Foto: LETA

Latvijas sieviešu valstsvienības līdere Anete Jēkabsone-Žogota, kura otrdien atzīta par šī gada Latvijas labāko basketbolisti, arī nākamgad plāno tikt pie šīs balvas, zelta kedu izcīnot jau ceturto reizi pēc kārtas.

Pēdējo nu jau trīs gadu labākā Latvijas basketboliste Jēkabsone-Žogota kopā ar Kurskas "Dinamo" pavasarī izcīnīja trešo vietu Krievijas čempionātā, kamēr kontinenta meistarsacīkstēs viņa atgriezās pēc vairāku gadu pārtraukuma, palīdzot Latvijas izlasei ar vidēji 15,3 punktiem.

"Nedomāju tik ļoti par individuālajām trofejām, galvenais ir komandas darbs un uzvara. Basketbols nav individuāls sporta veids. Protams, ir patīkami iegūt šādus titulus. Ir jāstrādā un jāpilnveido sevi, tāpēc ir patīkami, ka tevi novērtē," sarunā ar žurnālistiem atklāja pati sportiste. "Ceturtdien kopā ar Mārtiņu Zībartu lidojam atpakaļ uz Kursku, tāpēc man palūdza, lai ierodos uz balvu pasniegšanas pasākumu."

Kā zināms, Jēkabsone-Žogota, kura ikdienā spēlē Krievijā, uz Latviju bija atlidojusi, jo sestdien piedalījās 2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē, kurā mājinieces grūtā cīņā ar rezultātu 65:62 pieveica Lietuvu. Šajā cīņā galvenā trenera amatā debitēja Zībarts, kurš ikdienā arī strādā Kurskas klubā.

"Ļoti liels prieks, ka sezonas laikā varēju ierasties mājās un uzspēlēt Latvijas izlasē, turklāt iegūt trešo zelta kedu. Tagad būs jācenšas iegūt arī ceturto, lai būtu divi pāri," pēc balvas saņemšanas norādīja Jēkabsone-Žogota.

Šis Eiropas čempionāta gads Latvijai neizvērtās īpaši veiksmīgs - gala rezultātā vien 13. vieta. Tiesa, tas bija trīs pozīcijas augstāk nekā 2013. gadā notikušajā kontinenta finālturnīrā.

"Šogad, protams, gribējās ar Latvijas izlasi sasniegt kaut ko vairāk - tikt ārā no apakšgrupas un sasniegt labāko divpadsmitnieku. Ar klubu izdevās šogad spēlēt FIBA Eirolīgas "Final Four" un izcīnīt trešo vietu. Krievijā arī bijām trešās, lai gan vajadzēja būt finālā. Šis gads kopumā aizvadīts viļņveidīgi, bet galvenais, lai ir veselība un lai vēl joprojām varētu pilnveidoties, neņemot vērā to, ka gadi iet uz priekšu un brīžiem šķiet - nu, cik vēl ilgi spēlēsi. Kad saņem šādas balvas, sāc domāt citādi. Tāpēc jātiek arī pie ceturtās kedas," pauda Jēkabsone-Žogota.

Arī šosezon Jēkabsone-Žogota pārstāv Kurskas "Dinamo" vienību, kuras treneru kolektīvā ir latviešu speciālisti Gundars Vētra, Mārtiņš Zībarts un Ēriks Visockis. Šajā sezonā latviete piedalījusies sešās spēlēs, vidēji laukumā pavadot 26 minūtes un 48 sekundes. Vidēji basketboliste tika pie 12,7 punktiem, 1,3 atlēkušām bumbām, 1,8 rezultatīvām piespēlēm, 1,7 pārtvertām bumbām, kā arī 2,2 kļūdām.

Pašlaik "Dinamo" septiņās spēlēs tikusi pie sešiem panākumiem, kas tai dod dalītu trešo vietu kopvērtējumā. Tikmēr septembrī Kurskas klubs otro reizi vēsturē triumfēja Krievijas kausa izcīņā. Tiesa, Jēkabsone-Žogota cīņai nebija pieteikta, jo kausa izcīņā varēja piedalīties tikai Krievijas basketbolistes.

"Bieži domāju, cik ilgi vēl spēlēšu. Par ģimenes vajadzībām sāku domāt, kad man bija vien 26 gadi. Tāpēc šobrīd es vairs neko neplānoju un spēlēju. Ja veselība ir un sanāk, tad spēlēju. Ja tā nav, tad jābeidz," norādīja basketboliste. "2017. gadā, kad notiks Eiropas čempionāts, man būs 34 gadi. Tas, vai tad vēl spēlēšu, ir uz jautājuma zīmes. Lai gan Krievijā Marija Stepanova spēlēja līdz 37 vai 38 gadiem."

Pēc karjeras beigām Jēkabsone-Žogota gribētu darboties basketbola jomā, taču par treneri nevēlas kļūt.

2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija nākamā gada februārī spēlēs izbraukumā Slovēnijā un Lietuvā, bet novembrī kvalifikācijas turnīru pabeigs ar spēli savā laukumā pret Slovēniju. Finālturnīram, kas 2017. gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

"Pēc Lietuvas spēles teicu ģimenei, ka neko negribēšu darīt un gribēšu pabūt mājās, atpūsties. Tomēr laiku pavadu aktīvi, visus draugus gribas apraudzīt, turklāt ar izlasi un basketbola savienības cilvēkiem bijām vakariņās. Sākām jau skaitīt nedēļas, kad atkal būsim mājās," atzina Latvijas trīskārtējā labākā basketboliste. "Domāju, visas ir ļoti apmierinātas, ka ir ieviesta šāda Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izspēle, kad mači notiek sezonas gaitā. Arī citu valstu izlašu meitenes ir priecīgas par to. Tomēr periods, kad neesi mājās, ir ilgs. Ja nebūtu jaunās sistēmas, es mājās Latvijā būtu vien decembrī."

Kā zināms, Zībarts kļuvis par jauno sieviešu izlases treneri, šajā amatā nomainot pieredzējušo Ainaru Zvirgzdiņu. Par Zībarta palīgiem izlasē kļuvuši bijušais tās galvenais treneris Aigars Nerips un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības speciālists Ēriks Visockis.

"Zībarts saka, ka laukumā katrai spēlētājai ir sava loma. Piemēram, kā Ditai Rozenbergai. Uzskatu, ka viņa vispār bija labākā mačā pret Lietuvu, jo viņa vislabāk paveica tieši melno darbu, ko daudzi neievēro. Savukārt metējām ir jāmet," atklāja Jēkabsone-Žogota. "Zībarts arī man saka, ka jābūt agresīvai un jābūt līderei."

"Zībarta iesaistīšanos izlasē vērtēju ļoti labi, viņš ir gudrs treneris ar savu skatījumu. Turklāt viņš grib ieviest daudz ko jaunu. Liels prieks, ka speciālists izlasē debitēja ar uzvaru, kas nebija pats vājākais pretinieks. Viņš ir ļoti labs cilvēks, Mārtiņu saucu par dvēseles cilvēku," minēja basketboliste. "Mums bija pilnīgi citāda sistēma nekā klubā, kur Zībarts ir Gundara Vētras palīgs."

Uz šī gada Latvijas labākās basketbolistes godu pretendēja arī Gunta Baško-Melnbārde, Ieva Krastiņa, Aija Putniņa un Anete Šteinberga.

LBS jau ceturto gadu apbalvo gada labākos basketbolistus un trenerus nominācijās "Gada basketbolists", "Gada basketboliste", "Gada treneris" un "Gada cerība". Katrā no četrām nominācijām LBS Treneru komisija izvirzījusi balvu pretendentus vai pretendentes, ņemot vērā sniegumu un sasniegumus 2014./2015. gada sezonā.

Ņemot vērā līdzjutēju viedokli gan publiskajā aptaujā internetā, gan īpašajā reģistrēto "6.spēlētāju" balsojumā, tika noskaidrota rangu tabula, katram pretendentam tiekot pie atbilstoša punktu skaita (pirmā vieta - viens punkts, otrā vieta - divi punkti un tā tālāk.). Līdzīgs balsojums notika vēl trijās grupās - mediji, LBS Treneru komisija un LBS valde. Balvas ieguvējus noteiks, summējot visu četru balsojumu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!