slogu, bet domāju, ka ar savu iepriekšējo pieredzi šis ir loģisks nākamais solis. Paldies meitenēm, kuras atsaucās ļoti ātri, jo pēc piedāvājuma man nebija laika runāt ar meitenēm. Piekritu dienas laikā, bet jau pēc manas apstiprināšanas visas meitenes atsaucās ļoti ātri. Vienīgi nav Sabīnes Niedolas, kura spēlē ar pusizārstētu traumu, tāpēc viņai tagad būs desmit dienas mieram, lai apārstētu traumu, un viņa pievienosies mums uz februāra spēlēm. Citu reālu kandidāšu, izņemot ASV spēlējošās, nebija. Centīsimies izveidot labu, cīņasspējīgu, azartisku komandu, kas parādīs labu spēli un izcīnīs uzvaras," pauda Zībarts, kurš izlases galvenā trenera amatā nomainījis Ainaru Zvirgzdiņu. "Neesmu kā treneris piedzīvojis spēlēšanu sezonas laikā, droši vien vienīgi Anete Jēkabsone-Žogota no izlases to būs pieredzējusi. Šī ir jauna pieredze, turklāt arī Lietuva mainījusi galveno treneri, tāpēc jāgatavojas pret individuālām spēlētājām, nevis komandas sadarbību un taktiku. Pēc tam centīsimies atkost viņu kombinācijas spēles laikā."

"Centīsimies izmantot savas stiprās puses. Centra pozīciju pastiprinās Tamane, tāpat ir labākās ārējās līnijas spēlētājas. Varbūt vienīgi Babkinas sportiskā forma rada bažas. Vasarā kombināciju skaits bija ļoti liels, šobrīd gatavojam tādas tieši uz pretinieku vājajām vietām," izteicās Zībarts, kurš pirms tam valstsvienībā bija galvenā trenera palīgs. "Atšķirība starp galvenā trenera un palīga amatu ir atbildības ziņā - galvenajam trenerim jāpieņem visi lēmumi, asistents var tikai dot idejas. Man šosezon jau bija gadījums, kad divas spēles vadīju klubā, nedaudz šīs iemaņas jau ieguvu, jo tās spēles kopā ar Kurskas "Dinamo" uzvarējām un ieguvām Krievijas kausu."

Tikmēr Latvijas izlases kapteine Gunta Baško-Melnbārde pauda, ka nacionālās valstsvienības pārstāvēšana ir kas īpašs un arī tagad jau no pirmā treniņa esot bijis redzams, ka visām meitenēm ir degsme acīs.

"Īpašs prieks, ka "salasījusies" ļoti laba komanda. Cerams, izdosies mūs izmantot tā, lai tas nestu labākos rezultātus. Lietuva ir basketbola zeme, un cīņa nebūs viegla. Par pievienošanos izlasei man bija pārdomu brīdis, tomēr pēc pirmā treniņa ir redzams, ka būs labi. Sezonas vidū esam formā, tas palīdzēs arī klubā," izteicās Baško-Melnbārde, kura vienlaikus pauda arī vilšanos par šovasar neveiksmīgo startu Eiropas čempionātā, kur Latvija nespēja pārvarēt apakšgrupu turnīru. "Taču šī ir jauna nodaļa, jāmācās no kļūdām, un centīsimies nākotnē visu vērst uz pareizo pusi."

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija nākamā gada februārī spēlēs izbraukumā Slovēnijā un Lietuvā, bet novembrī kvalifikācijas turnīru pabeigs ar spēli savā laukumā pret Slovēniju. Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Latvijas izlases kandidāšu saraksts 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Lietuvu:

Elīna Babkina (bez kluba), Ieva Krastiņa, Liene Priede, Anda Eibele, Baiba Eglīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Rozenberga ("Spirou Monceau", Beļģija), Dita Liepkalne (Saragosas "Mann Filter", Spānija), Anete Šteinberga (Vologdas "Čevakata", Krievija), Aija Putniņa ("Nantes Reze", Francija), Sabīne Niedola (Zārluī "Royals", Vācija), Zane Teilāne ("Canik Belediye", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija). Ja izlasē nevarēs iesaistīties Niedola, viņu aizstās Ieva Kūlīte ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!