Foto: DELFI

Pieredzējusī Anete Jēkabsone-Žogota oficiāli apstiprinājusi atgriešanos Latvijas sieviešu basketbola izlasē.

"Gribu palīdzēt Latvijas komandai, un ir pārliecība, ka Eiropas čempionātā varam nospēlēt veiksmīgi," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Jēkabsones-Žogotas teikto. "Gribēju savu lēmumu paziņot pēc kluba sezonas beigām, bet saprotu, ka skaidrība vajadzīga ātrāk - treneriem, partnerēm, līdzjutējiem. Tāpēc lieki nevilcināšos - esmu nolēmusi palīdzēt valstsvienībai."

Marta sākumā Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš publicēja kandidāšu sarakstu, kas kopā ar valstsvienību grasās sākt treniņus pirms vasarā gaidāmā Eiropas čempionāta. Tajā spēlētāju vidū iekļautas arī Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde, kuras pirms tam savas gaitas izlasē bija jau noslēgušas.

"Ar treneri Zvirgzdiņu esam runājuši, ka būs vajadzīga īsa atpūta pēc klubu sezonas, tāpēc vēl nevaru solīt, ka būšu klāt uz pirmo treniņu 5.maijā. Redzēs, cik liela būs slodze Krievijas čempionāta bronzas sērijas spēlēs. Pēc grafika pēdējā cīņa paredzēta 3.maijā. Ilgu pauzi gan netaisīšu, lai neizietu no sportiskās formas, kuru atgūt nebūs laika," izteicās Jēkabsone-Žogota.

Jēkabsone-Žogota sieviešu valstsvienībā debitēja 17 gadu vecumā, no 2000. līdz 2009.gadam piedaloties 117 spēlēs. Kopumā viņa šajās spēlēs guva 1956 punktus jeb vidēji mačā 16,7 punktus. Viņa pārstāvējusi Latviju 2005., 2007. un 2009.gada Eiropas čempionātu finālturnīros, kā arī Pekinas olimpiskajā turnīrā.

Jēkabsone-Žogota atzīta par 2007.gada Eiropas labāko basketbolisti un 2005.gada Eiropas labāko jauno basketbolisti, divos Eiropas čempionātos ievēlēta simboliskajā pieciniekā, bet pēdējos divus gadus viņa nosaukta arī par Latvijas labāko basketbolisti.

Basketboliste Latvijas izlases sastāvā nav spēlējusi kopš 2009.gada Eiropas čempionāta, kas norisinājās Rīgā. Viņa ilgu laiku vilcinājās par lēmuma paziņošanu, taču par aiziešanu no valstsvienības paziņoja vien 2013.gadā. Jēkabsone-Žogota pērn kā pirmā no Latvijas uzvarēja Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempionātā, kā arī virs galvas cēla Krievijas čempiones kausu.

Latvijas izlase šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!