Foto: DELFI

Pagājušās sezonas Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" otrdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta spēlē ar 89:86 (20:12, 19:18, 20:28, 30:28) spraigā galotnē pieveica titulēto valsts vicečempioni "VEF Rīga".

Uzvarētāju sastāvā 29 punktus guva Rihards Kuksiks, kurš izcīnīja arī desmit atlēkušās bumbas. Savukārt 24 punktus iemeta Rinalds Sirsniņš, grozā raidot arī visus 11 soda metienus.

Tikmēr "VEF Rīga" sastāvā pa 19 punktiem iemeta Jānis Timma un Džeralds Robinsons.

Pirmo mača pusi krietni veiksmīgāk aizvadīja mājinieki no Jēkabpils, kuri pirmās ceturtdaļas laikā izvirzījās vadībā ar 18:6, bet pirmo puslaiku viņiem izdevās noslēgt ar deviņu punktu pārsvaru (39:30). Otrajā puslaikā jau "VEF Rīga" atvērās un sāka deldēt pretinieku pārsvaru, 28.minūtē izvirzoties vadībā ar 52:51.

Tiesa, "Jēkabpils" turpināja izrādīt pretestību titulētajiem rīdziniekiem, turklāt pamatlaika beigas aizritēja ļoti spraigi, uzvarētāju nosakot ar soda metienu palīdzību, kurā veiksmīgāki bija mājinieki. Vēl 13 sekundes pirms pamatlaika beigām Sirsniņš Jēkabpils komandas labā trāpīja divus soda metienus, panākot 87:83, taču jau nākamajā uzbrukumā Artūrs Strēlnieks realizēja tālmetienu, samazinot starpību atkal līdz minimumam.

Tomēr pašā pamatlaika izskaņā Sirsniņš realizēja vēl divus soda metienus, nodrošinot "Jēkabpils" vienībai negaidītu panākumu.

Jau vēstīts, ka latviešu speciālists Agris Galvanovskis otrdien ar zaudējumu LBL regulārā čempionāta mačā debitēja pie "Barons"/LDz komandas stūres.

"Barons"/LDz savā laukumā ar 67:76 (12:14, 11:25, 24:26, 20:11) piekāpās "Jūrmala"/"Fēnikss" vienībai, kas tādējādi izcīnījusi jau desmito uzvaru pēc kārtas.

Uzvarētāju sastāvā 21 punktu iemeta Mārtiņš Laksa, bet 15 punktus pievienoja Ervīns Jonāts. Savukārt "Barons"/LDz sastāvā 19 punktus guva lietuvietis Dovīds Rediks, bet 14 punktus un 14 atlēkušās bumbas - Kaspars Kambala.

Dueli labāk sāka "Jūrmala"/"Fēnikss, kas izvirzījās vadībā ar 12:4, bet jūrmalniekiem nopietnu atrāvienu izdevās veikt otrajā ceturtdaļā, izvirzoties vadībā ar 18 punktu pārsvaru (39:21). Otrajā puslaikā cīņa izlīdzinājās, taču "Barons"/LDz nekādi nespēja lauzt tās gaitu, turklāt pēdējā trešā ceturkšņa minūtē Iļja Gromovs ar precīzu divpunktnieku panāca jau 65:45.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmo piecu minūšu laikā "Jūrmala"/"Fēnikss" nespēja gūt nevienu punktu, kamēr mājinieki spēja pietuvoties vairs tikai līdz astoņu punktu deficītam - 57:65. Pamatlaika pēdējās minūtēs "Barons"/LDz gan neizdevās pietuvoties tiktāl, lai cīnītos par uzvaru šajā duelī.

Pagājušajā nedēļā Galvanovskis pameta Ukrainas basketbola kluba "Mykolaiv" galvenā trenera amatu, abpusēji vienojoties par līguma laušanu, bet pēc tam viņš pārņēma "Barons"/LDz grozus, nomainot Edgaru Teteri, ar kuru līgums tika pārtraukts.

Tikmēr pie uzvaras izdevies tikt "Valmiera" basketbolistiem, kuri savā laukumā ar 71:63 (23:21, 11:19, 21:10, 16:13) pārspēja "Jelgavu".

"Valmieras" sastāvā 19 punktus iemeta amerikāņu leģionārs Džastins Hērts, kurš pievienoja arī deviņas atlēkušās bumbas. 16 punkti tikmēr lietuvietim Vītenim Čižauskam.

"Jelgavas" sastāvā 17 punktus guva pieredzējušais Salvis Mētra, bet 13 pievienoja lietuvietis Deniss Krestiņins.

Turnīra kopvērtējumā līderpozīcijā tagad atgriezusies valsts čempione "Ventspils", kam ir septiņas uzvaras astoņās spēlēs, bet tai ar 12 panākumiem 14 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". Trešā ar 11 uzvarām 14 cīņās ir "Jūrmala"/"Fēnikss", bet tai ar diviem panākumiem trīs cīņās seko "VEF Rīga". "Jēkabpils" ar deviņiem panākumiem 15 cīņās ir piektie, bet pirmo sešinieku ar astoņām uzvarām 14 spēlēs noslēdz "Barons"/LDz.

"Jelgava" ar sešām uzvarām 15 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir četri panākumi. Tikmēr "Saldus" un LU kontā ir pa divām uzvarām 14 spēlēs.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!